Fındıkta Verimliliği Arttırma İstişare Toplantısı Yapıldı

Fındıkta Verimliliği Arttırma İstişare Toplantısı Yapıldı

Fındıkta Verimliliği Arttırma İstişare Toplantısı Yapıldı
Ekonomi
G.Tarihi: 22.02.2020 20:00
2183 Okunma
0
Fındıkta Verimliliği Arttırma İstişare Toplantısı, Sayın Valimiz Harun Sarıfakıoğulları başkanlığında gerçekleştirildi.

Valilik Konferans Salonunda, 18 Şubat Salı günü saat 16.00’da gerçekleştirilen toplantıya kamu, kurum ve kuruluşları, meslek odaları, STK’lar ve tarım danışmanları katıldı.

Toplantının birinci oturumunda, AB ve diğer mali fon kaynaklarından azami ölçüde faydalanmasını sağlamak için neler yapılması gerektiği ve açık hibe programları hakkında bilgilendirme yapıldı. İkinci oturumda ise fındıkta verimliliği arttırmaya yönelik yapılan çalışmalar ve hazırlanan projelere ilişkin sunumlar, ilgili kurumlar tarafından yapıldı.

Yapılan sunumlarla katılımcılara; Giresun İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından hazırlanan 2020–2023 Fındıkta Verim ve Kaliteyi Arttırma, Eğitim ve Uygulama Projesi,  Fındık Araştırma Enstitüsü tarafından hazırlanan Islah ve Yetiştirme Teknikleri, Bitki Sağlığı, DOKAP Bölgesinde Ekonomik Ömrünü Tamamlamış Fındık Plantasyonlarının Rehabilitasyon ve Kalitesinin Geliştirilmesi Projeleri, Fiskobirlik Genel Müdürlüğü tarafından yapılan yatırımlar ve iyi tarım uygulamaları,  Giresun Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu Başkanlığı tarafından iyi örnek uygulamaları, Giresun Ziraat Odası Başkanlığı tarafından yapılan çalışmalar ile Giresun Ticaret Borsası tarafından yapılan Lisanslı Fındık Depoculuğu ve Giresun Gıda Test/Analiz Laboratuvarı projeleri hakkında bilgi verildi.

Toplantıda konuşan Vali Sarıfakıoğulları, toplantının sadece Giresun için değil bütün Karadeniz için hayati değer atfeden fındığı konuşmak için gerçekleştirildiğine dikkat çekti.

Fındıktaki verimliğin arttırılması noktasında yaklaşık 3 yıldır devam eden çalışmaların 2020 yılında da devam edeceğini söyleyen Vali Sarıfakıoğulları; “Giresun İli olarak fındık üretiminde marka bir şehiriz, fındığın en iyisini,  en lezizini biz üretiyoruz. Bu nedenle Giresun İli olarak, fındık üretiminde ki verimlilikte de rol model olup, fındık üretimi yapılan alanlarda, birim başına düşen en fazla ürünü de bizim üretmemiz gerekir. İlk geldiğimiz günden bu yana tüm çalışma arkadaşlarımıza bunun yol ve yöntemini araştırıp mutlaka arazide çiftçilerimize dokunarak, onların önünün açılması noktasında telkinlerimizle sahaya indik. Giresun genelinde ortalama dekar başına 80–85 kg olan ürün verimliliğimizin, yaptığımız ürün verimliliğini artırma çalışmalarla 300 kg civarına çıkabileceğini gördük. Bu noktada Giresun İl Merkezini, Merkez İlçeye bağlı birimleri, üniteleri, çiftçilerimizi biz pilot bölge ve uygulama olarak ele almaya karar verdik. Bunu da paydaş kurum ve kuruluşlarımızla beraber elbette ki siz tarım danışmanlarımızla birlikte gerçekleştireceğiz.

