FINDIK FİYATLARINI EMANET DÜŞÜRÜYOR

FINDIK FİYATLARINI EMANET DÜŞÜRÜYOR

FINDIK FİYATLARINI EMANET DÜŞÜRÜYOR
Ekonomi
G.Tarihi: 07.06.2016 14:05
1795 Okunma
0
Giresun Ziraat Odası Başkanı Nurittin Karan, fındık fiyatlarındaki düşünün en büyük nedeninin emanete bırakılan ürün olduğunu söyledi.
 
Karan,yaptığı açıklamada, yıllardır fındığın emanete bırakılmaması için ziraat odaları olarak mücadele ettiklerini ancak bunda istenen başarının bir türlü yakalanamadığına belirtti.
 
Emanete bırakılan fındığın ister istemez pazardaki fiyatı doğrudan etkilediğini savunan Karan, "Fındık fiyatının oluşmasında yaşanan sorunların başında emanet fındık sistemi gelmekte. Üreticiler hasadın ardından, tüccar ve sanayicilere fındıklarını bırakmakta, ücretini daha sonra almakta. Emanet ürün sistemi pazara fazla miktarda fındık inişi nedeniyle ister istemez fiyatı doğrudan etkilemekte. Yıllardır bu sistemin ortadan kaldırılması için çabalıyoruz ancak ciddi bir mesafe alamadık." diye konuştu.
 
Karan, geçmiş yıllara oranla bu sezon emanete bırakılan ürün miktarında ciddi artış olduğunu ifade ederek, sözlerini şöyle sürdürdü:
 
"Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tahmini 2015 ürünü fındık rekoltesini 683 bin ton olarak açıklandı. Yaptığımız araştırmalar sonucu tahmini rekoltenin yüzde 30'unun emanete bırakıldığını belirledik. Bu da 200 bin tona denk gelmekte. 200 bin ton fındık çok ciddi rakam. 100 bin ton iç fındık anlamına gelir ki bu da Türkiye'nin 2015-2016 ihracat döneminin ilk 9 ayında gerçekleştirdiği iç fındık ihracat miktarının yüzde 50'sine tekabül etmekte. Sanayici emanet ürünlerle stokunu yaptı ve ihtiyacının büyük kısmını karşıladı. Son aylarda fındık fiyatının 8 lira düzeyine kadar inmesinin nedenlerinin başında emanete bırakılan fındık gelmekte."
 
Emanet sistemini tamamen ortadan kaldırmak istediklerini dile getiren Karan, "Yeni sezonda bunun için yoğun çabalarımız olacak. Şu anda projeler hazırlıyoruz. Temmuz ayıyla birlikte üreticilerimize SMS ve mektuplar göndereceğiz. Yine bire bir toplantılar yaparak fındıklarını kesinlikle emanete bırakmamalarını isteyeceğiz. Emanetin kendilerine yarardan çok zarar getirdiğini anlatacağız. Üreticiyi ikna etmek için gece gündüz tüm çabamızı ortaya koyacağız. Ziraat Odası olarak amacımız üreticimiz ve fındığımızın haklarını korumak. Bunu sağlamak için ne gerekiyorsa yapacağız."  ifadesini kullandı.
 
Karan, Giresun Ticaret Borsası tarafından lisanslı depo yapıldığını, bu yatırımın emanet sisteminin ortadan kaldırılması noktasında kendilerine önemli katkı sağlayacağını kaydederek, "Lisanslı depoyu çok önemsiyoruz. Üreticimiz tüccar ve sanayici yerine ürününü buraya bırakabilecek. İstediği zaman satacak. Yani depoya bırakılan fındık piyasaya, üretici istemediği sürece girmeyecek. Emanete ürün bırakmak isteyen üreticileri buraya yönlendireceğiz. Borsa yöneticileriyle görüşüyoruz ve işbirliği hedefliyoruz." dedi.
 
Üreticileri FİSKOBİRLİK'e de yönlendireceklerini belirten Karan, "Birlik yetkilileriyle görüştük. Üreticilere gereken her türlü desteği vermeye hazırlar. FİSKOBİRLİK de zaten emanet fındık alıyor. Birlik de tercih edilebilir. Depo veya FİSKOBİRLİK'i çiftçi tercih etmeyebilir. O zaman da kendilerine emanete bırakma yerine satmalarını tavsiye edeceğiz ama kesinlikle emanete bırakmalarını istemiyoruz." diye konuştu.
Dikkat! Yazılan yorumlar hiçbir şekilde sitenin görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.

BENZER HABERLER

VİDEO GALERİ

BU HAFTA OKUNANLAR

ANKET

Türkiye′de salgını önlemek için alınan ek tedbirler yeterli mi?
İmsak00:00
Güneş00:00
Öğle00:00
İkindi00:00
Akşam00:00
Yatsı00:00

GÜNLÜK BURÇLAR

KoçBoğaİkizlerYengeçAslanBaşakTeraziAkrepYayOğlakKovaBalık

SÜPER LİG

TakımOGMBAP

ZİYARETÇİ DEFTERİ

Düşüncelerinizi bizimle paylaşmak ister misiniz?Ziyaretçi Defteri