BAĞDAT’TAN GÖRELE’YE MEKTUPLAR

BAĞDAT’TAN GÖRELE’YE MEKTUPLAR

BAĞDAT’TAN GÖRELE’YE MEKTUPLAR
Görele
G.Tarihi: 17.11.2017 08:44
2200 Okunma
0
BAĞDAT’TAN GÖRELE’YE MEKTUPLAR
Görele Belediyesi tarafından kültür ve sanat etkinlikleri kapsamında basımı tamamlanarak, yayına sunulan ‘Bağdat’tan Görele’ye Mektuplar’ kitabımız okuyucularıyla buluştu.
Görele Belediyesi ilçeye ve yöreye ait kültür yayınlarını desteklemeye devam ediyor. Görele Kazası Nüfus Defteri (Feridun Emecan, Ayhan Yüksel), Görele Mahkeme Sicili (Ayfer Albayrak), Görele ve yöresi Ağızları kitabı (Sinan Koca)’nın ardından Mevlüt Kaya’nın kaleme aldığı ‘Bağdat’tan Görele’ye Mektuplar’ adlı kitap da Görele kültür yayınları arasında yerini aldı. 
Görele Belediye Başkanı Tolga Erener, ‘Bağdat’tan Görele’ye Mektuplar’ kitabımızın yazarı Eynesil Kamil Nalbant Meslek Yüksekokulu Müdür Yardımcısı Mevlüt Kaya, dedesi, babası ve kendisinin kitapla ölümsüzleştirilen 85 yaşındaki Şekip Yazgan, Eynesil Halk Eğitim Merkezi Müdür Yardımcısı Şükrü Salim Kemal ve yazar ile kitapta konu alan Yazgan ailesini tanıştıran gazeteci Ahmet Ceylan’ı makamında ağırladı.
‘Bağdat’tan Görele’ye Mektuplar’ kitabı askerliğinin son yıllarında 1918'de Bağdat'ta İngilizlere esir düşen Göreleli Kâtip Rüstemzâde Abdülhamid Efendi'nin ailesine gönderdiği ve memleketten kendisine yazılan 1918 ve sonraki yıllara ait mektupları ele alınıyor. Mektuplar ışığında Görele'de Rus İşgalinin son zamanları yaşananlar da ele alınıyor. Kitapta pek çok değerli verilerin yanı sıra, işgal, esaret, açlık, katliam, işkence, ölüm, yoksulluk, iletişimsizlik, vefa, memleket özlemi, askerliğe bakış, eski türküler, fındık, harmanlar, tütün, eşkıyalık, Rus, İngiliz ve Hint askerleri ve daha pek çok konuya yer veriliyor.
Ayrıca Giresun-Trabzon-Bağdat hattında gelişen olaylar, ilk tanıklarından ve en önemlisi milletin gözünden ortaya konuluyor.
Belediye Başkanı Tolga Erener, böylesine etkili bir kitaba öncülük etmekten memnuniyet duyduğunu ifade ederek, yazar Mevlüt Kaya başta olmak üzere kitapta emeği bulunan herkese teşekkür etti.
Yazar Kaya’ya plaket takdim eden Belediye Başkanı Tolga Erener, “Kültür arşivimize Görele için önemli bir kitabı daha kattık. Göreleli bir askerin (Abdülhamid Yazgan) Birinci Dünya Savaşında Bağdat’ta askerlik yaptığı sıralarda Görele’deki ailesine yazdığı mektuplardan yola çıkılarak yazılan kitap, Görele ve ülkenin o günlerdeki durumuna ışık tutmaktadır. Etkili ve önemli bir kitaptır. Vatandaşlarımıza okumalarını tavsiye ediyorum. Belediye olarak ilçemiz Görele ile alakalı kültür yayınlarını desteklemeye devam edeceğiz. Belediyemizce desteklediğimiz ‘Görele Tarihi’ kitabımızda en yakın zamanda arşivlerimizde yerini alacaktır” dedi.
Kitabın yazarı Mevlüt Kaya ise, büyük bir duyarlılık örneği sergileyerek kitabın basım ve yayımına önemli katkılar sağlayan Belediye Başkanımız Tolga Erener’e teşekkür etti.

 
Dikkat! Yazılan yorumlar hiçbir şekilde sitenin görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.

BENZER HABERLER

VİDEO GALERİ

BU HAFTA OKUNANLAR

ANKET

Türkiye′de salgını önlemek için alınan ek tedbirler yeterli mi?
İmsak00:00
Güneş00:00
Öğle00:00
İkindi00:00
Akşam00:00
Yatsı00:00

GÜNLÜK BURÇLAR

KoçBoğaİkizlerYengeçAslanBaşakTeraziAkrepYayOğlakKovaBalık

SÜPER LİG

TakımOGMBAP

ZİYARETÇİ DEFTERİ

Düşüncelerinizi bizimle paylaşmak ister misiniz?Ziyaretçi Defteri