​Erozyon, Sel, Heyelan projeleri Eğitimi Ordu'da Başladı

​Erozyon, Sel, Heyelan projeleri Eğitimi Ordu'da Başladı

​Erozyon, Sel, Heyelan projeleri Eğitimi Ordu'da Başladı
Giresun
G.Tarihi: 11.07.2018 23:22
1325 Okunma
0


Erozyon, Sel, Heyelan projeleri Eğitimi Ordu'da Başladı


Bakanlığımız Çölleşme ve Erozyonla Mücadele Genel Müdürlüğü’nce düzenlenen “Erozyon, Sel, Heyelan Projeleri” Hizmet İçi Eğitimi Ordu’da başladı.

Çölleşme ve Erozyonla Mücadele, Orman, Devlet Su İşleri, Tarım Reformu, Doğa Koruma ve Milli Parklar, Su Yönetimi, Meteoroloji Genel Müdürlükleri, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’ndan görevlilerin katılım sağladığı eğitime; Karabük, Recep Tayyip Erdoğan, İstanbul, Bingöl ve Karadeniz Teknik Üniversitelerinden de öğretim görevlileri eğitmen olarak katıldılar.

Üniversitelerden akademisyenler ve Kurum temsilcilerinin vereceği, 4 gün sürecek eğitimde;

- Giresun Orman Bölge Müdürlüğü’nde Ağaçlandırma, Erozyon ve Sel Kontrol çalışmaları,
- Karadeniz Bölgesinde yaşanan sel ve heyelanların nedenleri,
- Arazi bozulumu ve İklim değişiminin Sel-Heyelan olayları üzerine etkisi,
- Ana materyalin Arazi degredasyonu üzerinde etkileri, 
- Sığ heyelanlarda zarar azaltma faaliyetleri,
- 3 boyutlu nümerik analizlerle taşkın risklerinin değerlendirilmesi,
- İklim değişikliğine uyum kapsamında Ormanların Sel-Taşkın riskini azaltma kapasitesinin değerlendirilmesi,
- Bingöl Çapakçur yağış havzasında yaşanan sel ve taşkının openLİSEM ile modellenmesi,
- Sel Havzalarında hidrolojik hesaplamalar,
- Heyelan envanter ve duyarlılık haritaları ile havza bazında heyelan kontrolü,
- Orman Genel Müdürlüğünce gerçekleştirilen dağlık alan faaliyetleri,
- Tarım alanlarında erozyonla mücadele,
- Mekansal planlara altlık yerbilimsel etütler,
- Sel ve heyelanlarla m ücadelede AFAD Başkanlığının faaliyetleri,
- Yukarı havza sel ve heyelan kontrolünde kütle yapıları tasarımı,
- Bütüncül havza yaklaşımı perspektifinde yukarı havza sel kontrolü eylem planı ve uygulamaları,

konuları işlenecek olup; 1 gün tüm katılımcılarla birlikte erozyon, sel, heyelan sahalarında arazi incelemesi yapılacaktır.

Katılımcıları Giresun Orman Bölge Müdürlüğü olarak misafir etmekten ve eğitimin Bölge Müdürlüğümüzde yapılmasından duyduğu memnuniyeti ifade ederek açılış konuşmasını yapan Giresun Orman Bölge Müdürü Mustafa Özkaya, Bölge Müdürlüğü çalışmaları hakkında bilgiler verdi. Erozyon ve Heyelan konusunda yapılan çalışmalardan bahseden Özkaya; “Sel, erozyon ve heyelan maalesef insanoğlu marifetiyle oluyor. Kainatın doğallığına ve şekline uygun çalışmalar yaptığımızda doğaya en az zarar vereceğiz ve gelecek nesillere bu güzelim dünyamızı sıkıntısız emanet etmiş olacağız. Hepimize bu konuda çok büyük görevler düşüyor. Genel Müdürlüğümüzün bizlere göstermiş olduğu yol ve ışık doğrultusunda uygulamalarımızı yapıyoruz. Bu sahalardan bazılarını arazi çalışmaları için gittiğimizde sizlere göstermeyi, çalışmalarımızı yerinde görmenizi sağlayacağız.” dedi. Giresun Orman Bölge Müdürü Mustafa Özkaya; bu eğitimin Ülkemize ve Ülkemiz Ormancılığına hayırlı olması temennisi ile hepinize saygılar sunuyorum diyerek konuşmasını tamamladı.

