Karadeniz'de tavukçuluk dönemi başlayacak

Karadeniz'de tavukçuluk dönemi başlayacak Karadeniz Bölgesi'nde tarım arazisi yapısındaki daralmanın tavukçulukla aşılması için hazırla-nan projeyle çiftçilere ekonomik gelir sağlanması amaçlanıyor.

Karadeniz'de tavukçuluk dönemi başlayacak
Ekonomi
G.Tarihi: 10.04.2016 10:59
2720 Okunma
0
Doğu Karadeniz Projesi (DOKAP) Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığınca Samsun'dan Artvin'e kadar olan bölgede fındık üretimi yapan üreticilere alternatif gelir kaynağı oluşturulması amacıyla Serbest Sistem Yumurta Tavukçuluğu Projesi hayata geçirildi. Bu kapsamda pilot il seçilen Ordu'da 70 işletmede günlük 35 bin yumurta üretimi yapılıyor. DOKAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanı Ekrem Yüce, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Kalkınma Bakanlığının öngörüsü ve genel prensipleri doğrultusunda, bölgedeki kalkınma anlayışını ve kalkınmanın bütün tabana yayılması konusundaki çalışmaları sürdürdüklerini söyledi.
Samsun ve Artvin arasında yoğun bir şekilde fındık üretimi yapıldığını belirten Yüce, "Arazilerimizin çoğu kısmı fındık plantasyonu olarak kaplıdır. Böyle bir ortam içerisinde daha önce buradaki ürün çeşitliliği 1989 yılında ÇAYKUR'un öncülüğünde kivi üretimiyle yaygınlaştırılmıştır. Ordu başta olmak üzere kivi üretimi yaygınlaşmaktadır" dedi. Yüce, bölgede bir yandan kivi üretimi, bir yandan çay üretimi, bir yandan da fındık üretimi yapıldığını dile getirerek, "Bunun dışındaki ürünlerle ilgili arazilerimiz yok denilecek kadar az fakat elimizde çok ciddi bir zenginlik var. Arazi yapımızda bir daralma var. Monopol ürünlerle hemen hemen kaplı bölgemiz fakat bunun kaplı olması demek burada farklı bir şey olmaması anlamına gelmez" diye konuştu.
GÜNLÜK 35 BİN YUMURTA ÜRETİMİ YAPILIYOR
DOKAP olarak kalkınmayı tabana yayma adına bölgedeki çalışmalar arasında fındık altı yumurta tavukçuluğunu teşvik ettiklerini ifade eden Yüce, şunları kaydetti: "Bölgemizde fındık altlarını değerlendirmek adına bu çalışmayı yaptık. Fındıkta 11 ay herhangi bir işlem yapılmıyor desek mübalağa etmemiş oluruz. Genelde bir ay işlem vardır o da toplamadır. Bunun dışındaki işlemler yok denecek kadar azdır. Sonuç itibarıyla 11 ay bu zengin toprak yapımız, bitki örtümüzden daha fazla istifade etme şansımız var. Bunun için de fındık altı serbest sistem yumurta tavukçuluğunu başlattık Ordu ilimizi pilot bölge ilan ettik ve ilimizde şu anda günde 35 bin yumurta üretiliyor. Yaklaşık bu alanda 70 işletmemiz oluştu."  Yumurtacıların bir birlik oluşturduğunu anlatan Yüce, "Birliğin başına da Akkuş Ziraat Odası Başkanı getirildi. Çok gayretli arkadaşlar. DOKAP idaresi olarak devletin şefkatli yardımını göstermeye gayret ediyoruz" şeklinde konuştu. Altınordu Belediyesiyle işbirliği halinde yumurta paketleme tesisleri kurum işlemlerini başlattıklarını aktaran Yüce, yem kırma fabrikası çalışmasının da olduğunu kaydetti. Serbest sistem yumurta tavukçuluğu projesinin diğer DOKAP illerinde de yaygınlaşacağını belirten Yüce, "Proje Artvin'den Samsun'a kadar devam edecek. Projenin genel çerçevesi bu şekilde oluşturuldu" ifadelerini kullandı.
Dikkat! Yazılan yorumlar hiçbir şekilde sitenin görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.

BENZER HABERLER

VİDEO GALERİ

BU HAFTA OKUNANLAR

ANKET

Türkiye′de salgını önlemek için alınan ek tedbirler yeterli mi?
İmsak00:00
Güneş00:00
Öğle00:00
İkindi00:00
Akşam00:00
Yatsı00:00

GÜNLÜK BURÇLAR

KoçBoğaİkizlerYengeçAslanBaşakTeraziAkrepYayOğlakKovaBalık

SÜPER LİG

TakımOGMBAP

ZİYARETÇİ DEFTERİ

Düşüncelerinizi bizimle paylaşmak ister misiniz?Ziyaretçi Defteri