FINDIK AŞIRI SICAĞIN TEHDİDİ ALTINDA

FINDIK AŞIRI SICAĞIN TEHDİDİ ALTINDA

FINDIK AŞIRI SICAĞIN TEHDİDİ ALTINDA
Ekonomi
G.Tarihi: 05.07.2016 11:06
2090 Okunma
0
FINDIK AŞIRI SICAĞIN TEHDİDİ ALTINDA

Ulusal Fındık Konseyi (UFK) Yönetim Kurulu Üyesi Levent Şahin Başaran, Batı Karadeniz Bölgesi'nde yaklaşık bir haftadır etkisini sürdüren aşırı sıcaklıkların kuraklık sebebiyle, fındıkta henüz hasara yol açmadığını belirterek, "İlerleyen süreçte mahsul, aşırı sıcakların devam etmesi halinde farklı hastalıklara yakalanarak, zarar görebilir." dedi.
Başaran, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bu yıl Nisan ve Mayıs aylarında mevsim normallerinin dışında meydana gelen yağışların fındık ağaçlarında zarar oluşturduğunu belirtti.
Aşırı yağışların ardından, fındık bahçelerinde yaptıkları incelemelerde külleme hastalığının görüldüğünü vurgulayan Başaran, "Aşırı yağışlar fındıkta küllemeye sebebiyet verdi. Bu da ürünlerde verim kaybına neden olacak. Küllemenin yapraktan çotanağa geçmesi nedeniyle, üreticilerimiz istediği oranda ürün alamayacaklardır. Önemli ölçüde verim düşüklüğü yaşanacaktır." diye konuştu.
Bölgede havanın aniden ısınması ve 40 derece seviyelerine çıkmasının insanlarda olduğu gibi doğada da bazı sorunlara yol açtığını anlatan Başaran, şunları söyledi:
"Zaten külleme hastalığı ile mücadelemiz devam ediyor. Mahsul ciddi manada bir zarar gördü. Ardından açan havalar ve yüksek derecelerde görülen sıcaklık ani değişikliklere neden oldu. Ürün dalında hastalığa yakalanması an meselesi. Şu an için kuraklık sebebiyle hasar söz konusu değil, fakat ilerleyen süreçte mahsul aşırı sıcakların devam etmesi halinde farklı hastalıklara yakalanarak zarar görebilir."
Dikkat! Yazılan yorumlar hiçbir şekilde sitenin görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.

BENZER HABERLER

VİDEO GALERİ

BU HAFTA OKUNANLAR

ANKET

Türkiye′de salgını önlemek için alınan ek tedbirler yeterli mi?
İmsak00:00
Güneş00:00
Öğle00:00
İkindi00:00
Akşam00:00
Yatsı00:00

GÜNLÜK BURÇLAR

KoçBoğaİkizlerYengeçAslanBaşakTeraziAkrepYayOğlakKovaBalık

SÜPER LİG

TakımOGMBAP

ZİYARETÇİ DEFTERİ

Düşüncelerinizi bizimle paylaşmak ister misiniz?Ziyaretçi Defteri