ÖĞRENCİLER KÖK HÜCRE ÖRNEĞİ VERDİ, KAN BAĞIŞINDA BULUNDU

ÖĞRENCİLER KÖK HÜCRE ÖRNEĞİ VERDİ, KAN BAĞIŞINDA BULUNDU

ÖĞRENCİLER KÖK HÜCRE ÖRNEĞİ VERDİ, KAN BAĞIŞINDA BULUNDU
eynesil
G.Tarihi: 14.03.2018 01:07
1566 Okunma
0

ÖĞRENCİLER KÖK HÜCRE ÖRNEĞİ VERDİ, KAN BAĞIŞINDA BULUNDU

Giresun Üniversitesi Kamil Nalbant Meslek Yüksekokulu öğrencileri, kök hücre örneği ile kan bağışında bulundu.
Kamil Nalbant Meslek Yüksek Okulu öğrencilerine, kan bağışı ve kök hücre konusunda da konferans düzenlenerek bilgiler verildi. 
Okulun amfisinde düzenlenen konferansta konuşan Kan Bağışçısı Kazanımı Uzmanı Derya Esen Yılmaz, kök hücrenin önemine değinerek, "Ülkemizde her geçen gün lösemi hastası sayısında büyük bir artış gözleniyor. Çok sayıda hastamız nakil bekliyor” dedi.
Kan bağışı ile ilgili olarak da öğrencilere bilgiler veren Kan Bağışçısı Kazanımı Uzmanı Derya Esen Yılmaz, “Kızılay olarak her geçen yıl daha fazla kan topluyoruz. Kan, kaynağı insan olan ve elde edilmesi için başka alternatifi olmayan bir üründür. Kan hastalığı olanlar her ay 1-5 ünite, diyaliz hastalarında her ay 1-2 ünite, kanser hastalarında her ay 1-3 ünite kana gereksinim vardır. Ayrıca ülkemizin deprem kuşağında yer alması, terör olayları gibi olağanüstü durumlar nedeni ile ihtiyaç haricinde depolarımızda herhangi bir felakette kullanılmak üzere belirli sayıda kan bulundurmalıyız. Ülkemizin yıllık 2,5 milyon ünite kana ihtiyacı vardır. 
Bağışladığınız kan hastalara verildiğinde bu size mesaj olarak gönderiliyor. Bu şekilde hayat kurtarmanın manevi hissini de yaşamaktasınız. Ayrıca bağışçısı her kan verdiğinde AIDS, HepatitB, HepatitC, Sifiliz ve kan grubu testleri çalışılmaktadır” diye konuştu.
Yılmaz,”Lösemi hastalarına ilik nakli yapılması, bu hastaların iyileşmesi için bir tedavi yöntemidir. Lösemili hastalara ilik nakli verebilmeniz için kök hücre bağışçısı olmanız gerekmektedir. Sizlerden alınan bilgiler herhangi bir hastanın kanı ile uyuştuğunda biz onlara ulaşarak bilgi veriyoruz. Akrabanız olmayan biri ile önümüzdeki on yıl içinde uyumlu olma olasılığınız yüzde beş gibi düşük bir ihtimal. Ama ne kadar çok kişi kök hücre bağışında bulunursa, aday olursa o oranda bu ihtimal artmış oluyor” dedi.
“Kan Bağışı ve Gönüllü Kök Hücre Bağışçı Adayı Kazanımı” eğitim programından sonra iş atölyesinde kurulan stantlarda 8 öğrenci kök hücre, 51 öğrenciden ise kan bağışında bulundu. Ahmet CEYLAN
Dikkat! Yazılan yorumlar hiçbir şekilde sitenin görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.

BENZER HABERLER

VİDEO GALERİ

BU HAFTA OKUNANLAR

ANKET

Türkiye′de salgını önlemek için alınan ek tedbirler yeterli mi?
İmsak00:00
Güneş00:00
Öğle00:00
İkindi00:00
Akşam00:00
Yatsı00:00

GÜNLÜK BURÇLAR

KoçBoğaİkizlerYengeçAslanBaşakTeraziAkrepYayOğlakKovaBalık

SÜPER LİG

TakımOGMBAP

ZİYARETÇİ DEFTERİ

Düşüncelerinizi bizimle paylaşmak ister misiniz?Ziyaretçi Defteri