YILDA 15 TON MANTAR ÜRETECEKLER

YILDA 15 TON MANTAR ÜRETECEKLER

YILDA 15 TON MANTAR ÜRETECEKLER
Karadeniz
G.Tarihi: 06.11.2017 14:24
3065 Okunma
0

Gurbetten köyüne dönen aile Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kapsamında, Genç Çiftçi Projelerinden de hibe alarak mantar üretimi yapıyor.

Eynesil’in Adaköy Köyünde kurulan mantar üretim tesislerinde yılda 10-15 ton mantar üretilecek.
Genç çiftçiler destekleniyor
Eynesil’de birkaç yıldan bu yana mantar üretilmesi için yapılan girişimler sonucu kurulan tesiste mantar üretilmeye başlandı. Evlenerek İstanbul’a yerleşen Sevindik çifti gurbetten köylerine geri dönerek önemli bir girişimcilik örneği gösterdiler.
100 metre karelik mantar üretim tesisi kurarak üretime başlayan Havva Sevindik ve Ali Sevindik çifti yılda en az 10-15 ton mantar satabilecekler.
Bir süre İstanbul’da kaldıktan sonra köye gelerek, kendiişlerini kurmayı hedeflediklerini belirten Hava Sevindik, “Evlendikten sonra İstanbul’a yerleştik. Ben bir hastanede hemşire olarak çalışıyordum. Eşim de özel sektörde çalışıyordu. Eşimin iş yeri Trabzon’a taşındı.  Ancak buradaki işinde olumsuzluk yaşadık. Bizde köyümüze gelerek kendi işimizi kuralım dedik.  Bu bölge de farklı olarak ne yapabiliriz, ne yetiştirebiliriz diye araştırma yaptık. Araştırmalarımız sonunda istiridye mantarı yetiştirmeye karar verdik.  Eynesil İlçe tarım Müdürlüğüne giderek bu konuda yardım istedik. Sağ olsunlar bize yardımcı oldular ve mantar yetiştiriciliği kursu açıldı. Bizde bu kursa katılarak mantar yetiştiriciliği konusunda eğitimimizi tamamladık. İlçe Tarım Müdürümüz Fadil Öztürk Bey sağ olsun mantar yetiştirmenin en ince detaylarına kadar bizlere teorik ve nazari bilgiler verdi.  Bu aşamadan sonra deneme olarak az bir miktarda mantar üretimi gerçekleştirdik. Olumlu sonuç aldıktan sonra kendi tesissimizi kurarak üretime geçtik” dedi.
ÜRETTİĞİMİZ MANTARLARI SATMA KONUSUNDA ENDİŞEMİZ YOK
Havva Sevindik’in eşi Ali Sevindik ise,”Bu tesisi Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kapsamında,  Genç Çiftçi Projelerinin desteklenmesi programından yararlanarak kurduk. 100 metre kare olan üretim tesisi bize 60 bin liraya mal oldu. Bu proje kapsamında 30 bin lira para aldık.  Kesintilerden sonra 28 bin 800 lira elimize geçti. Kalan kısmını da kendimiz finanse ettik. Satış konusunda herhangi bir sıkıntımız yok. Yetiştirdiğimiz ürünleri yakın çevreme ve toptancılara satmayı planlıyoruz. Zaten şu anda anlaşmaya vardığımız toptancımız var ürettiğimiz tüm mantarları bu toptancımız almayı taahhüt etti. Tesisimizde her ekim, yani üretim sonrası 3 ton civarında mantar almayı hedefliyoruz. Bu üretim dönemi yaklaşık iki buçuk üç ay sürecek. Yanı yılda dört defa üretim dönemi gerçekleştirecek olursak ortalama 12 ton mantar elde edebileceğiz.
İstanbul’da kaldım, gerçekten İstanbul’da yaşamak çok sıkıcı, bunaltıcı ve yorucu. Burada kendi işimi yapıyorum, sağ olsunlar Kaymakamımız Yılmaz Bey olsun İlçe Tarım Müdürümüz Fadil Bey olsun, ellerinden gelen yardımları bize sağlayarak destek verdiler. Bu şekilde bunu başararak bu duruma geldik. Kendilerine, ayrıca eşime, akrabalarıma ve komşularıma sonsuz teşekkürlerimi sunarım” dedi.
Eynesil’in Adaköy Köyünde yapılan çalışmanın örnek bir çalışma olduğunu belirten Eynesil Kaymakamı Yılma Kurt, “Buradaki mantar üretim tesisi üreticimizin kendi sermayesinin yanı sıra Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kapsamında, Genç Çiftçi Projelerinin desteklenmesi programından hibe alınarak yapıldı. Ayrıca sera yetiştiriciliği uygulaması kapsamında da Adaköy Köyünde ve Ören Beldemizde birer çiftçimizde bu projeden yararlanarak üretim yapacaklardır. Bu proje ilçemiz için örnek bir uygulamadır. Bu tür üretimlerin bu örnekler ile artacağı kanısındayım. Bu konuda üzerimize düşeni yapacağız” dedi. Ahmet CEYLAN


 
 
 
 
 
Dikkat! Yazılan yorumlar hiçbir şekilde sitenin görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.

BENZER HABERLER

VİDEO GALERİ

BU HAFTA OKUNANLAR

ANKET

Türkiye′de salgını önlemek için alınan ek tedbirler yeterli mi?
İmsak00:00
Güneş00:00
Öğle00:00
İkindi00:00
Akşam00:00
Yatsı00:00

GÜNLÜK BURÇLAR

KoçBoğaİkizlerYengeçAslanBaşakTeraziAkrepYayOğlakKovaBalık

SÜPER LİG

TakımOGMBAP

ZİYARETÇİ DEFTERİ

Düşüncelerinizi bizimle paylaşmak ister misiniz?Ziyaretçi Defteri