Tirebolu Torba Peynirli Pide Tescilleniyor

Tirebolu Torba Peynirli Pide Tescilleniyor

Tirebolu Torba Peynirli Pide Tescilleniyor
eynesil
G.Tarihi: 12.09.2018 00:40
1378 Okunma
0

Tirebolu Belediye Başkanı Abdullah Karabıçak, “Tirebolu sınırları içerisinde ustalık içeren geleneksel yöntemlerle pişirilen, malzemesinin ise ilçede üretilen “Torba peyniri ve tereyağı” olduğunu, Tirebolu Pidesi için Türk Patent Endüstrisine başvuru yaptıklarını, başvuru neticesinde bu özel pidenin tescilleneceğini” ifade etti.
Konuyla alakalı bir açıklama yapan Karabıçak sözlerini şöyle sürdürdü;
Karadeniz bölgesinde yapılan pideler, Karadeniz  illeri ve ilçelerine  kendine münhasır özellikleri vardır. Hamurun özelliği, pişirme şekli, İçindeki malzeme ve yapılış şekli ile farklılıklar arz eder.  Karadeniz Pideleri arasında Giresun ilinde yapılan pidelerin özelliği, pişirme, hamur kıvamı ve iç malzemelerin özelliklerinde farklılığı vardır. Giresun ve ilçelerinde yapılan pideler; Giresun; Espiye, Tirebolu ve Görele pideleri kendi adları ile anılmaktadır.  Dolayısıyla  bu ilçelerde ki yemek kültürünün özelliği, Tirebolu yemek kültüründen uzak olmamakla beraber, etkileşim göstermiştir.  
Tirebolu Köy ve yaylarında  üretimi yapılan, ‘’Tirebolu Torba Peyniri’’  İle ‘’Tereyağı’’ dır.
Tirebolu Pidesinin yapılışı ve  yapımında kullanılan malzemenin farklı olmasıdır. Unun bekleme süresi, Hamurun işleme süresi, peynirin ve tereyağın  özgün olması Tirebolu pidesini diğerlerinden ayırt eden unsurlardır.
Pidenin ana hammaddesinden  biri olan unun İso 22000 Gıda Güvenliği kapsamından baktığımızda   kalitesi ve insan sağlığı açısından önemlidir. 
Taş fırında Tirebolu Pidesinin yapımında II. Sınıf ekmeklik un kullanılır.
Harşıt vadisi boyunca köy ve yaylalarda bulunan çayır ve meralardaki, Kır korungası Dikenli korunga, kekik, taş kekiği, tüylü nane, sarı taş yoncası, yabani fiğ ve birçok bitkilerin otlatılması ile elde edilen inek sütten yapılan Peynir ve tereyağı ile yapılan pidedir.
Tirebolu Pidesi, Tirebolu sınırları içerisinde, ustalık içeren geleneksel yöntemle pişirilmesi, yapımında yörede üretilen  ‘’Tirebolu Torba Peyniri” ve “Tereyağı”  kullanılması ile besleyici özelliğin yanı sıra yöre insanı tarafından özdeşleşmiştir.
Dikkat! Yazılan yorumlar hiçbir şekilde sitenin görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.

BENZER HABERLER

VİDEO GALERİ

BU HAFTA OKUNANLAR

ANKET

Türkiye′de salgını önlemek için alınan ek tedbirler yeterli mi?
İmsak00:00
Güneş00:00
Öğle00:00
İkindi00:00
Akşam00:00
Yatsı00:00

GÜNLÜK BURÇLAR

KoçBoğaİkizlerYengeçAslanBaşakTeraziAkrepYayOğlakKovaBalık

SÜPER LİG

TakımOGMBAP

ZİYARETÇİ DEFTERİ

Düşüncelerinizi bizimle paylaşmak ister misiniz?Ziyaretçi Defteri