ÜRETİCİ MAĞDUR EDİLDİ

ÜRETİCİ MAĞDUR EDİLDİ

ÜRETİCİ MAĞDUR EDİLDİ
eynesil
G.Tarihi: 25.05.2019 20:50
1194 Okunma
0
Eynesil Ziraat Odası Başkanı Orhan Musaoğlu, özel sektörün çayı devletin açıkladığı fiyatın altında 1 yıl vadeyle almaya başladığını, üreticilerin mağdur edildiğini söyledi.
ÜRETİCİ SÖMÜRÜLÜYOR
Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli tarafından 2.90 lira olarak açıklanan yaş çay taban fiyatından sonra bazı özel sektör temsilcileri üreticiden devletin açıkladığı fiyatın altında çay almaya başladı, üstelik 1 yıl vade ile. 
Eynesil’de de çay üreticileri Ziraat Odasının düzenlediği toplantıda bir araya gelerek çay alımındaki sorunlarına çözüm aradılar. 
Eynesil Öğretmenevinde düzenlenen toplantıda konuşan Eynesil Ziraat Odası başkanı Orhan Musaoğlu, “Bakanlık tarafından açıklanan fiyatı Ziraat Odası olarak ve bir üretici olarak, ‘iyi bir fiyat ‘olarak değerlendiriyoruz. Ancak özel sektör düşük fiyatla 1 yıl vadeyle 2.40 lira ile çay almaya başladı. Bu nedenle üreticiler ile bir araya gelerek, gerekli önlemleri almayı düşünüyoruz” dedi. 
KOPERATİF KURULMASI GÜNDEMDE
ÇAYKUR tarafından uygulanan kota sebebiyle özel sektöre çaylarını vermek durumunda olduklarını da belirten Musaoğlu,“Eynesil’de 3 binde fazla çay üreticimiz, 8 bin dekar alanda çay üretimi yapmaktadır. ÇAYKUR kayıtlarına göre güncellenmiş 6 bin 800 dönüm çaylığımız var. 4 bin dönüm çaylıkta budama yapılmış. Bilindiği gibi ÇAYKUR budama yapılan alanlardan çay almaktadır. 
ÇAYKUR’a Eynesilli müstahsiller 2018 yılında bin 500 ton çay verdi. ÇAYKUR’a yıllık vermemiz gereken rakam ise 7 bin 200 ton. Bu çok düşük bir rakam, bu nedenle özel sektöre çay vermek durumunda kalıyoruz. Özel sektör de kendi belirlediği fiyatla ve kendi belirlediği zamanda ödeme planı yaparak çaylarımızı alıyor. 
ÇAYKUR’a çay veremeyişimizin sebebi ise gerektiği şekilde budama yapılmadığı ve toplanan çayların çay alım yerine getirilmediğindendir. 
Devlerin açıkladığı yaş çay fiyatı 2,90 lira iyi bir rakam. Ben bir üretici olarak bu fiyattan memnunum. Özel sektörün vermiş olduğu fiyat ise 2,40 lira. Açıklanan fiyattan 50 kuruş eksik. 10 ton çay veren bir üretici özel sektöre çay vermesi durumunda 5 bin lira gibi zarar etmesi söz konusu. Bu az bir rakam değil. Ürettiğimiz çayların hiç değilse yarısını ÇAYKUR’a verme şansımız var. Bunu değerlendirmemiz lazım. Biz çayımızı çay alım yerlerine götürmek mecburiyetindeyiz. ÇAYKUR’da bu çayları almak mecburiyetindedir. Bu konuda sıkıntı yaşandığına bizleri arayabilirsiniz. Çayımızın hak etiği fiyattan satılması için diğer bir yol ise kooperatif kurmaktır. Çay üreticisi olarak kurulacak olan kooperatif yoluyla çaylarımızı istediğimiz yere, istediğimiz fiyata verebiliriz” dedi. 
KOMİSYON OLUŞTURUP DİLEKÇE İMZALADILAR 
Üreticiler ise, özel sektör tarafından adeta sömürüldüklerini belirtirlerken,” Çayın toplanması ve kesilmesi aşamasındaki yevmiye ve diğer masrafları biz peşin olarak ödüyoruz. Özel sektör çaylarınız aldığında hiç değilse bir kısmını peşin ödemesi gerekir. Ayrıca ödemedeki sürenin daha kısa olmasını ve Devlet’in açıkladığı fiyatın altında olmamasını istiyoruz” dediler. 
Üreticiler isteklerinin belirlendiği bir dilekçeyi topluca imzalarlarken, kendilerini gerekli yerlerde temsil edecek 8 kişilik bir komisyonda oluşturdular. 
Kurulan bu komisyonun, Ziraat Odası önderliğinde, önümüzdeki günlerde ÇAYKUR yetkilileri ve özel sektör temsilcileri ile görüşmeler yapacağı belirtildi. Ahmet CEYLAN
Dikkat! Yazılan yorumlar hiçbir şekilde sitenin görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.

BENZER HABERLER

VİDEO GALERİ

BU HAFTA OKUNANLAR

ANKET

Türkiye′de salgını önlemek için alınan ek tedbirler yeterli mi?
İmsak00:00
Güneş00:00
Öğle00:00
İkindi00:00
Akşam00:00
Yatsı00:00

GÜNLÜK BURÇLAR

KoçBoğaİkizlerYengeçAslanBaşakTeraziAkrepYayOğlakKovaBalık

SÜPER LİG

TakımOGMBAP

ZİYARETÇİ DEFTERİ

Düşüncelerinizi bizimle paylaşmak ister misiniz?Ziyaretçi Defteri