Kurbanlık Hayvan Alırken Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar

Kurbanlık Hayvan Alırken Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar

Kurbanlık Hayvan Alırken Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar
Karadeniz
G.Tarihi: 25.07.2019 00:30
1201 Okunma
0
Ordu Tarım İl Müdürlüğünden yapılan açıklamada;

İl Müdürümüz Kemal YILMAZ, Kurbanlık Hayvan Alırken Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar Hakkında Uyarılarda Bulundu

İl Müdürümüz Kemal YILMAZ yaptığı açıklamada; "Yaklaşan Kurban Bayramı nedeniyle ilimizde ve Ülkemizde hayvan hareketlerinde artışlar meydana gelmektedir. İl dışı hayvan hareketleri veteriner sağlık raporu ile il içi hayvan hareketleri ise hayvan pasaportu veya nakil belgesi ile yapılmaktadır. Bu bakımdan, büyükbaş hayvan satın alacak olanlar hayvanların kulak küpesi ve pasaportunun olup olmadığını, küçükbaş hayvan satın alacakların ise hayvanların kulak küpesi ile nakil belgesi olup olmadığını kontrol etmeleri gerekmektedir. Başka ilden sevk edilen büyükbaş ve küçükbaş hayvanların ise "Veteriner Sağlık Raporu" olup olmadığına dikkat etmeleri ve bu belgeleri bulunmayan hayvanları satın almamaları gerekir. Ayrıca, ilimizde kesilen hayvan sayısını belirlemek ve hayvan kayıtlarının güncelliğini korumak amacıyla, kesilen kurbanlık hayvanların kulak küpeleri ve hayvan pasaportları kesim tarihlerinden itibaren yedi gün içinde en yakın İl/İlçe Tarım ve Orman Müdürlüklerimize teslim edilmelidir" dedi.
"Kurbanlık hayvanlara ait bilgilere artık çok kolay bir şekilde ulaşılabildiğini belirten İl Müdürümüz; "Bilindiği üzere kurban olacak hayvanın deve için beş, sığır ve manda için iki, koyun ve keçi için bir yaşını doldurmuş olması gerekir. Bunun yanında koyun semizlik ve gösteriş olarak bir yaşındakilerle aynı olursa altı ayını tamamladıktan sonra da kurban edilebilir. Kurban olarak alınacak hayvanların bu şartları taşıyıp taşımadığı Bakanlığımızca hazırlanan https://hayvanbilgi.tarim.gov.tr/ web sayfası ile "HaySag" isimli mobil uygulamalarından öğrenilebilmektedir. Söz konusu mobil uygulama cep telefonuna yüklendikten sonra küpe üzerindeki barkod okutularak ya da hayvanın küpe numarası girilerek hayvan bilgileri sorgulanabilmektedir" ifadelerini kullandı.

Kurban bayramı boyunca nöbetçi veteriner hekimlerimizin ilimiz genelinde görevde olacağını ve bu konuda her türlü tedbirin alınacağını söyleyen İl Müdürümüz Kemal YILMAZ, "Kurban bayramı öncesi ve bayram süresince her türlü kontrol ile denetimleri yapmak ve ihbarları değerlendirmek üzere İl/İlçe Müdürlüklerimizde yeterli sayıda nöbetçi Veteriner Hekim görevlendirilmiştir. Denetimler sonucunda salgın veya bulaşıcı hayvan hastalığı bulunan, kulak küpesi ve belgesi olmayan hayvanların sevklerine, alınıp satılmalarına ve kesilmelerine hiçbir surette izin verilmeyecektir. Bunların yanında, kurbanlık olarak sevk edilecek hayvanların veteriner hekimlerimiz tarafından muayene ve gerekli kontrolleri yapılacak, sağlıklı bulunan hayvanlar için veteriner sağlık raporu düzenlenerek iller arası nakline müsaade edilecektir. Ayrıca, sürdürülebilir bir hayvancılık için damızlık dişi hayvan varlığının arttırılması amacıyla 2019 yılında gebe veya damızlık niteliği taşıyan dişi hayvanların kurbanlık olarak kesimleri yasaklanmıştır. Bu hayvanlar kurban satış yerlerine alınmayacak ve kurbanlık olarak sevkine müsaade edilmeyecektir" şeklinde konuştu.

İlimiz hayvan varlığının kurbanlık hayvan ihtiyacını karşılayacak seviyede olduğunu vurgulayan İl Müdürümüz; "Kurbanlık olarak ilimizde bu yıl 17 bin 406 büyükbaş,  12 bin 148 adet ise küçükbaş hayvanımız mevcut. 2018 yılında ise kurbanlık olarak kesilen büyükbaş hayvan sayısı 9 bin 432 adet, küçükbaş hayvan sayısı ise 10 bin 119 adet gerçekleşmiştir. Bu rakamlardan da anlaşılacağı üzere kurbanda kesilebilecek hayvan varlığımız ilimiz ihtiyacını fazlası ile karşılayacak durumda olduğundan kurban bayramında vatandaşlarımız kurbanlık hayvan temini hususunda herhangi bir sıkıntı yaşamayacaktır." diyerek sözlerini noktaladı.
Dikkat! Yazılan yorumlar hiçbir şekilde sitenin görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.

BENZER HABERLER

VİDEO GALERİ

BU HAFTA OKUNANLAR

BU HAFTA YORUMLANANLAR

ANKET

Türkiye′de salgını önlemek için alınan ek tedbirler yeterli mi?
İmsak00:00
Güneş00:00
Öğle00:00
İkindi00:00
Akşam00:00
Yatsı00:00

GÜNLÜK BURÇLAR

KoçBoğaİkizlerYengeçAslanBaşakTeraziAkrepYayOğlakKovaBalık

SÜPER LİG

TakımOGMBAP

ZİYARETÇİ DEFTERİ

Düşüncelerinizi bizimle paylaşmak ister misiniz?Ziyaretçi Defteri