Kara lastik tarih oluyor

Kara lastik tarih oluyor

Kara lastik tarih oluyor
eynesil
G.Tarihi: 27.11.2016 23:09
3434 Okunma
0
Köylerdeki vatandaşların da eskiye oranlara rağbet etmediği halk dilinde 'kara lastik' diye bilinen lastik ayakkabıların satışı yok olma noktasına geldi. 
Eynesil’de lastik ayakkabı satıcılığı yapan 81 yaşındaki Fazlı Kıralioğlu, köy yollarının asfaltlanmasının ve ayakkabıların eskiye oranlar bol ve ucuz olmasının kara lastik satışlarını düşürdüğü belirtiyor.
Bundan 40-50 yıl öncesine kadar kara lastikler peynir ekmek gibi satıldığını söyleyen Kıralioğlu,” Artık eskisi gibi satışı olmasa da az miktarda kara lastik satabiliyoruz. Eskiden hemen herkes bu lastiği almak zorundaydı. Çünkü yollarında çamurdan yürünmüyordu. Şimdi yollarımız asfalt, ayakkabı çamura dokunmuyor. Ayrıca eskiye oranla daha ucuz ve bol miktarda ayakkabı var. Bu nedenle satışlar da düştü" dedi.
Fiyatlarının yıllardır hemen hemen aynı rakamlarda olduğunun altını çizen Kıralioğlu , “Ben yaklaşık 50 yıldır bu işi yapıyorum, her yıl satışlarımız daha da düşüyor. Şu anda her boy kara lastiği 9 liraya satıyorum. 
Rahmetli babamın burada peynir çökelek sattığı bir iş yeri vardı. Ben 1969 yılında burada kara lastik satmaya başladım. O yıllarda hemen hemen herkes kara lastik giyiyordu. Ancak kara lastik satan işyerleri de çoktu. Pazar yerinde onlarca kara lastik sergisi olurdu. Yanı talep çoktu ama satanlar da çoktu. Şimdi geldiğimiz noktada kara lastiğe olan ilgi azaldı. Daha çok çay ve fındık hasadı dönemlerinde birkaç kişinin kara lastik aldığı oluyor.
Talep çok iken satıcı çoktu şimdi ise kara lastik satan çok az sayıda esnaf var. Dolaysıyla çok bu işten fazla bir para kazancımız olmadı. Bu işyeri babamdan kaldı kıra ödemediğim için her gün burayı açarak vakit geçiriyorum. Siftah etmeden dükkan kapattığım günler oluyor. Eşim bir süre önce vefat etti. Bende zaman geçirmek işin bu işi sürdürüyorum.“dedi. Ahmet CEYLAN
Dikkat! Yazılan yorumlar hiçbir şekilde sitenin görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.

BENZER HABERLER

VİDEO GALERİ

BU HAFTA OKUNANLAR

ANKET

Türkiye′de salgını önlemek için alınan ek tedbirler yeterli mi?
İmsak00:00
Güneş00:00
Öğle00:00
İkindi00:00
Akşam00:00
Yatsı00:00

GÜNLÜK BURÇLAR

KoçBoğaİkizlerYengeçAslanBaşakTeraziAkrepYayOğlakKovaBalık

SÜPER LİG

TakımOGMBAP

ZİYARETÇİ DEFTERİ

Düşüncelerinizi bizimle paylaşmak ister misiniz?Ziyaretçi Defteri