3 ÜLKE BAKANININ FINDIK...

3 ÜLKE BAKANININ FINDIK...

3 ÜLKE BAKANININ FINDIK...
Karadeniz
G.Tarihi: 09.08.2019 12:28
1274 Okunma
0
Dünya'da üretimde ve ihracatta ilk sırada olduğumuz fındık için hasat, Ordu'da görkemli bir törenle, resmi olarak başladı. 

Tarım Ve Orman Bakanımız Sayın Dr. Bekir Pakdemirli de Fındık Hasat Şenliği'nde Ordulular ile biraradaydı.  "Biriniz bin olsun! Hasadınız bereketli olsun!" sözleri ile konuşmasına başladı Bakan Pakdemirli; Karadeniz bölgesinde, 592 bin ailenin, 728 bin hektar alan üzerinde, dünyanın en kaliteli fındığını yetiştirdiğini belirtti.

FINDIKTAN, YILDA 2 MİLYAR DOLARLIK İHRACAT GELİRİ ELDE EDİLİYOR

Türkiye, üretim ve ihracatta birinci sırada yer alarak, dünyanın en önemli fındık üreticisi konumunda. Bakan Pakdemirli, dünya ve ülke ekonomisinde Türk fındığının yerini rakamlarla ifade etti; "Üretimde geçen sene, 515 bin tona ulaşmış bulunmaktayız. Dünya fındık alanlarının %75'ine sahibiz. Son yıllar ortalamasına göre, dünya fındık üretiminin, %65 ila 70'i ülkemizde gerçekleştiriliyor. 100'den fazla ülkeye, yılda ortalama, 250 bin ton iç fındık ihraç ediyoruz. Dünya fındık ihracatının da %76'sını gerçekleştiriyoruz. Fındık, bugün ülkemiz tarım ihracatının bir numaralı ürünü. Toplam tarım ihracatının, yüzde 10'unu fındık oluşturuyor. Fındık, ülkemize yıllık ortalama, 2 milyar dolarlık ihracat geliri kazandırıyor" dedi.

"TMO, FINDIK ALIMINDA ÖDEMELERİ 20 GÜN İÇERİSİNDE YAPACAK"

Fındık Tahmin Komisyonlarınca 2019 yılı fındık rekoltesinin, 700 Bin Tonun üstünde beklendiğini belirten Bakan Pakdemirli, Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından duyurulan fındık alım fiyatlarını hatırlattı ve TMO, kabuklu fındık alım kriterlerini açıkladı; "Sağlam iç fındık oranı %40 ve üzeri, Rutubet oranı %6'ya kadar, Buruşuk iç fındık oranı %10'a kadar, Çürük ve bozuk iç fındık oranı %3 ve altı, Çatlak, kırık ve kabuklu fındık içerisinde bulunan iç fındık oranı %5 ve altı, Yabancı madde oranı (taş, toprak vb.) %0,5 ve altı olan tüm fındıklar satın alınacak olup, ödemeler en geç 20 gün içerisinde yapılacaktır."

FINDIK HASADINDA ÜÇ ÜLKE OMUZ OMUZA

Ordu'daki Hasat Şenliğinde, dünya fındık üretiminde, en büyük paya sahip 5 ülkeden 3'ünün Bakanları yer aldı. Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, Azerbaycan Cumhuriyeti Tarım Bakanı İmam Karimov ve Gürcistan Çevre Koruma ve Tarım Bakanı Levan Davitashvili ile Hasat Şenliği öncesi, Fındık Yetiştiriciliği Alanında stratejik işbirliği deklarasyonu imzalandığını belirtti; "Kalite ve verimi arttırma, hastalık ve zararlılarla mücadele, fındığa katma değer oluşturma, birlikte yürümek adına oluşturulan stratejik işbirliği deklarasyonunu, 3 bakan birlikte açıkladık" dedi. Bu birlikteliğin, Uluslararası Kabuklu Meyveler Konseyi (INC) benzeri bir birlikteliğin de, temellerinin atılmasına zemin oluşturacağını ifade etti.

