EYNESİL'DE SON KALAYCI

EYNESİL'DE SON KALAYCI

EYNESİL'DE SON KALAYCI
eynesil
G.Tarihi: 27.11.2016 23:09
2775 Okunma
1
EYNESİL'DE SON KALAYCI
Eynesil’de bakırcılık ve kalaycılık yapan 71 yaşındaki Mahmut Aydın bakır kapların kullanılmadığı, dolaysıyla kalaycılığında sonuna gelindiğini belirtti.
Yaklaşık 60 yıldır kalaycılık yapan, ilçedeki tek kalaycı olarak kalan Mahmut Aydın, Kalaycılık mesleğinin, bakırcılığın ölmesiyle yok olmaya yüz tutan meslekler arasına girdiğini ifade ederek, “Bizim meslek 15-20 seneden beri kan kaybediyor. Önceden bakırcılar üretim yapıyordu. Biz kalaylıyorduk. Yaptığımız ve kalayladığımız kazanlar, tavalar ve diğer bakır kaplar için yoğun bir talep vardı. Önceleri bakır satışı yapan pazarcılar vardı. Şimdi hiçbirisi kalmadı. Bakır yapan da yok, satan da yok. Önceleri ilçede ve çevre ilçelerde çok sayıda bakırcı ve kalaycı vardı. Şimdi Eynesil’de bu işi yapan tek ben kaldım. Bende bırakırsam bu zanaatı yapacak kimse yok. Kalaycılık mesleği bakırcılığın yok oluşu ile orantılı olarak bitti. Önceden hemen her evde herkes bakır kapları kullanırken geldiğimiz noktada bakır sadece süs eşyası olarak kullanılır oldu. Süs eşyalarının da kalaylanmayacağına göre kalaycılık mesleği de bitti.”dedi.
MUTFAĞIMA BAKIRDAN BAŞKA EŞYA SOKMADIM
Bakır kapta yemek pişen yemeğin tadını başka hiçbir kabın vermediğini belirten Mahmut Aydın,”Toprak kaplarda ve bakır kaplarda pişirilen yemeğin tadı, lezzeti diğer kaplarda pişirilen yemeklerden daha iyidir. Önce alüminyum çıktı, peşinden paslanmaz çelik kaplar çıktı. Kalay parasından kaçmak için herkes bu kaplara yöneldi. Kısa sürede alüminyumun sağlıksız olduğu anlaşıldı. Şu anda çelik ve cam eşyalar kullanılıyor, ancak dediğim gibi hiçbir kabın bakırın yerini tutması mümkün değildir. Ben evimin mutfağına bakırdan başka hiçbir eşya sokmadım. Ölene kadar da bakırdan başka eşya kullanmayı düşünmüyorum.“dedi.
Ahmet CEYLAN
Dikkat! Yazılan yorumlar hiçbir şekilde sitenin görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
Ben onun torunuyum7 yıl önce
dedemmmmm senin gibi dede yok beee :d ;d

BENZER HABERLER

VİDEO GALERİ

BU HAFTA OKUNANLAR

ANKET

Türkiye′de salgını önlemek için alınan ek tedbirler yeterli mi?
İmsak00:00
Güneş00:00
Öğle00:00
İkindi00:00
Akşam00:00
Yatsı00:00

GÜNLÜK BURÇLAR

KoçBoğaİkizlerYengeçAslanBaşakTeraziAkrepYayOğlakKovaBalık

SÜPER LİG

TakımOGMBAP

ZİYARETÇİ DEFTERİ

Düşüncelerinizi bizimle paylaşmak ister misiniz?Ziyaretçi Defteri