KARADENİZ HAMSİSİ TEHLİKE ALTINDADIR

KARADENİZ HAMSİSİ TEHLİKE ALTINDADIR

KARADENİZ HAMSİSİ TEHLİKE ALTINDADIR
Karadeniz
G.Tarihi: 01.01.2019 00:17
1749 Okunma
0


Yalıköy Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı Eftal Mutlu Gürcistan’a avlanma müsaadesi verildikçe birkaç yıl sonra hamsinin neslinin tükeneceğini söyledi.

Hamsi ile ilgili açıklamalarda bulunan Mutlu, denizimizde 3 tür hamsinin bulunduğunu belirterek, “Birincisi Orta Karadeniz’de avlanan genellikle çok büyük olmayan bir tür, ikincisi Azak denizinde çoğalan açık renkli Azak hamsisi üçüncüsü ise Tuna nehri ağzında yuvalanan daha büyük boyda ve koyu renkli hamsidir. Bu yıl avlanan Batı Karadeniz’e has olan hamsidir, dolayısıyla miktar olarak daha az olduğu için piyasa fiyatlarına da yüksek olarak yansımaktadır. Aslında bizim asıl avladığımız hamsi yoktur. Hani sorulur ya “Hamsi nerede?” diye, bizler ırmaklara, baraj derelere HES yaparak denize Hamsi Yemi gelmesini engelledik.” dedi. 

“NEREDEYSE HAMSİYİ BİTİRME NOKTASINA GETİRDİK”

Hamsinin Gürcistan’da kontrolsüz akan ırmaklardan gelen yemin peşine gittiğini ifade eden Yalıköy Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı Eftal Mutlu, “Göç yolu değişti ancak bizler Gürcistan’a balık avlamaya giderek oradaki hamsiyi fütursuzca katlederek aklı başında balıkçının devleti uyarmasına da kulak tıkayan yöneticiler sayesinde neredeyse bitirme noktasına getirdik. Balıkçılığı yönetenler, ehli kimselerin sözüne itibar etmemektedirler. Üniversite hocalarının söylemleri makbul kabul edilmekte olup bu insanlar denizden uzaklar ve hiçbir araştırma yapmadan konuşmaktalar. 

Gürcistan’a avlanma müsaadesi verildikçe bilinsin ki; birkaç yıl sonra hamsi nesli tükenecektir. Birkaç yıl bile iyimser bir tahmin olup acil önlem almayan - alamayan yöneticiler, sürdürülebilir balıkçılığı sağlamakta görevli olan Tarım Bakanlığı sadece ceza yazmakla işini yaptığını topluma göstermeye çalışmaktadır. Aslolan balıkçıyla birlikte çözüm bulabilmekten geçmektedir. Bilinmeli ki Karadeniz hamsisi tehlike altındadır.

HAMSİ PİYASASI OLUŞUMU

Fatsa’da balık fiyatlarının bir tekel tarafından oluşturulduğu konusunda söylemler olduğu konusunda duyumlar aldıklarını belirten Mutlu, “Fısıltı gazetesi doğru söylemiyor. Balık ana şehirlerin Hal’lerine gelip oradan toptan satışa sunulmakta, bazen de balık az olunca ihale usulü satılmaktadır. Dolayısıyla arz ve talebe göre fiyatlar kendini bulmaktadır.” şeklinde konuştu.

Haber kaynak:​https://www.fatsagazetesi.net/haber/15131/karadeniz-hamsisi-tehlike-altindadir.html
Dikkat! Yazılan yorumlar hiçbir şekilde sitenin görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.

BENZER HABERLER

VİDEO GALERİ

BU HAFTA OKUNANLAR

ANKET

Türkiye′de salgını önlemek için alınan ek tedbirler yeterli mi?
İmsak00:00
Güneş00:00
Öğle00:00
İkindi00:00
Akşam00:00
Yatsı00:00

GÜNLÜK BURÇLAR

KoçBoğaİkizlerYengeçAslanBaşakTeraziAkrepYayOğlakKovaBalık

SÜPER LİG

TakımOGMBAP

ZİYARETÇİ DEFTERİ

Düşüncelerinizi bizimle paylaşmak ister misiniz?Ziyaretçi Defteri