Suda Boğulma Olaylarına Karşı Alınacak Önlemler

Yaz mevsimi ve deniz sezonunun içerisinde bulunduğumuz bu günlerde, İlimizde vatandaşlarımızın serinlemek için girdikleri başta deniz alanları olmak üzere göl, gölet nehir ve su birikintileri gibi yerlerde meydana gelebilecek muhtemel boğulma olayları ve

Suda Boğulma Olaylarına Karşı Alınacak Önlemler
Karadeniz
G.Tarihi: 24.07.2020 03:11
8698 Okunma
0
Suda Boğulma Olaylarına Karşı Alınacak Önlemler

Yaz mevsimi ve deniz sezonunun içerisinde bulunduğumuz bu günlerde, İlimizde vatandaşlarımızın serinlemek için girdikleri başta deniz alanları olmak üzere göl, gölet nehir ve su birikintileri gibi yerlerde meydana gelebilecek muhtemel boğulma olayları ve can kayıplarının önlenebilmesi için, İlimiz Suda Boğulma Olayları Önleme Komisyonu’nun 23.06.2017 tarihinde yapmış olduğu toplantı neticesinde alınan kararlar kapsamında aşağıda belirtilen tedbirlerin alınması uygun görülmüştür.
1. Vatandaşlarımızın yoğun olarak denize girdiği sahillerde, yüzme alanı olarak belirlenmiş olan cankurtaran hizmeti verilen alanlar ile özel işletmelere ait olup emniyet şamandıraları ile çevrilmiş alanlara  başta sürat motorları, jet skiler ve deniz bisikleti olmak üzere her türlü deniz aracının girmesine izin verilmeyecek, özellikle hafta sonu ve bayram tatillerinde yüzme alanlarında/plajlarda kolluk kuvvetlerince denetimler arttırılacaktır.
2. Sinop Valiliği Suda Boğulma Olaylarını Önleme Komisyonu tarafından belirlenen yüzme alanlarındaki can kurtaran hizmetleri Belediye Başkanlığınca sağlanacaktır.
3. Yoğun olarak denize girilen sahillerde plaja hakim noktalarda işlevsel can kurtaran istasyonları tesis edilecektir. Tesislerin konumuna ve risk durumuna göre; gerek görülmesi halinde, cankurtaran istasyonlarının mesafeleri ile bu istasyonlarda görevlendirilecek cankurtaran sayıları Suda Boğulma Olaylarını Önleme Komisyonu tarafından tekrar değerlendirilecek ve eksik hususların giderilmesi ile ilgili gerekli tedbirler alınacaktır.
4. Cankurtaran istasyonlarında, Türkiye Sualtı Sporları Federasyonu Cankurtarma Yönetmeliği hükümlerine uygun olarak gerekli eğitimleri almış yeterli sayıda cankurtaran görevli istihdam edilecektir.
5. Cankurtaran görevli personelin temini amacıyla gerekirse İl Gençlik ve Spor Hizmetleri Müdürlüğü ile işbirliğine gidilerek cankurtaran kurslarının açılması sağlanacaktır.
6. Ruhsatlı plaj işleten ve müşterilerine denize girme hizmeti sunan tüm işletmelerde Gümüş Bröveli cankurtaran görevlendirilecek ve söz konusu personelde dürbün, düdük, megafon, bot, jet ski, atv, sürat teknesi vb. diğer malzemeler bulundurulacaktır.
7. Cankurtaran istasyonlarında ve halkın görebileceği yerlerde cankurtaran brövesinin bir örneği ile çalışma saatleri ve flamaların anlamları yazılacaktır. 
8. Yapılacak denetimlerde; Cankurtaranlar tarafından,  kullanılan ilk yardım malzemelerinin ve TSSF Cankurtarma Yönetmeliği hükümleri gereği bulundurulması zorunlu ekipmanların fatura/sertifikalarının ibraz etmeleri  zorunlu tutulacaktır.
9. Deniz şartlarının yüzmeye uygun olmadığı zamanlarda cankurtaran istasyonlarına kırmızı flama çekilerek, denize girmenin yasak ve tehlikeli olduğu anons sisteminden sahilde bulunanlara duyurulacaktır. 
10. Suda Boğulma Olayları Komisyonunca tespit edilen Akliman bölgesinde İl Sağlık Müdürlüğünce 24.06.2017 – 15.09.2017 tarihleri ve 10:00 – 18:00 saatleri arasında bir  ambulans  ve sağlık ekibi olası anlık müdahalelerine karşı hazır bulundurulacaktır.
