FINDIK KURDU MÜCADELE ZAMANI YAKLAŞIYOR

FINDIK KURDU MÜCADELE ZAMANI YAKLAŞIYOR

FINDIK KURDU MÜCADELE ZAMANI YAKLAŞIYOR
Ekonomi
G.Tarihi: 09.05.2017 08:26
2055 Okunma
0
Fındık Kurdu Mücadele Zamanı Yaklaşmaktadır
 
Fındık bahçelerimizde zarar yapan ‘Fındık Kurdu’ zararlısına karşı mücadele zamanı yaklaşmaktadır. Çiftçilerimiz 6 Mayıs 2017 tarihinden itibaren bahçelerini sık sık kontrol ederek “fındıkların %50’si mercimek büyüklüğüne geldiğinde ilaçlı mücadeleye başlanmalıdır”.
 
Giresun ilimizde ilaçlı mücadeleye bu sene; sahil kolda 11 Mayıs, orta kolda 14 Mayıs, yüksekkolda ise 17 Mayıs tarihinde başlamalı ve bu mücadele en geç 10 gün içerisindebitirilmelidir.
İlaçlamadan önce zararlının yoğunluğunu ölçmek gerekir. Bunun için fındık ocakları altına 3x3,5 m ebadında çarşaf gerilerek darbe metoduyla çarşafa düşen böcekler sayılmalıdır. Rastgele 10 ocaktan 2 veya daha fazla ergin böcek düştüğünde ve meyveler mercimek iriliğine ulaşınca ilaçlamaya başlanmalıdır.
İlaçlamada dekara (40-50 ocağa) verilen doz  atomizörle 14-17 litre, pülverizatörle  30 litre su ile karıştırılarak atılmalıdır. İlaçlamanın fındık ocaklarının altından yukarıya doğru yapılmasına dikkat edilmelidir. Yapılan bu ilaçlama ile yaprak bitleri de kontrol altına alınmaktadır. Fındık yeşil kokarcası görülen bahçelerde fındık kurduna karşı yapılan ilaçlı mücadele de bu zararlıya karşı da etkili olan bitki koruma ürünleri kullanılmalıdır.
Mücadelede tavsiye edilmeyen ilaçların kullanılmaması; yaprak gübreleri hariç herhangi bir kimyasal maddenin ilaçla kesinlikle karıştırılmaması ve ilaçlamanın bir seferde yapılması gerekmektedir. Kullanılacak bitki koruma ürünleri İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğümüz tarafından yetkilendirilmiş olan  bitki koruma ürünleri satış bayisinden alınarak ‘bitki koruma ürünleri uygulama belgesi’ sahibi kişiler tarafından uygulanmalıdır.
İlaçlama başlamadan önce arıcılarımızın, arılarını ilaçlama sahaları dışına çıkarmaları gerekmektedir. İnsan ve hayvan sağlığı bakımından ilaçlama bitiminden 21 gün sonrasına kadar ilaçlama yapılan bahçelerde hayvan otlatılmamalı ve meyve yenmemelidir.
Fındık üreticilerimiz, konu hakkında daha geniş bilgi almak için İl/İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüklerimize müracaat edebilirler.
Giresun İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü
 
 
 
Dikkat! Yazılan yorumlar hiçbir şekilde sitenin görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.

BENZER HABERLER

VİDEO GALERİ

BU HAFTA OKUNANLAR

ANKET

Türkiye′de salgını önlemek için alınan ek tedbirler yeterli mi?
İmsak00:00
Güneş00:00
Öğle00:00
İkindi00:00
Akşam00:00
Yatsı00:00

GÜNLÜK BURÇLAR

KoçBoğaİkizlerYengeçAslanBaşakTeraziAkrepYayOğlakKovaBalık

SÜPER LİG

TakımOGMBAP

ZİYARETÇİ DEFTERİ

Düşüncelerinizi bizimle paylaşmak ister misiniz?Ziyaretçi Defteri