KURBAN BAYRAMI BOYUNCA DENETİM EKİPLERİMİZ SAHADA OLACAK

KURBAN BAYRAMI BOYUNCA DENETİM EKİPLERİMİZ SAHADA OLACAK

KURBAN BAYRAMI BOYUNCA DENETİM EKİPLERİMİZ SAHADA OLACAK
Karadeniz
G.Tarihi: 26.07.2021 13:29
838 Okunma
0
Ordu Tarım İl Müdürlüğünden yapılan açıklamada;

Yaklaşan Kurban Bayramı nedeni ile kurbanlık hayvan alacak vatandaşlarımızın hastalıksız, belgeleri tam ve kurbanlık özelliklerini taşıyan hayvanları satın alabilmeleri için İl-İlçe Müdürlüklerimiz ekiplerince kurbanlık hayvan satış yerlerinde denetimler ve sağlık taramaları devam etmektedir.

İl Müdürümüz Kemal YILMAZ konu ile ilgili yaptığı açıklamada; "Kurbanlık hayvan satın alacak vatandaşlarımız hayvanlarını seçerken öncelikle hayvanların küpeli olup olmadıklarına dikkat etmeli ve mutlaka satıcılardan hayvan pasaportlarını istemeleri gerekmektedir.  Ayrıca kurban satış yerlerinde her hayvan çadırının uygun yerinde el dezenfektanlarının bulundurulması, pazar yerine giren herkesin maske takması, alıcı ve satıcıların el temasından uzak durması ve sosyal mesafeye herkesin dikkat etmesi gerekmektedir. Kesilen kurbanların derilerinin de ülke ekonomisine çok büyük bir katkı sağladığını belirten İl Müdürümüz; yaklaşan Kurban Bayramı vesilesi ile ülke ekonomisinde önemli yere sahip olan ve birçok yan sektörü de taşıyıcı nitelikte olan ham derinin elde edilmesi sırasında kayıpların en aza indirilmesi amacı ile şu hususlara dikkat edilmesi gerektiğini belirtmiştir.

1.Kesimden önce hayvanlar mutlaka dinlendirilmeli ve yem verilmemelidir.

2.Kesim işlemi kafaya en yakın yerden boyun gerilerek yapılmalı, kanın tamamen boşalabilmesini sağlamak için de ön bacaklardan en az birini serbest bırakmalıdır.

3.Yüzme işlemi kan tamamen boşaldıktan sonra; ayaklar, gövde ve baş sırası gözetilerek ehil kişiler tarafından yapılmalıdır.

4.Yüzülen derilerin üzerlerinde fazla et ve yağ parçaları bırakmamak gerekir. Kuyruktaki yağlı, etli, kemikli kısımlar, boynuzlar, kulaklar, tırnaklar kesilip atılmalıdır.

5.Deriler kanla ve gübre türünden pisliklerle bulaştırılmamalıdır. Sığır derileri rahatlıkla yıkanabilir. Koyun derileri ise yıkanmamalıdır

6.Derileri hemen tuzlamak doğru değildir. En az bir saat sularının süzülmesi ve soğuması için bekletmek gerekir. Ondan sonra tuzlama yapılabilir. Ayrıca tuzlama işleminin kesimden sonra en fazla 6 saate kadar bekletilebileceği unutulmamalıdır. Çünkü 6 saatten sonra mikroplar üremeye başlar.

7.Usulüne uygun tuzlamadan sonra en yakın muhafaza deposuna nakledilmelidir.                                                                                                   

Saydığımız bu hususlara dikkat etmekle Ülkemiz hayvan varlığına dayalı kaynakları en verimli şekilde kullanmış olacağımızı unutmamamız gerektiğini söyleyen İl Müdürümüz Kemal YILMAZ; Kurban Bayramında kurban kesmek isteyen vatandaşlarımızın kurbanlarını dini hükümlere, sağlık şartlarına, çevre temizliğine ve hayvan refahına uygun olarak kesmelerine yardımcı olmak, Kurban Bayramı öncesinde ve süresince gerekli kontrol ve denetimleri yapmak, vatandaşlardan gelecek ihbarları değerlendirmek maksadı ile İl ve İlçe Tarım ve Orman Müdürlüklerimizde toplam 42 Veteriner Hekim ve 2 Veteriner Sağlık Teknisyeni olmak üzere toplam 44 personel ile 20 araç görevlendirilmiştir. İl – İlçe Müdürlüklerimiz ekiplerince pazar yeri denetimleri kurban bayramına kadar devam edecek olup, ayrıca kurban bayramı boyunca kurban kesim yerlerinde de denetimlerimiz aralıksız sürecektir. Bu vesileyle tüm vatandaşlarımızın yaklaşan Kurban Bayramını kutlarım"  diyerek sözlerine son vermiştir.
Dikkat! Yazılan yorumlar hiçbir şekilde sitenin görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.

BENZER HABERLER

VİDEO GALERİ

BU HAFTA OKUNANLAR

ANKET

Türkiye′de salgını önlemek için alınan ek tedbirler yeterli mi?
İmsak00:00
Güneş00:00
Öğle00:00
İkindi00:00
Akşam00:00
Yatsı00:00

GÜNLÜK BURÇLAR

KoçBoğaİkizlerYengeçAslanBaşakTeraziAkrepYayOğlakKovaBalık

SÜPER LİG

TakımOGMBAP

ZİYARETÇİ DEFTERİ

Düşüncelerinizi bizimle paylaşmak ister misiniz?Ziyaretçi Defteri