Malatya’da kayısı rekoltesi belirlenecek

Malatya’da kayısı rekoltesi belirlenecek

Malatya’da kayısı rekoltesi belirlenecek
son-dakika-haberleri
1249 Okunma
0
Malatya’da Kayısı Rekoltesi Belirlenecek

Dünyanın kayısı başkenti olarak anılan Malatya’da rekolte tespiti için çalışmalara başlandı.

Dünyanın kayısı başkenti olarak anılan Malatya’da rekolte tespiti için çalışmalara başlandı.

Kentte üreticiler yeni hasat sezonuna hazırlık yaparken, İl Tarım ve Orman Müdürlüğü koordinesine kayısı ile ilgili paydaş kurum, kuruluş ve odaların personelinden oluşturulan komisyon tahmini kayısı rekoltesi için ön çalışma yaptı. Komisyon bahçelerde incelemesini tamamlamasının ardından tahmini rekolteyi açıklayacak.

Malatya Tarım ve Orman Müdürü Tahir Macit, Anadolu Ajansına yaptığı açıklamada, kentte üretilen kayısının ülke ekonomisine döviz girdisi sağlayan önemli tarım ürünlerinden biri olduğunu söyledi.

Kent ekonomisinde kayısının önemli yeri olduğuna dikkati çeken Macit, Nisan ayında kentte yağmurun aralıksız devam ettiğini ve çiftçinin yağış nedeniyle ilacı zamanında atamadığını veya attığı ilaçlardan pek etki göremediğini ifade etti.

Bazı kayısı ağaçlarında ‘monilya’ hastalığının meydana geldiğini aktaran Macit, “Özellikle organik kayısı bahçesi olan çiftçilerimizin organik ilaçları yağmurdan yıkandığı için bahçelerimiz büyük zarar gördü. Çiftçilere monilya için zamanında çiçek atmalarını ve yağmur yağdığında tekrarlamalarını belirttik. Normalde 2 defa ilaç atılması gerekirken biz ‘bu yıl 3 defa ilaç atın’ dedik. Bazı çiftçilerimiz zamanında ilaç attı, bazıları atamadı. Kısmen monilya hastalığı olan, zarar eşiğine gelmiş bahçeler var. Çok az hasar olan bahçelerimiz de var” dedi.

Çiftçilerden bazılarının çiçek ilacının etkisiz olmasını gerekçe göstererek kendilerine tarım ilaçlarıyla ilgili şikayette bulunduğunu dile getiren Macit, söz konusu konu tarım ilaçlarından numune alınarak analize gönderildiğini kaydetti.

‘Monilya’ hastalığının kayısı ağaçlarına verdiği zararı değerlendiren Macit, “Hastalığın rekolteyi ne kadar etkileyeceği önemli. Bunun için komisyon oluşturduk, önümüzdeki günden itibaren meyve bağlamış kayısı bahçelerinden Kale, Doğanyol, Battalgazi ve Pütürge gibi ilçelerden rekolte belirleme çalışmalarına başlayacağız. Daha sonra Hekimhan, Darende ve Kuluncak ilçelerinin yüksek yerlerinde rekolte çalışmalarımız devam edecek. Monilyadan dolayı ne kadar ürün kaybımızın olduğu o zaman ortaya çıkacak. Biz bunları çiftçi bazında kayıt altına alarak, hasarları ilgili kurumlara iletiyoruz” diye konuştu.
Dikkat! Yazılan yorumlar hiçbir şekilde sitenin görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.

BENZER HABERLER

VİDEO GALERİ

BU HAFTA OKUNANLAR

BU HAFTA YORUMLANANLAR

ANKET

Türkiye′de salgını önlemek için alınan ek tedbirler yeterli mi?
İmsak00:00
Güneş00:00
Öğle00:00
İkindi00:00
Akşam00:00
Yatsı00:00

GÜNLÜK BURÇLAR

KoçBoğaİkizlerYengeçAslanBaşakTeraziAkrepYayOğlakKovaBalık

SÜPER LİG

TakımOGMBAP

ZİYARETÇİ DEFTERİ

Düşüncelerinizi bizimle paylaşmak ister misiniz?Ziyaretçi Defteri