Örnek bahçe uygulamaları ile birlikte verimliliğin arttığının gözlemlenmesi sonucunda diğer çiftçilerimiz de yapılan uygulamaları gördükçe kendileri de aynı uygulamaları yönelmekte, bu konularda eğitim almakta ve eğitim aldıkça da ufku daha da genişlemektedir. Alınan bu eğitimlerin sonuçlarını da ürün verimliliğinde görmekteyiz. Geçtiğimiz yıllarda; 2017–2018–2019 yılları içeresinde gerçekleştirdiğimiz köy toplantılarımızda, hem Tarım ve Orman Müdürlüğümüz, hem de Fındık Araştırma Enstitüsü Müdürlüğümüz, çiftçilerimizi bu konuda olabildiği kadar eğitmeye gayret sarf ettiler.

Bizim uygulamaya geçirdiğimiz örnek bahçelerin yanı sıra; bu çalışmada bizlerle birlikte hareket eden paydaşlarımızın, FİSKOBİRLİK’in,   odalarımızın oluşturacağı örnek bahçelerin yanı sıra, bir tüzel kişilik, bir firma üzerinden aktif olacak arkadaşlara da ihtiyacımız var. Bunlarda şu anda aramızda bulunmaktadırlar. Aslında bu toplantıyı da onun için yaptık.   Bugün atılacak küçük adımların yarın büyük adımlarla birleşerek bir dinamizm oluşturacağına inandığımız için bu adımları atıyoruz. Bugün gönüllü,  kendini bu işe adamış 54 tarım danışmanı kardeşimizle bu işi yapıyoruz. Bu sayıyı artırmak adına, bahçe bakımlarının, nitelikli köklemenin, gençleştirmenin, gübrelemenin yapılması adına; Belediyemiz, Özel İdaremiz, Ticaret Borsamız, Ziraat Odamız, Esnaf Odamız, diğer odalarımız, büyük üreticilerimiz, fabrikalarımızın yanı sıra diğer sponsorlara da ihtiyacımız var. Gerek kamu kaynaklarımızla, gerekse tüzel kaynaklarla biz bunları da sağlayacağız. Biz proaktif olarak sahalarda olacağız ve tarım danışmanlarımız buna öncü olacak. İŞ-KUR la desteklediğimiz ve eğitim verdiğimiz arkadaşlarımızla beraber çiftçilerimizin ufkunu açacağız. Geleneksel yöntemlerin uygulandığı ilimizde daha çok çalışarak daha fazla ikna metotlarını kullanıp sahada bunları göstererek üstesinden geleceğimize inanıyorum. 2020 yılı içerisinde de bizzat yine arkadaşlarımız köy köy, mahalle mahalle çiftçilerimizle akşam toplantıları yapmak suretiyle bu eğitim faaliyetlerini daha da nitelikli hale getireceğiz.

Emeği geçecek olan bütün arkadaşlarımız şimdiden teşekkür etmek istiyorum. 5 yıl sonra ki temennim ise bu kez ‘ürün neden ortalama 200 kg biz bunu neden üst noktalara taşıyamıyoruz?’ sorusunun cevabını konuşmak olur. Aslında onun için buradayız. Tekrar toplantının hayırlı olmasını temenni ediyorum. Katılımınız verdiğiniz ve vereceğiniz emekler dolayısıyla da hepinize teşekkür ediyorum.” dedi.
Dikkat! Yazılan yorumlar hiçbir şekilde sitenin görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.

BENZER HABERLER

VİDEO GALERİ

BU HAFTA OKUNANLAR

BU HAFTA YORUMLANANLAR

ANKET

Türkiye′de salgını önlemek için alınan ek tedbirler yeterli mi?
İmsak00:00
Güneş00:00
Öğle00:00
İkindi00:00
Akşam00:00
Yatsı00:00

GÜNLÜK BURÇLAR

KoçBoğaİkizlerYengeçAslanBaşakTeraziAkrepYayOğlakKovaBalık

SÜPER LİG

TakımOGMBAP

ZİYARETÇİ DEFTERİ

Düşüncelerinizi bizimle paylaşmak ister misiniz?Ziyaretçi Defteri