FINDIK SEZONU ERKEN BAŞLAYABİLİR

FINDIK SEZONU ERKEN BAŞLAYABİLİR

FINDIK SEZONU ERKEN BAŞLAYABİLİR
Ekonomi
G.Tarihi: 18.07.2016 09:37
3319 Okunma
0

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik’in 2016 yılı tahmini fındık rekoltesinin 468 bin ton olduğunu açıklaması ile birlikte daha öncelerden yaşanan rekolte karmaşası ortadan kalkmış oldu.


Konuya ilişkin bir açıklama yapan Giresun Ziraat Odası Başkanı Nurittin Karan, “Bu sezon bakanlığın kararıyla tek elden rekolteyi açıklamasını biz de olumlu karşıladık” dedi.

Geçen yıl fındık sezonunun ardından yaşanan bir küllenme olayının olumsuz etkileri olduğunu belirten Karan, “Bu küllenme olayından dolayı, fındık bahçelerinin risk altında olduğunu kamuyu ile daha önce paylaşmıştık. Erkek püsenekler aralık ayı gibi fındık bahçelerinde çok düşük oranda çıkmaya başladı. Ocak ayının başlarında ise karanfil sayısının düşük olduğunu, 2016 fındık sezonunda ürünün çok az olacağına fındığın döllenme sıkıntısı yaşadığını defalarca deklare ettik.  468 bin ton bu zaman kadar belki de fındıkta en düşük rekolte olmuştur” şeklinde konuştu.

“Bu sezon bakanlığın kararıyla tek elden rekolteyi açıklamasını biz de olumlu karşıladık” diyen Karan, “Rekolteyi tek elden açıkladılar fakat her grubun ziraat odalarının, ihracatçılar birliğinin, FİSKOBİRLİK’in, Tarım İl Müdürlüğünün, Fındık Araştırmanın ve hatta Ulusal Fındık Konseyinin temsilcileri var yani ortak bir akıl oluşturularak bir rekolte tespit çalışması yapıldı. Yapılan tespit çalışmalarını olumlu bulduğumuzu ve gerçekçi olduğunu, rekoltenin de arkasında duracağımızı deklare etmek istiyoruz. Bakanlığın rekolteyi tek kalemden açıklaması masa başında açıklayanlar vardı, saha çalışmaları yapılmıyordu her hangi bir vatandaş çıkıp ‘şu kadar Türkiye’de fındık rekoltesi var’ ben de o zaman çıkıp diyordum ki ziraat odası olarak ‘benim rekoltem de bu’ diyordum. Ve bu inandırıcı olmuyordu. Tek elden açıklandığı zaman piyasada spekülasyonun önüne geçilmiş olacak” ifadelerini kullandı.
Dikkat! Yazılan yorumlar hiçbir şekilde sitenin görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.

BENZER HABERLER

VİDEO GALERİ

BU HAFTA OKUNANLAR

ANKET

Türkiye′de salgını önlemek için alınan ek tedbirler yeterli mi?
İmsak00:00
Güneş00:00
Öğle00:00
İkindi00:00
Akşam00:00
Yatsı00:00

GÜNLÜK BURÇLAR

KoçBoğaİkizlerYengeçAslanBaşakTeraziAkrepYayOğlakKovaBalık

SÜPER LİG

TakımOGMBAP

ZİYARETÇİ DEFTERİ

Düşüncelerinizi bizimle paylaşmak ister misiniz?Ziyaretçi Defteri