63 İLDE SU KAYNAKLARINA 5 MİLYON SAZAN BALIĞI BIRAKILACAK

63 İLDE SU KAYNAKLARINA 5 MİLYON SAZAN BALIĞI BIRAKILACAK

63 İLDE SU KAYNAKLARINA 5 MİLYON SAZAN BALIĞI BIRAKILACAK
Türkiye
G.Tarihi: 21.05.2020 05:09
1906 Okunma
0
Tarım ve Orman Bakanlığı, "Su Kaynaklarının Balıklandırılması Projesi" kapsamında 63 ilde 766 su kaynağına 5 milyon adet sazan balığı bırakıyor.

Tarım ve Orman Bakanlığına bağlı Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürlüğü tarafından başlatılan "Su Kaynaklarının Balıklandırılması Projesi" kapsamında Akdeniz Su Ürünleri Araştırma Üretme ve Eğitim Enstitüsü Müdürlüğü tesislerinde üretilen 5 milyon adet sazan, 13-28 Mayıs tarihleri arasında 63 ilde 766 adet su kaynağına bırakılacak. Tarım ve Orman Bakanlığının faaliyetleri çerçevesinde kaynaklara bırakılacak balık sayısı ise yıl içinde 40 milyon adede ulaşacak.

Balıklandırma projesi 1959 yılında başlarken, son on yılda büyük çoğunluğu sazan olmak üzere doğal alabalık, çipura, levrek, kalkan, granyöz, mersin balığı, lahoz ve yayın balıklarından toplamda 350 milyon adet balık kaynaklara bırakıldı. Bakanlığın yürüttüğü balıklandırma programı ile kırsal bölgelerde yaşayan vatandaşların kaliteli, ucuz ve sağlıklı gıda ihtiyaçlarının karşılanması, kıyı balıkçılığı ile ticari ve sportif amaçlı balıkçılığın desteklenmesi, su ürünleri kaynaklarının sürdürülebilir kullanılması ve kaynakların gelecek nesillere aktarılması hedefleniyor.

Balıklandırma programının başarıya ulaşması için av aracı, balık boyu, av zamanı ve yer yasaklarına uyulması, bırakılan yavruların büyümesine ve en az bir kez üremesine imkân verilmesi oldukça önemli. Ayrıca, "1380 Sayılı Su Ürünleri Kanun" uyarınca kaynakların korunması için bakanlığın izni olmadan balıklandırma yapılamaz, izinsiz balıklandırma yapılması durumunda ise kişilere 10 bin lira, kurumlara 20 bin lira ceza kesilir.

TÜRKİYE'DE İÇ SULARIMIZDA YAKLAŞIK 370 TÜR BALIK YAŞIYOR

Proje kapsamında 2020 yılında ilk balıklandırma Ankara'daki Mogan Gölü'nde gerçekleştirildi. Türkiye'nin Anadolu coğrafyasında, karada olduğu kadar sularda da büyük bir biyolojik çeşitlilik vardır. Türkiye'de iç sularımızda yaklaşık 370 tür balık yaşıyor. Bunların pek çoğu da endemik türler, yani sadece bulunduğu bölgeye özel türler. Bu özel türlerin koruması için Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından pek çok tedbir uygulanıyor.

Özellikle sazan balığı, yayın balığı gibi türler vatandaşlar tarafından önemli bir geçim kaynağı ve sağlıklı bir protein kapısı olduğu için yakalanıyor. Tarım ve Orman Bakanlığı her yıl belirli miktarda balığı bütün ülke çapında sulara bırakıyor. Bunların en başında sazan geliyor. Bu proje kapsamında 63 ilde yaklaşık 5 milyon balık bırakılacak. Toplamda bırakılan balık sayısı ise 40 milyonu geçiyor. 
Dikkat! Yazılan yorumlar hiçbir şekilde sitenin görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.

BENZER HABERLER

VİDEO GALERİ

BU HAFTA OKUNANLAR

ANKET

Türkiye′de salgını önlemek için alınan ek tedbirler yeterli mi?
İmsak00:00
Güneş00:00
Öğle00:00
İkindi00:00
Akşam00:00
Yatsı00:00

GÜNLÜK BURÇLAR

KoçBoğaİkizlerYengeçAslanBaşakTeraziAkrepYayOğlakKovaBalık

SÜPER LİG

TakımOGMBAP

ZİYARETÇİ DEFTERİ

Düşüncelerinizi bizimle paylaşmak ister misiniz?Ziyaretçi Defteri