BURKİNA FASO İLE TOPLAM 7 ALANDA İŞBİRLİĞİ ANLAŞMASI İMZALANDI

BURKİNA FASO İLE TOPLAM 7 ALANDA İŞBİRLİĞİ ANLAŞMASI İMZALANDI

BURKİNA FASO İLE TOPLAM 7 ALANDA İŞBİRLİĞİ ANLAŞMASI İMZALANDI
Ekonomi
970 Okunma
0
FETO TERÖR ÖRGÜTÜNE BİR DARBE DAHA VURULDU

BURKİNA FASO'DA FETÖ OKULLARININ TÜRKİYE'YE DEVRİNİ İÇEREN ANLAŞMAYA İMZALAR ATILDI

TÜRKİYE İLE BURKİNA FOSA ARASINDA TAM 7 ANLAŞMAYA İMZA ATILARAK TARIMDAN EĞİTİME, SANAYİDEN, TURİZME İŞBİRLİĞİNE GİDİLDİ

Tarım ve Orman Bakanı Dr. Bekir Pakdemirli, Burkina Faso'da, eş başkanlık görevini yürüttüğü Karma Ekonomik Komisyon (KEK) toplantısında önemli işbirliği anlaşmalarına imza attı.

2. Dönem Toplantı Müzakereleri kapsamında, iki ülke arasındaki dostane ilişkiler ile mevcut ekonomik ve ticari işbirliğinin daha da geliştirilmesine yönelik olarak öncelikle hukuki çerçeve belirlenerek; Ticari İşbirliği (Ticaret, Özel Sektörler Arası İşbirliği, Müteahhitlik ve Müşavirlik Hizmetleri), Ekonomik İşbirliği (Sanayi, Kalite Altyapısı, Tarım, Hayvancılık, Orman ve Su, Enerji ve Madencilik, İletişim ve Bilgi teknolojileri, Çevre Şehircilik , Sağlık), Teknik ve Bilimsel İşbirliği ( Teknik İşbirliği, Bilimsel İşbirliği, Eğitim ve Yüksek öğretim) ve Kültürel İşbirliği konuları müzakere edildi.

BURKİNA FASO'DA FETÖ OKULLARININ TÜRKİYE'YE DEVRİNİ İÇEREN ANLAŞMAYA İMZALAR ATILDI

KEK Toplantısı kapsamında iki ülke arasında önemli anlaşmalara imza atıldı.

Tarım ve Orman Bakanımız Bekir Pakdemirli ile Burkina Faso Tarım Ve Hidro-Tarımsal Kalkınma Bakanı Salifou Ouédraogo arasında 'Türkiye Maarif Vakfı ile Burkina Faso arasındaki Ev Sahibi Ülke Anlaşması' imzalandı. Bu kapsamda Burkina Faso'da faaliyet gösteren, terör örgütü FETÖ'ye ait okulların Maarif Vakfı'na devri noktası tamamlanmış oldu.

FETÖ okullarının Maarif Vakfı'na devri Burkina Faso Cumhurbaşkanı Roch Marc Chrıstıan Kaboré'nin Nisan ayında ülkemize yaptığı ziyarette Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan tarafından dile getirilmişti. Kaboré'nin de devir süreci noktasında verdiği talimatlar ile Bakanımız Bekir Pakdemirli'nin eş başkanlık yaptığı KEK Toplantısı kapsamında imzalar atılarak süreç tamamlanmış oldu.

Toplantı sonrası Cumhurbaşkanı Roch Marc Chrıstıan Kaboré tarafından da kabul edilen Bakan Pakdemirli, atılan bu önemli adımdan dolayı teşekkürlerini iletirken, Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan'ın da memnuniyetine ilişkin selamlarını iletti Kaboré'ye.

İmzalanan anlaşma ile Burkina Faso'da faaliyet gösteren 3 FETÖ okulu Maarif Vakfı'na devredilmiş oldu.

BURKİNA FASO İLE TOPLAM 7 ALANDA İŞBİRLİĞİ ANLAŞMASI İMZALANDI

Sadece FETÖ okullarının devri değil; KEK toplantısı kapsamında Bakanımız Bekir Pakdemirli ile Burkina Faso'lu mevkidaşı arasında; Tarım Alanında İşbirliği Mutabakat Zaptı, Eğitim Alanında İşbirliği Anlaşması, Sağlık ve Tıp Alanında İşbirliğine Dair Anlaşma ve Turizm İşbirliği Anlaşmaları da imzalandı.

