EYNESİL KYK ÖĞRENCİLERİNDEN BİR ETKİNLİK DAHA

EYNESİL KYK,KYK,EYNESİL,EYNESİL KYK ÖĞRENCİLERİNDEN BİR ETKİNLİK DAHA

EYNESİL KYK ÖĞRENCİLERİNDEN BİR ETKİNLİK DAHA
eynesil
G.Tarihi: 29.12.2017 02:46
2704 Okunma
0
KYK öğrencilerinden bir etkinlik daha 
Eynesil’de Yüksek Okul öğrencilere yönelik etkinlikler devam ediyor. Kredi ve Yurtlar Kurumu Eynesil Kız Öğrenci Yurdu İdarecilerinden Oya Kethüda ile birlikte 13 öğrenci ilçede kalaycılık yapan bir iş yerinde incelemelerde bulundular.
Eynesil’deki son kalaycı Mahmut Aydın, kalaycılık ile ilgili olarak öğrencilerin sorularını yanıtladı. 
Eynesil KYK İdarecilerinden Oya Kethüda öğrencilerden bazılarının hayatında ilk defa bir bakır kabın nasıl kalaylandığını gördüklerini ifade ederek, “Yurtta kalan öğrencilerimizin genel kültürlerini artırmak, kaybolmaya yüz tutmuş değerlerimizi tanımak amacıyla düzenlemiş olduğumuz bu etkinlik çerçevesinde Eynesil’de kalaycılık ve Bakır Ustası Mahmut Aydın’ı ziyaret ettik. Öğrencilerimizden bazıları ilk defa böyle bir iş yerini gördüklerini belirttiler. Bakırcı Ustamız Mahmut Aydın’a verdiği bilgiler ve misafirperverliğinden dolayı teşekkür ediyorum. Öğrencilerimize yönelik bu tür etkinliklerimiz devam edecektir.”dedi.
Eynesil’de bakırcılık ve kalaycılık yapan72 yaşındaki Mahmut Aydın öğrencilere, eskisi gibi bakır kapların kullanılmadığı, dolaysıyla kalaycılığında sonuna gelindiğini belirtti.
Yaklaşık 60 yıldır kalaycılık yapan, ilçedeki tek kalaycı olarak kalan Mahmut Aydın, 
Kalaycılık mesleğinin, bakırcılığın ölmesiyle yok olmaya yüz tutan meslekler arasına girdiğini ifade ederek, “Bizim meslek 15-20 seneden beri kan kaybediyor. Önceden bakırcılar üretim yapıyordu. Biz kalaylıyorduk. Yaptığımız ve kalayladığımız kazanlar, tavalar ve diğer bakır kaplar için yoğun bir talep vardı. Önceleri bakır satışı yapan pazarcılar vardı. Şimdi hiçbirisi kalmadı. Bakır yapan da yok, satan da yok. Önceleri ilçede ve çevre ilçelerde çok sayıda bakırcı ve kalaycı vardı. Şimdi Eynesil’de bu işi yapan tek ben kaldım. Bende bırakırsam bu zanaatı yapacak kimse yok. Kalaycılık mesleği bakırcılığın yok oluşu ile orantılı olarak bitti. Önceden hemen her evde herkes bakır kapları kullanırken geldiğimiz noktada bakır sadece süs eşyası olarak kullanılır oldu. Süs eşyalarının da kalaylanmayacağına göre kalaycılık mesleği de bitti.”dedi. Ahmet CEYLAN
Dikkat! Yazılan yorumlar hiçbir şekilde sitenin görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.

BENZER HABERLER

VİDEO GALERİ

BU HAFTA OKUNANLAR

ANKET

Türkiye′de salgını önlemek için alınan ek tedbirler yeterli mi?
İmsak00:00
Güneş00:00
Öğle00:00
İkindi00:00
Akşam00:00
Yatsı00:00

GÜNLÜK BURÇLAR

KoçBoğaİkizlerYengeçAslanBaşakTeraziAkrepYayOğlakKovaBalık

SÜPER LİG

TakımOGMBAP

ZİYARETÇİ DEFTERİ

Düşüncelerinizi bizimle paylaşmak ister misiniz?Ziyaretçi Defteri