İHRACATÇILAR BİRLİĞİ İŞTİŞARE TOPLANTILARI...

Karadeniz Fındık ve Mamulleri İhracatçıları Birliği İstişare Toplantılarına Devam Ediyor

İHRACATÇILAR BİRLİĞİ İŞTİŞARE TOPLANTILARI...
Karadeniz
G.Tarihi: 18.08.2022 14:01
571 Okunma
0
Karadeniz Fındık ve Mamulleri İhracatçıları Birliği İstişare Toplantılarına Devam Ediyor
KFMİB Başkanı SABIR: Zor bir sezon bizi bekliyor

Karadeniz Fındık ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (KFMİB) Ordu’da fındık ihracatçılarına yönelik istişare toplantısı düzenledi. Toplantı KFMİB Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Osman SABIR ve Yönetim Kurulu Üyeleri ile birliğe bağlı Ordu’daki önemli fındık ve mamulleri ihracatçılarının büyük çoğunluğunun katılımıyla gerçekleştirildi. SABIR, burada yaptığı konuşmada Avrupa’da resesyon olasılığın keskin şekilde arttığına işaret ederek fındık sektörünü zor bir sezon beklediğini ve talebin arzdan daha az olabileceğini kaydetti.
 İhracatta resesyon kaygısı arttı
Küresel piyasalardaki resesyon endişeleri ve Avrupa’dan gelen yavaşlama sinyalleri, Türkiye’de etkisini göstermeye başladı. Özellikle Avrupa’ya yoğun çalışan fındık ihracatçılarını da etkisi altına alan bu durum karşısında uyarıda bulunan KFMİB Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Osman SABIR, Avrupa’da yaşanan ekonomik daralmanın piyasaları etkileyeceğini belirtti. SABIR, “Avrupa’da resesyon var ve bu sene normal bir sezona girmiyoruz. Talep tarafında müşteriler aldıkları ürünleri daha yavaş sattıkları için depolarında mal birikti. Finansman maliyetleri de arttığı için kontratlarını da çağırmamaya başladılar” diyerek kritik gelişmelere dikkat çekti. Fiyat alım şartları ve finansman sürecindeki gelişmeler karşısında piyasaları yabancı alıcıların tutumu belirleyeceğini söyleyen SABIR, “Zor bir sezon olacağını şimdiden görüyoruz” dedi.
Kur riski ile karşı karşıyayız
İhracatçının çift haneli rakamlarla yükselen döviz riskleri nedeniyle kaynak bulma ve bununla rekabet etmekle karşı karşıya olduğunu ifade eden SABIR, “Firmaların finansmana erişimi kısıtlandı ‘’diyerek şöyle devam etti: “Bu sene talebin geçen seneye göre dünyadaki resesyonla beraber gerilemesi bekleniyor. Bu durumda hesaplarımızı yeniden gözden geçirmeliyiz. Artık fındık depolamanın maliyeti çok büyük rakamları buluyor. Sektör finansmanda ihracat tarafında biraz rahat olsa da, şuanda Eximbank döviz kredisi vermiyor, sadece TL kredisi veriyor. Bu durumda TL kredisinde de kur riski almış oluyoruz” dedi.
 “Fiyat rekabeti” sektörü yıpratır
Dünyada fındık üretim alanlarının arttığına dikkat çeken SABIR, “Amerika’da ciddi bir üretim artışı var. Şili 5 yıl içerisinde 80-90 bin ton üretime ulaşacaktır. Yabancı alıcılar hem üretim yapıyor hem de burada üretilen fındığı alıyor. Bunun yanında çikolatayı orada üretmek üzere üretim tesisleri kuruyorlar. Kuzey Amerika tarafında Oregon’da da fındık dikim sahaları genişlemeye devam ediyor. Orada yeni çeşitlerin dikimi yapıldığı için randıman artışı da gözleniyor. Türk fındığı ile Oregon fındığı arasında ilk defa fiyat rekabeti yaşandığını bu sezon gördük. Savaş altındaki Ukrayna’da bile yeni fındık üretim sahaları açılıyor. İtalya, Azerbaycan ve Gürcistan’da da üretimler artıyor” diyerek dünya fındık piyasasında yaşanan gelişmelerin Türkiye’yi olumsuz etkileyeceğini, bunun için Türk fındık sektörü olarak bir an önce verim artışı sağlayarak maliyetlerin düşürülmesi gerektiğini söyledi.
Dikkat! Yazılan yorumlar hiçbir şekilde sitenin görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.

BENZER HABERLER

VİDEO GALERİ

BU HAFTA OKUNANLAR

ANKET

Türkiye′de salgını önlemek için alınan ek tedbirler yeterli mi?
İmsak00:00
Güneş00:00
Öğle00:00
İkindi00:00
Akşam00:00
Yatsı00:00

GÜNLÜK BURÇLAR

KoçBoğaİkizlerYengeçAslanBaşakTeraziAkrepYayOğlakKovaBalık

SÜPER LİG

TakımOGMBAP

ZİYARETÇİ DEFTERİ

Düşüncelerinizi bizimle paylaşmak ister misiniz?Ziyaretçi Defteri