KAYA MEZARLARI KORUNMAYA ALINSIN

KAYA MEZARLARI KORUNMAYA ALINSIN

KAYA MEZARLARI KORUNMAYA ALINSIN
eynesil
G.Tarihi: 23.06.2017 09:59
5363 Okunma
0
Kaya mezarları korumaya alınsın 
Eynesil’in Kekiktepe Köyündeki Kaya mezarlarında incelemelerde bulunan Araştırmacı-Yazar Mevlüt Kaya buranın dokusuna uygun bir şekilde imar edilerek ve koruma altına alınarak turizme açılabileceğini ifade etti.
Araştırmacı-Yazar Mevlüt Kaya Eynesil’deki Kaya Mezarlarını inceleyerek şu bilgilere yer verdi, “Kaya mezarlar, milattan önceki dönemlere; Hititlere, Urartulara, Friglere ve Romalılara aittir. Doğu Karadeniz yöresindekiler ise Milattan önceki yüzyıllarda burada yaşamış olan Romalılara aittir. Eynesil’de, Romalılardan kalma kaya mezarların yanı başında, yuvarlak şekilde oyulmuş sunaklar vardır. Bunların murçla oyulduğu anlaşılmıştır. Sunaklar vasıtasıyla mezardaki ölüye yemek ve su iletilirdi. Kaya mezarların bazıları bugünkü mezarlarla hemen hemen aynı boyutta olsalar da kayalara oyularak yapılan mezarlardır. Kapakları, tabanı ve duvarları kayadan oluşmaktadır. Urartularda ise kaya mezarların daha çok oda büyüklüğünde olduğu görülmektedir. Çünkü Urartular ölümden sonraki hayata inanıyorlardı. Kaya mezarlar, bugün Anadolu’nun tarihinin en eski dönemlerine erişmede en önemli bulgulardır. Ancak maalesef bunlar büyük oranda defineciler tarafından tahrip edilmiştir. Özellikle mezarın üstündeki kapak vazifesi gören parça kırılarak, kaya mezarların içinde ve çevresinde hazine aranmıştır. 
Maalesef Eynesil yöresindeki kaya mezarlarının da akıbeti böyle olmuştur. Mezarların çevresinde neredeyse her yer kazılmış, amatör aramalar yapılmıştır. Tarihimize bu denli zararın verilmesini önlemek için ne yapılabilir bilemiyorum, sanırım bu bir zihniyet meselesi olduğu kadar ilgili kurumların da buraları kendi haline bırakmasıyla ilgilidir. 
Yani, Eynesil’deki bu mevki özellikle turizme açılabilir. Zaten yörenin de en güzel yerlerinden biri. Herhalde bir yabancının elinde olsa buralar yöredeki en güzel turistik merkezlerden biri olur, dolayısıyla da kültürel kalkınma ve ekonomik gelir sağlardı. Bu bağlamda, ilgili kurumların yöredeki kaya mezarlarını koruma altına alması gerekmektedir” dedi. Ahmet CEYLAN


Dikkat! Yazılan yorumlar hiçbir şekilde sitenin görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.

BENZER HABERLER

VİDEO GALERİ

BU HAFTA OKUNANLAR

ANKET

Türkiye′de salgını önlemek için alınan ek tedbirler yeterli mi?
İmsak00:00
Güneş00:00
Öğle00:00
İkindi00:00
Akşam00:00
Yatsı00:00

GÜNLÜK BURÇLAR

KoçBoğaİkizlerYengeçAslanBaşakTeraziAkrepYayOğlakKovaBalık

SÜPER LİG

TakımOGMBAP

ZİYARETÇİ DEFTERİ

Düşüncelerinizi bizimle paylaşmak ister misiniz?Ziyaretçi Defteri