Orman Genel Müdürlüğünden toplantıya katılan Ağaçlandırma Dairesi Başkanı İbrahim Yüzer de konuşmasında; “7 yıldır bu ve benzeri proje eğitimlerinde Çölleşme ve Erozyonla Mücadele Genel Müdürlüğü ile birlikte çalışmalar yapıyoruz. Bize sağladıkları katkılar için teşekkür ediyorum. Aramızda bulunan Üniversitelerimizden akademisyenlere, Bakanlığımız bağlı Kurum temsilcilerine ve diğer Kamu Kurum ve Kuruluş temsilcilerine de katılım ve sağlayacakları katkıdan dolayı teşekkür ediyorum. Sel, çığ, heyelan konularını Kurum olarak çok önemsiyoruz. Can ve Mal güvenliği başta olmak üzere yapılan bu faaliyetler Kurumumuz faaliyetleri içerisinde önemli bir yer tutmaktadır. 4 günlük süreçte de göreceğimiz gibi; sel, heyelan ve erozyon kontrolü çalışmaları bir çok kurumu ilgilendirmekte ve ortak çalışmalarla sonuç alınabilmektedir. 2023 hedefi doğrultusunda yeni ağaçlandırma faaliyeti kapsamında 1,2 milyon hektar sahada ağaçlandırma çalışması yapacağız, bu çalışmanın içerisinde en önemli faaliyetimiz ise erozyonla mücadeledir.” dedi.

Katılımcılara hitabına “hızlı nüfus artışı ve artan tüketim; dünyanın arazi kaynaklı doğal sermayesine karşı daha büyük kaynaklara ihtiyacı ortaya çıkarmıştır” diyerek başlayan Çölleşme ve Erozyonla Mücadele Genel Müdürlüğü Genel Müdür Yardımcısı Emin Karaman; “Günümüzde küresel arazi kaynaklı baskı insanoğlu tarihinde görebildiğimiz en yüksek seviyeye ulaşmıştır. Verimli arazilerin tahrip olması, çölleşme, erozyon ve iklim değişikliği ile gerçekleşen sel ve heyelan gibi afetler Ülkelerin kalkınmasında engel olarak karşımıza çıkmaktadır.” dedi. Konuşmasının devamında; Çölleşme ve Erozyonla Mücadele Genel Müdürlüğü ulusal ve uluslararası çalışmaları, Kurumun görevleri, Kurumlar arası çalışmalar ve koordinasyonlar ile düzenledikleri sempozyumlar hakkında da bilgiler verdi. Milli Ağaçlandırma seferberliği kapsamında yapılan çalışmaları da anlatan Genel Müdür Yardımcısı Emin Karaman; 1970’li yıllarda erozyonla taşınan toprak miktarının 500 milyon ton/yıl olduğunu, yapılan erozyon kontrolü ve ağaçlandırma çalışmaları ile bu rakamın 2017 yılı sonu itibari ile 154 milyon ton/yıla düştüğünü belirtti. 2023 yılı hedefinin de 130 milyon ton/yıl olduğunu söyledi. Konuşmasının sonunda ev sahibi Giresun Orman Bölge Müdürü ve ekibine teşekkür eden Genel Müdür Yardımcısı Emin Karaman, toplantının ve sonuçlarının ülkemize ve kurumlarımıza hayırlı olmasını diledi.

Eğitim; Üniversitelerden akademisyenler, Bakanlığımız Genel Müdürlükleri ve Kamu Kurum ve Kuruluş temsilcilerinin sunuları ve 1 gün arazi çalışması sonucu 6 Temmuz 2018 Cuma günü sona erecektir.
Dikkat! Yazılan yorumlar hiçbir şekilde sitenin görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.

BENZER HABERLER

VİDEO GALERİ

BU HAFTA OKUNANLAR

ANKET

Türkiye′de salgını önlemek için alınan ek tedbirler yeterli mi?
İmsak00:00
Güneş00:00
Öğle00:00
İkindi00:00
Akşam00:00
Yatsı00:00

GÜNLÜK BURÇLAR

KoçBoğaİkizlerYengeçAslanBaşakTeraziAkrepYayOğlakKovaBalık

SÜPER LİG

TakımOGMBAP

ZİYARETÇİ DEFTERİ

Düşüncelerinizi bizimle paylaşmak ister misiniz?Ziyaretçi Defteri