KASIK FITIĞI İHMALE GELMEZ

Kasık Fıtığı Problemi İhmale Gelmez

KASIK FITIĞI İHMALE GELMEZ
Trabzon
3650 Okunma
0
Latince anlamı 'yırtık' olan fıtık, karın içerisindeki organların karın duvarındaki zayıf noktalardan dışarı çıkmasıdır. Özel Meltem Hastanesi cerrahı Op. Dr. İbrahim Karahan; 'Bu zayıf noktalar doğumsal bozukluklar olabilmekle beraber ağır kaldırma, öksürme, ıkınma veya idrar zorluğu gibi durumlar ile de görülebilir. Kasık fıtığı kendi başına büyük bir tehlike arz etmez fakat komplikasyonlara neden olduğu durumlarda bu değişebilmektedir. Bu nedenle fıtığı ciddiye almak gerekir.' demektedir.

Kasık Fıtığının Oluşma Nedenleri

Fıtığın oluşma nedenlerine değinen Dr. Karahan; 'Kasık fıtığının nedeni tam olarak bilinmiyor fakat fıtığın oluşumunda bazı faktörler ön plandadır. Fıtığın bulunduğu bölgeler nispeten karın zarının zayıf olduğu yerlerdir. En çok görülen fıtık tipi olan kasık fıtığı erkeklerde kadınlara oranla daha çok görülür.  Anne karnındaki erkek bebeğin testisleri karnından torbalarına son 2 ayda inmektedir.  Karın içerisindeki testisler ayrı ayrı her iki kasıkta oluşan iki kanaldan torbalara varırlar. Bu kanallardan birisi veya ikisi birden kapanmadığı takdirde fıtıklaşma meydana gelir. Kızlarda da kasık kanalı bulunmaktadır ve bu kanal açık kalabilir. Kız çocuklarında kasık fıtığına daha az rastlanır.' demektedir.

Özel Meltem Hastanesi cerrahı Op. Dr. İbrahim Karahan, fıtığın oluşma nedenlerine şu şekilde devam ediyor; 'Bazı insanların bağ dokuları zayıf olabilmektedir. Bu nedenle fıtığın oluşmasında tetikleyici rol oynayan bazı hastalıklar var ise fıtık oluşmaya başlar. Karın içi basınç fıtığın oluşumunda önemli bir etkendir. Bunlar yaşlılık, kanser, şeker hastalığı, şişmanlık, aşırı zayıflık, idrarda zorlanmaya neden olan prostat, kabızlık, ağır bir yük kaldırmayı gerektiren işler veya gebelik şeklinde olabilmektedirler.' demektedir.

Kasık Fıtığı Kimlerde Görülür?

Kasık fıtığının her yaşta ortaya çıkabileceğini söyleyen Op. Dr. Karahan, kasık fıtığının erkeklerde daha sık görülmesiyle birlikte genetik geçmişin de kasık fıtığında etkili olduğunu vurgulamaktadır. Ailesinde kasık fıtığı bulunan kişilerde kasık fıtığı olma riskinin yüksek olduğunu söyleyen Dr. Karahan özellikle ciddi akciğer hasarı ile kronik öksürük, kistik fibrozis kabızlık sorunlarının kasık fıtığını tetiklediğini belirtiyor. Fazla kilolar da vücuda baskı uyguladığı için kasık fıtığına neden olabilmektedir. Gebelik dönemi fıtık riski artmaktadır bunun nedeni tıpkı fazla kiloda olduğu gibi basınçla ilgilidir.  
Bazı meslek gruplarında özellikle fiziksel olarak yapılan ağır işler, uzun süre ayakta duranlar da kasık fıtığı riski yüksektir. Erken doğum da kasık fıtığı riskini arttıran bir başka etmendir. Karın duvarının yeterince gelişmemiş olmasıyla kasık fıtığı ortaya çıkabilmektedir.

Kasık Fıtığı Ameliyat Süreci Nasıldır

Kasık fıtığının tek tedavi yöntemi cerrahi ameliyattır. Cerrahi ameliyatta ise genelde kapalı denilen (Laparoskopik) yöntem uygulanır. Op. Dr. İbrahim Karahan kapalı yöntemde hem sağ hem sol her iki kasık kanalını da görmenin mümkün olduğunu ve bunun da büyük kolaylık sağladığını belirtmektedir. Kapalı yöntem 3 adet küçük kesi ile gerçekleştirilir. Birinci delikten içeri zararsız bir gaz olan C02 verilir. Ve bir boşluk oluşturulur. 0,5 cm'lik diğer iki delikten ise kamera ve el cihazları gönderilir. Yama yırtığın olduğu yere yerleştirilir ve kenar köşelerinden tutturulur. Kapalı yöntemin avantajlarını Dr. Karahan şu şekilde anlatmaktadır; 'Kapalı yöntem çok küçük kesilerle yapılmaktadır. Kesinin kısa olması yara veya enfeksiyon riskini azaltmaktadır. Kronik cilt hassasiyetleri daha az görülmektedir. Kısa bir sürede ameliyat izlerini bulmak imkansız bir hale gelir.     

Özel Meltem Hastanesi cerrahı Op. Dr. İbrahim Karahan, kasık fıtığının hafife alınmaması gerektiğini belirtirken; 'Belirtiler dahilinde eğer bu ameliyat yapılmaz ise fıtık gün geçtikçe büyür. Neredeyse futbol topu büyüklüğüne kadar varabilen fıtık, oldukça büyük acı da  vermektedir. Bunun yanında eğer cerrahi ameliyat yapılmaz ise fıtık boğulması dediğimiz fıtığın dışarıda sıkışıp kalması durumu meydana gelebilir. Ayrıca fıtık büyümesi barsak düğümlenmesine de yol açabilir ki bunlar da hastayı oldukça riskli bir sürece sokmaktadır.' demektedir.   


Kaynak:https://www.meltemhastanesi.com/haber/kasik-fitigi-problemi-ihmale-gelmez_616.html
Dikkat! Yazılan yorumlar hiçbir şekilde sitenin görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.

BENZER HABERLER

VİDEO GALERİ

BU HAFTA OKUNANLAR

ANKET

Türkiye′de salgını önlemek için alınan ek tedbirler yeterli mi?
İmsak00:00
Güneş00:00
Öğle00:00
İkindi00:00
Akşam00:00
Yatsı00:00

GÜNLÜK BURÇLAR

KoçBoğaİkizlerYengeçAslanBaşakTeraziAkrepYayOğlakKovaBalık

SÜPER LİG

TakımOGMBAP

ZİYARETÇİ DEFTERİ

Düşüncelerinizi bizimle paylaşmak ister misiniz?Ziyaretçi Defteri