FINDIK ZURUFU

FINDIK ZURUFU

FINDIK ZURUFU
Ekonomi
3307 Okunma
0
Enstitü Müdürü Aysun AKAR:
FINDIK ZURUFU:

Fındığın hasat ve harmanlama işlemlerinin sonunda ülkemizde her yıl 250.000-300.000 ton arası fındık zurufu ortaya çıkmaktadır. Fındık zurufu kompostlama işlemine tabi tutulursa toprakların fiziksel ve kimyasal özelliklerini düzenleyen organik bir maddeye dönüşmektedir. Ancak bu değerli atık çoğunlukla yakılmakta veya kendi halinde yol kenarlarına bırakılmaktadır. Hâlbuki üreticilerimiz çok basit bir uygulamayla fındık zuruflarını kompost yaparak yarayışlı hale getirebilirler. Böylelikle değerli bir organik atık ziyan olmamış hem de yıldan yıla fakirleşen topraklarımızın yapısını iyileştirmeye katkı yapılmış olur.
Fındık zurufundan kompost yapımı çok kolay. Zuruflar 20-30 cm.lik katman halinde serilir. Bu katmana bir kat kireç serpildikten sonra üzerine 20-30 cm.lik bir zuruf katmanı daha yapılır onun üzerine de tarım kireci serpilir. Zuruf katmanlarının yapımına bu şekilde devam edilerek bir yığın oluşturulur. Yığın ıslatılır ve üzeri mikroorganizmaların daha sağlıklı çalışabilmesi için uygun sıcaklığı oluşturmak amacıyla naylon bir örtü ile örtülür. İki günde bir mikroorganizmaların aktivitesi sonucu oluşan sıcaklığı dağıtmak ve nemi sağlamak amacıyla sulanarak karıştırılır. Bu şekilde kompost 5-6 ay arasında bir sürede yeterli olgunluğa gelecektir.
Olgunlaşmış olan kompost istenirse fındık bahçelerinde ocak diplerine, özellikle toprağın azaldığı bölgelere,  istenirse tarla hazırlığında toprak ile karıştırılarak, istenirse süs bitkileri yetiştiriciliğinde kullanılabilir. Fındık zurufu toprağın fiziksel ve kimyasal yapısını iyileştirdiği gibi su tutma kapasitesinin yüksek oluşu bakımından da değerlidir.
Fındık zurufunun kompostlama işlemi yapılmadan bahçe ve tarlalarda kullanımı ise patojen mikroorganizmaların yayılabilmesine sebep olduğu için sakıncalıdır.
 
 
Dikkat! Yazılan yorumlar hiçbir şekilde sitenin görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.

BENZER HABERLER

VİDEO GALERİ

BU HAFTA OKUNANLAR

ANKET

Türkiye′de salgını önlemek için alınan ek tedbirler yeterli mi?
İmsak00:00
Güneş00:00
Öğle00:00
İkindi00:00
Akşam00:00
Yatsı00:00

GÜNLÜK BURÇLAR

KoçBoğaİkizlerYengeçAslanBaşakTeraziAkrepYayOğlakKovaBalık

SÜPER LİG

TakımOGMBAP

ZİYARETÇİ DEFTERİ

Düşüncelerinizi bizimle paylaşmak ister misiniz?Ziyaretçi Defteri