TRABZON'DA TEREYAĞI DİYE MARGARİN SATTILAR!

Trabzon'da tereyağı diye margarin sattılar! Trabzon Tarım ve Orman İl Müdürlüğünden yapılan açıklamada köy tereyağı adı altında margarin satıldığı belirti

TRABZON'DA TEREYAĞI DİYE MARGARİN SATTILAR!
Trabzon
G.Tarihi: 07.03.2020 23:16
3969 Okunma
1
Trabzon Tarım ve Orman İl Müdürlüğünden yapılan açıklamada;

TRABZON İLİ GENELİNDE ÜRÜN BAZLI DENETİM KAPSAMINDA TEREYAĞI SATIŞI YAPAN İŞLETMELERE DENETİMLER GERÇEKLEŞTİRİLDİ

Trabzon Tarım ve Orman İl Müdürlüğümüzce bu hafta Trabzon genelinde başlatılan "Ürün Bazlı"  Çapraz Denetim  kapsamında İl/İlçe Müdürlüklerimizde görevli gıda kontrol görevlileri  tarafından  3 günde  (02-03-04/03/2020 )  220 adet eş zamanlı denetim gerçekleştirildi.

Konu ile ilgili açıklamalarda bulunan Trabzon Tarım ve Orman İl Müdürü  Cahit GÜLBAY; "Bilindiği üzere gıda zincirinin tüm aşamalarında tüketici sağlığının korunması ve güvenilir gıda arzının sağlanması Bakanlığımızın sorumluluğundadır. Bu kapsamda denetimlerin etkinliğinin daha da artırılması amacıyla İl Müdürlüğümüz tarafından 02-04 Mart 2020 tarihleri arasında İlimiz  genelinde "Ürün Bazlı   Tereyağı  Denetimi " yapılmıştır. Ürün Bazlı Denetim  ile birlikte ilimizde 02-03-04/03/2020 tarihlerinde  Şarküteri, Bakkal, Market, Büfe vb. İşyerlerine yönelik denetimler gerçekleştirilmiştir" dedi. Bu denetimlerde tereyağlarından ve özellikle   etiketsiz olarak satışa sunulan tereyağlarından numuneler alınarak ilgili laboratuvarlara gönderildi. Laboratuvar sonuçlarına göre uygunsuz çıkan ürünlerle ilgili işletmeler hakkında 5996 sayılı kanun gereği yasal işlemler uygulanacaktır. Ayrıca etiketsiz  tereyağı satışı yaptıkları tespit edilen  işletmeler hakkında da  yasal işlemler yapılacaktır.

İlimiz genelinde eş zamanlı olarak 3 günde 220 adet denetim gerçekleştirildiğini ve bu denetimlerde 120 Tereyağı numunesi alındığını ve bitkisel yağ içerip içermedikleri yönünde gerekli analizlerinin yapılması için ilgili laboratuvara gönderildiğini vurgulayan GÜLBAY; "Müdürlüğümüz tarafından gerçekleştirilen "Ürün Bazlı Tereyağı" çapraz denetimleri ile birlikte ilimiz genelinde yoğun bir çalışma yapılmış  ve İlimiz de görev yapan 40 gıda kontrol görevlisinin denetimlere katılımları sağlanmıştır.  GÜLBAY denetimlerin yıl boyunca artarak devam edeceğini,  denetimlerde uygunsuzluk tespit edilen işletme ve ürünlerle ilgili olarak 5996 Sayılı Kanun kapsamında yasal işlemler uygulanacaktır dedi.

İl Müdürlüğü olarak halk sağlığını korumak amacıyla gıda işletmelerine yönelik denetimlerimiz bundan önce olduğu gibi bundan sonrada büyük bir titizlik ve hassasiyetle devam edecektir dedi. GÜLBAY yapılan denetimlerde etiketsiz olarak satışa sunulan Tereyağı görünümü verilmiş margarinlerin etiketsiz olarak satışa sunulduklarını tespit ettiklerini ve bu etiketsiz tereyağı görünümü verilmiş margarinleri tüketicilerin Köy Tereyağı olarak satın alabileceklerini belirterek, özellikle etiketsiz olarak satışa sunulan tereyağlarını satın almamalarını söyledi. Köy tereyağlarının perakende satış noktalarında satışının mümkün olmadığı gibi yetiştiricilerimizin az miktarlarda üretmiş oldukları tereyağlarını da aracısız olarak tüketicilere ulaştırdıklarını vurgulayan GÜLBAY, bu nedenlerle tüketicilerimizin üzerinde etiket bilgileri olmayan tereyağlarını kesinlikle almamalarını söyledi. Etiketi olmayan margarinlerin  köy tereyağı algısı oluşturularak  tereyağı olarak satılabilmektedir dedi.

Tereyağının  Trabzon ilinin bir marka ürünü olduğunu belirten GÜLBAY;   gerek ilimizde ve gerekse farklı illerde yapılan kontrol ve denetimlerde  alınan numunelerde Tereyağı olarak satışa sunulan ürünlerde Bitkisel Yağ (Margarin) tespit edildiğini ve Bakanlığımızın bu tür ürünleri ifşa ettiğini, bunun da ilimiz için marka değeri olan  Trabzon tereyağına büyük darbe vurduğunu belirtti. GÜLBAY; İlimizde irili ufaklı 35 Süt ve Süt Ürünleri Üreten (Tereyağı, Peynir, Yoğurt, Ayran ve Süt Yağlı Bitkisel Margarin vb. ) işletme bulunmaktadır dedi.

Gıda denetimlerinin amacına ulaşabilmesi için tüketicilerimizin de bilinçli olmaları çok önemlidir dedi. Unutulmamalıdır ki, etkili bir denetim sistemi tüketicinin ve tüketici örgütlerinin denetimlere katılmaları, katkı sağlamaları ile mümkündür. En iyi denetçi tüketicinin kendisidir. Çünkü tüketicinin her hangi bir olumsuzlukla karşılaştığında bu olumsuzluğun giderilebilmesi için ilgili kurumlara ya da yetkili makamlara müracaat etme hakkını içeren şikâyet hakkı da bulunmaktadır. Bu nedenle; satın aldıkları  gıdalarla ilgili herhangi bir şikâyeti olan tüketicilerimiz " Alo 174 Gıda Hattı"nı arayarak ihbarda bulunabilmektedir. 6 gün boyunca mesai mefhumu gözetmeksizin denetim gerçekleştiren İl ve İlçe Müdürlüklerimizde görevli gıda kontrol görevlilerine teşekkür ediyor, başarılı çalışmalarının devamını diliyorum" diyerek sözlerine son verdi.
Dikkat! Yazılan yorumlar hiçbir şekilde sitenin görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.

BENZER HABERLER

VİDEO GALERİ

BU HAFTA OKUNANLAR

ANKET

Türkiye′de salgını önlemek için alınan ek tedbirler yeterli mi?
İmsak00:00
Güneş00:00
Öğle00:00
İkindi00:00
Akşam00:00
Yatsı00:00

GÜNLÜK BURÇLAR

KoçBoğaİkizlerYengeçAslanBaşakTeraziAkrepYayOğlakKovaBalık

SÜPER LİG

TakımOGMBAP

ZİYARETÇİ DEFTERİ

Düşüncelerinizi bizimle paylaşmak ister misiniz?Ziyaretçi Defteri