Ayrıca iki bakan huzurunda, DEİK Yatırım Ajansı ile Burkina Faso Ticaret ve Sanayi Odası arasında İşbirliğine İlişkin Mutabakat Zaptı ve DEİK ile Burkina Faso Yatırım Ajansı arasında da İşbirliğine İlişkin Mutabakat Zaptı imzalandı.

Türkiye-Burkina Faso İş Konseyi Başkanı Ahmet Dal ve 10'u aşkın Türk işadamı ile Burkina Faso Sanayi ve Ticaret Odası Başkanı Mahamadi Savadogo ile Burkuna Faso'lu işadamlarının da katıldığı toplantıda konuşan Bakan Pakdemirli, 'İki ülke arasındaki mesafe coğrafi olarak uzak görünse de, dost ülke Burkina Faso ile gönüller birbirine yakındır' diyerek, KEK toplantısı ile iki ülke arasındaki ticari ilişkilere yeni bir ivme kazandırmayı amaçladıklarını belirtti.

Son üç yılda ortalama %6.1 büyüyen ülke ekonomisi ile Burkina Faso'nun Batı Afrika'da ticaretimizi artırmak için fırsatlar sunduğunu ifade eden Pakdemirli, Pamuk başta olmak üzere tarım sektörünün ve de madenciliğin ülke ekonomisindeki kilit rolüne değindi.

"Bugün Afrika'da altın üretiminde ilk beş ülke arasında yer alan Burkina Faso da ayrıca önemli fosfat, manganez, çinko kaynakları bulunmaktadır. Dolayısıyla bu sektörlerde artacak yatırımlar şüphesiz ülke ekonomisinin gelişmesine katkı sağlayacaktır. Bu nedenle siz değerli iş adamlarına bu güzel ülkenin bu önemli potansiyelini değerlendirme çağrısında bulunuyorum" diye konuştu.

Karma Ekonomik Komisyon toplantısı ile birçok alanda ikili ilişkilerin bir kez daha masaya yatırıldığını belirten Pakdemirli, "Türkiye standardizasyon teknik işbirliği ve üretim kalitesi altyapısını oluşturan tüm alanlardaki bilgi birikimini Burkina Faso ile paylaşmaya her zaman hazırdır" diye seslendi.

Burkina Faso ile karşılıklı kazan-kazan ilkesi üzerinden her alanda işbirliğini üst seviyeye taşımayı amaçladıklarını söyleyen Bakan Pakdemirli, "2018 rakamlarına göre ihracatımız 52.7 milyon dolar, ithalatımız ise 8.7 milyon dolar seviyesinde gerçekleşmiştir. Gelin siz özel sektör temsilcileri ile biz karar vericiler el ele verip bu rakamları daha yüksek ve dengeli boyuta çekelim" dedi.

Bakan Pakdemirli, Türk işadamlarının yurtdışında yaptığı yatırımlara ve başarılarına vurgu yaptı, Tekstil ve müteahhitlik noktasında da önemli işbirliklerinin sağlanabileceği konusunda hem yöneticilere hem de iş adamlarına seslendi.

KEK toplantısı hediye takdimi, yöresel halk oyunları ve toplu fotoğraf çekimi ile sona erdi.
Dikkat! Yazılan yorumlar hiçbir şekilde sitenin görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.

BENZER HABERLER

VİDEO GALERİ

BU HAFTA OKUNANLAR

ANKET

Türkiye′de salgını önlemek için alınan ek tedbirler yeterli mi?
İmsak00:00
Güneş00:00
Öğle00:00
İkindi00:00
Akşam00:00
Yatsı00:00

GÜNLÜK BURÇLAR

KoçBoğaİkizlerYengeçAslanBaşakTeraziAkrepYayOğlakKovaBalık

SÜPER LİG

TakımOGMBAP

ZİYARETÇİ DEFTERİ

Düşüncelerinizi bizimle paylaşmak ister misiniz?Ziyaretçi Defteri