 "ŞU ANA KADAR 5 BİNİN ÜZERİNDE GÖRÜŞ VE ÖNERİ GELDİ"

Fındık konusunda, mevcut durumun gözden geçirilmesi, kamu ve özel sektör işbirliğiyle yeni açılımlar sağlanmasının sektörün tüm paydaşları ve fındığın geleceği açısından büyük önem taşıdığını ifade eden Bakan Pakdemirli, Ekim ayında yapılacak olan Tarım Orman Şurası'nı işaret etti. Önümüzdeki 25 yıla ışık verecek bir vizyon için Şura kapsamında herkesten öneri beklendiğini hatırlattı; "bu katılımcılığı fırsat bilip, herkesi bu konuda konuşmaya davet ettik. Medya, SMS, tarimsurasi.gov.tr web sitemiz yoluyla, herkesi bize görüşlerini iletmeye davet ettik. Şu ana kadar, 5 binin üzerinde görüş ve proje elimize geçti. Hedeflerimizden bir diğeri de, Yüz Yıllık Cumhuriyet tarihinin, en önemli tarımla ilgili bilgi kütüphanesini oluşturmaktır. Buradan, katılımla ilgili çağrımızı yeniliyorum. Mutlaka görüşünüzü bize ulaştırın. 
Ekim ayında yapacağımız şura için, 81 milyon vatandaşımızın her birinin görüşleri önemlidir" ifadelerini kullandı.

KIRSAL KALKINMA YATIRIMLARINA HİBE DESTEĞİ MÜJDESİ

Bayram öncesi açıklanan fındık alım fiyatları üreticiye erken bayram yaşatırken, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli de verdiği müjdelerle bir bayram daha yaşattı.

Pakdemirli, "Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi 13. Etap Başvuruları, 
Ağustos ayının 2'si itibariyle başlamıştır. Bu Program Çerçevesinde; Bitkisel Ürünlerin İşlenmesi, Hayvansal Ürünlerin İşlenmesi, Su Ürünlerinin İşlenmesi, Soğuk Hava Deposu, Çelik Silo, Hayvansal ve Bitkisel Orjinli Gübre İşlenmesi, Yenilenebilir Enerji Kullanan Yeni Sera, Yenilenebilir Enerji Üretim Tesisleri, Tarımsal Üretime Yönelik Sabit Yatırımlar, Kırsal Ekonomik Alt Yapı alanlarında hibe desteğimiz olacaktır" dedi.

ORDU'DA SU ÜRÜNLERİ YETİŞTİRİCİLİĞİ KAPASİTESİNDE 5 BİN TON ARTIŞ

Bakan Pakdemirli müjdelerine, su ürünlerinde verilecek desteklerle devam etti. "Ordu il müdürlüğümüz emrinde kullanılmak üzere yeni su ürünleri kontrol teknesini (14 metre boy, 30 knot hız) hizmete alıyoruz! Diğer bölgelere göre çok daha fazla tercih edilen Ordu bölgesinde yetiştiricilik kapasitesine ilave 5 bin ton artışı veriyoruz! Kıyı balıkçılarına 2 yıl önce vermeye başladığımız desteklemeleri 2019 yılında da artırarak devam edeceğiz!" dedi.
Dikkat! Yazılan yorumlar hiçbir şekilde sitenin görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.

BENZER HABERLER

VİDEO GALERİ

BU HAFTA OKUNANLAR

ANKET

Türkiye′de salgını önlemek için alınan ek tedbirler yeterli mi?
İmsak00:00
Güneş00:00
Öğle00:00
İkindi00:00
Akşam00:00
Yatsı00:00

GÜNLÜK BURÇLAR

KoçBoğaİkizlerYengeçAslanBaşakTeraziAkrepYayOğlakKovaBalık

SÜPER LİG

TakımOGMBAP

ZİYARETÇİ DEFTERİ

Düşüncelerinizi bizimle paylaşmak ister misiniz?Ziyaretçi Defteri