ŞAP AŞILAMA KAMPANYASI DÜZENLENİYOR

Şap Aşılama Kampanyası Düzenleniyor

ŞAP AŞILAMA KAMPANYASI DÜZENLENİYOR
Giresun
G.Tarihi: 22.02.2018 09:11
1295 Okunma
0
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından ülke genelinde uygulamaya konulan “Bölgesel Risklerin Azaltılmasına Dayalı Şap Hastalığının Kontrol ve Eradikasyon Projesi” kapsamında;  Giresun ili genelinde 15 Şubat-30 Nisan 2018 tarihleri arasında büyükbaş hayvanlara yönelik olarak “Şap Aşılama Kampanyası” düzenlenecektir.
Bölgesel Risklerin Azaltılmasına Dayalı Şap Hastalığının Kontrol ve Eradikasyon Eylem Planı çerçevesinde; 2020 yılında ilimiz dahil bütün Anadolu ‘aşılı hastalıktan ari bölge’ 2023 yılında ise Anadolu’nun tamamına ‘aşısız arilik’ statüsü kazandırılması hedeflenmektedir. Şap Hastalığı Aşılı Arilik Genelgesi gereğince 1 Ekim 2017 tarihinden itibaren hayvan sevklerine değişik özel kurallar getirilmiştir. Yetiştiricilerimizin mağdur olmaması için hayvanlarını sevk etmeden önce yapacağı işlemler ve dikkat edeceği hususlar aşağıda belirtilmiştir.

A-İller arasında Besilik ve Damızlık Küçükbaş ve Büyükbaş Hayvan Sevkleri ile ilgili Özel Şartlar

1-Hayvanlarda sevk günü şap hastalığı belirtisi bulunmayacaktır.

2-Hayvanların sevk yapılacağı çıkış ve varış işletmesi şap hastalığından dolayı karantina altına alınmış koruma ve gözetim bölgesinde olmamalıdır.

3-Sevk yapılacak büyükbaş hayvanlarda son bir yılda iki kez şap aşısı ile aşılanmış olmalı ve ikinci şap aşısını son 6 (altı) ay içinde yapılmış olmalıdır.

4-İlk defa aşılanmış sığır cinsi hayvanlar, rapel şap aşısı ile aşılama  yapılmasından   21 gün sonra sevk edilecektir.

5-Sığır cinsi hayvanların son aşılama tarihinden  sonra 21 gün geçmesi koşulunu sağlayan hayvanların sevklerine izin verilecek, aşısız büyükbaş hayvanların sevklerine izin verilmeyecektir.

B-İller Arasında Doğrudan Kesimhaneye sevk edilecek Küçükbaş ve Büyükbaş Hayvan Sevkleri ile İlgili Özel Şartlar

1-Hayvanlarda sevk günü şap hastalığı belirtisi bulunmayacaktır.

2-Kesimhanelere gidecek olan büyükbaş ve küçükbaş  hayvanlarda şap aşısı şartı aranmayacaktır.

3-Hayvanların sevk yapılacağı çıkış işletmesi, şap hastalığından dolayı karantina altına alınmış, koruma ve gözetim bölgesinde olmamalıdır.

Halk arasında ‘Dabak’ olarakta bilinen şap hastalığı bütün çift tırnaklı hayvanlarda rastlanan çok bulaşıcı viral bir hastalıktır. Ağızda, tırnakta ve memelerde yaralar oluşturan bu hastalık; et veriminde %30-45, süt veriminde %15-35 arasında verim kayıplarına neden olur. Özellikle genç hayvanlar hastalığa karşı son derece hassas olup, ölümlere yol açabilir. Hastalıktan korunmanın yolu, 2 aylık yaşın üzerindeki tüm hayvanların altı ay aralıkla yılda iki kez aşılanmasıdır. Üreticilerimizin kampanya döneminde hayvanlarına aşı yaptırmaları 5996 sayılı kanun gereğince mecburi olup, aksi taktirde cezalı duruma düşeceklerdir.

Hayvan yetiştiricilerine önemle duyurulur.
Dikkat! Yazılan yorumlar hiçbir şekilde sitenin görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.

BENZER HABERLER

VİDEO GALERİ

BU HAFTA OKUNANLAR

ANKET

Türkiye′de salgını önlemek için alınan ek tedbirler yeterli mi?
İmsak00:00
Güneş00:00
Öğle00:00
İkindi00:00
Akşam00:00
Yatsı00:00

GÜNLÜK BURÇLAR

KoçBoğaİkizlerYengeçAslanBaşakTeraziAkrepYayOğlakKovaBalık

SÜPER LİG

TakımOGMBAP

ZİYARETÇİ DEFTERİ

Düşüncelerinizi bizimle paylaşmak ister misiniz?Ziyaretçi Defteri