11. Yüzme alanı olarak belirlenmeyen deniz alanlarına sorumlu idarelerce (İlçe Kaymakamlıkları, Belediye Başkanlıkları ve Özel İdareler) “ burada cankurtaran hizmeti verilmediğinden yüzmek tehlikelidir ” ibareli ifadelerinin yer aldığı uyarıcı levhaların konulması sağlanacaktır.
Ayrıca, denize girmenin tehlikeli olduğu değerlendirilen bölgelere, çeken akıntı (rip akıntısı) uyarı tabelaları konulacak, yüzme alanı olarak belirlenmeyen deniz alanlarında denize girilmesi yasaklanarak tüm uyarılara rağmen denize girme yasağına uymayanlara 5326 sayılı Kabahatler Kanununu kapsamında idari yaptırım cezası uygulanacaktır.
12. Suda Boğulmaları Önleme Komisyonu ekiplerince yapılacak denetimler esnasında otel, motel, pansiyon vb. işletmelere, Sinop ilinde denize girilebilir alanları, cankurtaran hizmeti verilen alanları ve rip akıntısı olan bölgeleri gösterir el broşürlerinin bırakılarak, ilgili işletmeler tarafından Sinop ‘a gelen konuklara verilmesi sağlanacaktır.
13. İlimize gelen yolcu ve turistlerin bilgilendirilmesi amacıyla; İl Kültür ve Turizm Müdürlüğünce,  ilimizde faaliyette bulunan otobüs ve tur firmalarına rip akıntısı olan bölgeler ile denize girilebilir ve cankurtaran hizmeti verilen bölgeleri gösterir CD’ler verilerek yolculuk esnasında görsel olarak izletilmesi sağlanacaktır.
14. Yüzme alanlarından faydalanan vatandaşların can emniyetleri açısından, bu alanlarda su altı tüfeği ve zıpkın gibi aletlerle hobi amaçlı ve geçiş amaçlı da olsa hareket halinde bulunulması, giriş – çıkış yapılması  yasaklanacaktır.
15. Turizm amaçlı su altı ve su üstü sportif faaliyette bulunmak isteyen acente ve işletmelerin Valilikten yeterlilik belgesi almalarının zorunlu olduğu, uymayanların faaliyetlerine izin verilmeyeceği ve Kabahatler Kanunu hükümleri gereğince idari yaptırım uygulanacağı ilgililere duyurulacaktır.
16. Emniyet, Jandarma ve Belediye Başkanlıklarınca yürütülen devriye hizmetlerinde görevlendirilen araçlarda imkan dahilinde 50 m. uzunluğunda ipli can simidi bulundurulması sağlanacaktır.
17. Yüzme alanları, hijyen açısından sürekli ve düzenli bir şekilde İl Halk Sağlığı Müdürlüğü ekiplerince  denetlenecektir.
18. Deniz alanları dışındaki göl, nehir, gölet, su birikintileri gibi yerlerde, yukarıda belirtilen hususlar gözönüne alınarak ilgili idarelerce (İlçe Kaymakamlıkları, Belediyeler, İl Özel İdaresi, Muhtarlıklar) gerekli tedbirler alınacaktır.
19. İlimiz genelinde deniz yüzme alanlarında meydana gelebilecek boğulma olayları ve can güvenliği açısından tehlike arz edecek durumlarda 158 – 0 368 260 33 99 nolu telefonlardan Sahil Güvenlik 72. Bot Komutanlığı ile temasa geçilebilecektir
20. İlçelerde benzer tedbirler İlçe Kaymakamlıklarınca alınarak denetime tabi tutulacak ve yapılacak çalışmalara ait raporlar düzenli olarak Valiliğimize intikal ettirilecektir.
Bilgilerinizi, belirtilen hususlarda gereğinin hassasiyetle ifasını önemle rica ederim.
Dikkat! Yazılan yorumlar hiçbir şekilde sitenin görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.

BENZER HABERLER

VİDEO GALERİ

BU HAFTA OKUNANLAR

ANKET

Türkiye′de salgını önlemek için alınan ek tedbirler yeterli mi?
İmsak00:00
Güneş00:00
Öğle00:00
İkindi00:00
Akşam00:00
Yatsı00:00

GÜNLÜK BURÇLAR

KoçBoğaİkizlerYengeçAslanBaşakTeraziAkrepYayOğlakKovaBalık

SÜPER LİG

TakımOGMBAP

ZİYARETÇİ DEFTERİ

Düşüncelerinizi bizimle paylaşmak ister misiniz?Ziyaretçi Defteri