HAMSİ FİYATI YÜKSELİŞE GEÇTİ

HAMSİ FİYATI YÜKSELİŞE GEÇTİ

HAMSİ FİYATI YÜKSELİŞE GEÇTİ
Karadeniz
G.Tarihi: 30.01.2019 12:54
1586 Okunma
0
Türkiye'nin balık ihtiyacının yüzde 70'inin karşılandığı Karadeniz'de balıkçılar, bu sezon fakirin protein deposu hamsinin çok az av vermesi sonucu hüsran yaşadı.
Karadeniz'de gırgırlar ve küçük balıkçı tekneleri ile av yaparak geçimini sağlayan bir çok balıkçı, her yıl 1 Eylül'de başlayan av sezonunu adeta iple çekti. Sezon başından itibaren istavrit ve palamut avlamaya başlayan balıkçılar, özellikle hamsinin habercisi sayılan palamudun bol olması yüzünden umutlandı. Eylül ve Ekim aylarında bol avlandığı için fiyatı düşen palamuttan teknelerin yakıt ve işçi ücretleri gibi sebeplerle umdukları kadar para kazanamayan balıkçılar, Ekim ayı sonuna doğru umudunu hamsiye bağladı. Ekim sonu ile Kasım başında Karadeniz'de özellikle Ereğli açıklarında görülen hamsi, bir hafta sonra yeterli av vermemeye başlayınca balıkçıların da umudu suya düştü. Doğu Karadeniz Balıkçı Kooperatifleri Birliği Başkanı Ahmet Mutlu, bu sezon Karadeniz'in istavrit ve palamut dışında verimsiz olduğunu söyledi. Karadeniz'de balık avının en önemli bölümünü hamsinin oluşturduğunu belirten Mutlu, “Bu sezon Karadeniz'de geçen sezon avlanan balığın yüzde 20'si, hamsinin ise sadece yüzde 2'si avlandı. Hamsi sezon başında Ereğli'de bir hafta 10 gün avlandı, ondan sonra da kayboldu ve bir daha av vermedi” dedi. Mutlu, balıkçıların sezon başında palamut avladığına işaret ederek, “Palamut avı hamsi avı gibi değildir. Büyük teknelerle gırgırlarla av yapılır. Palamut avı masraflıdır, çünkü balıkçılar palamudu bulmak için onu aramak, dolayısıyla yakıt harcamak zorundadır. Hamside böyle bir durum olmaz. Palamut para etmedi, hamsi de olmayınca balıkçı esnafı sezondan umduğunu bulamadı. Önceki yıllar hamsi avı için Türkiye'den çok sayıda tekne Gürcistan'a giderdi. Bu yıl hamsi olmadığı için 3-5 tekne Gürcistan'a gitti, onların da 2-3'ü döndü” ifadelerini kullandı. Marmara'da bir miktar hamsi avlandığını ancak lezzeti nedeniyle Karadeniz hamsisinin yerinin başka olduğunu söyleyen Mutlu, Şöyle devam etti: “Hamsi ekim sonu kasım başlarında Karadeniz'e geliyor ve Ereğli açıklarından Doğu Karadeniz'e doğru göçe başlıyor. Şu sıralar hamsinin göçü tamamlanmak üzere. Hamsi genelde bir ay av verir. Önceki yıl 1-1.5 ay mükemmel bir hamsi avı olmuştu. Ancak bu sezon bir hafta av verip kayboldu, kalan hamsi de ince, o da zaten avlanmıyor” Neden hamsi yok Ahmet Mutlu, bu sezon Karadeniz'de yeterince hamsi olmamasının mevsimsel faktörlere, küresel ısınmaya ve önceki yıllardaki aşırı avcılığa bağlanabileceğini belirterek, “Hamsi 3-4 yıl yaşıyor, ondan sonra ölüyor. 1-1.5 yaşında ekonomik boya ulaşıyor. Bu sezon Karadeniz'de ince hamsi var onun da önümüzdeki yıllarda avlanabilmesi için bu yıl avlanmaması gerekiyor” dedi. Bu sezon 24 metreden daha sığ sularda avlanma yasağının özellikle büyük balıkçı tekneleriyle avlanan balıkçıları olumsuz etkilediğini öne süren Mutlu, yasak yüzünden büyük teknelerin kıyıya yakın yerlerde avlanamadığına işaret ederek, “Altyapısı oluşturulması halinde biz bu yasağı destekliyoruz. Ancak göç mevsiminde sığ sulardan göç eden balıkları izlemek de var” şeklinde konuştu.
Haber: Ömer Altıntaş www.trabzonhaber24.com 
Dikkat! Yazılan yorumlar hiçbir şekilde sitenin görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.

BENZER HABERLER

VİDEO GALERİ

BU HAFTA OKUNANLAR

ANKET

Türkiye′de salgını önlemek için alınan ek tedbirler yeterli mi?
İmsak00:00
Güneş00:00
Öğle00:00
İkindi00:00
Akşam00:00
Yatsı00:00

GÜNLÜK BURÇLAR

KoçBoğaİkizlerYengeçAslanBaşakTeraziAkrepYayOğlakKovaBalık

SÜPER LİG

TakımOGMBAP

ZİYARETÇİ DEFTERİ

Düşüncelerinizi bizimle paylaşmak ister misiniz?Ziyaretçi Defteri