“DÜNYADA 7. AVRUPA’DA İSE EN BÜYÜK TARIMSAL EKONOMİYE SAHİBİZ”

“DÜNYADA 7. AVRUPA’DA İSE EN BÜYÜK TARIMSAL EKONOMİYE SAHİBİZ”

“DÜNYADA 7. AVRUPA’DA İSE EN BÜYÜK TARIMSAL EKONOMİYE SAHİBİZ”
Türkiye
G.Tarihi: 07.07.2019 22:04
982 Okunma
0
Tarım ve Orman Bakanımız Sayın Dr. Bekir Pakdemirli, "İklim Esnekliği İle Ekosistem Yönetimini Geliştirerek Gıda Güvenliğine Yönelik Entegre Arazi Kullanım Planlaması" Projesinin açılışında konuştu.

Hızla artan dünya nüfusunun 2050 yılında 10 milyarı bulacağının tahmin edildiğini belirten Pakdemirli, buna bağlı olarak gıda tüketiminin de yüzde 60 artış göstereceğini belirtti. Türkiye'nin mevcut nüfus ve tarım potansiyeline dair de konuşan Tarım ve Orman Bakanı Pakdemirli "Peki, Nasıl Bir Türkiye'de Yaşıyoruz?" diye baktığımızda: Tarım sektörümüz, 82 milyon Ülke nüfusunun yanı sıra, yaklaşık 5 milyon mülteci ve göçmen ile 50 milyon turisti beslemektedir. Yapılan çalışmalar ve uygulanan akılcı politikalarla Türk Tarımı, Dünyanın 7. Büyük, Avrupa'nın ise en büyük tarımsal ekonomisi haline gelmiştir" dedi.

2050 yılında, nüfusumuzun, 100 milyonu geçeceğinin tahmin edildiğini de hatırlatan Pakdemirli, bunun sonucunda Kentleşme oranının, %86'yı bulabileceğini ve küresel ısınma, yanlış kullanma, çölleşme, erozyon gibi sebeplerle, tarıma elverişli arazilerin tehdit altında olacağını belirtti.

"ATIL ALANLARIN TARIMA KAZANDIRILMASI İLE EKONOMİYE YILLIK 13 MİLYARLIK KATKI"

Bütün bu tehditleri bertaraf etmek adına yoğun çalışmaların devam ettiğini ifade eden Bakan Pakdemirli, "Halen 24 milyon ha alanda tarım yapmakta, 14.6 milyon ha alanda ise meralardan faydalanmaktayız. Son 15 yılda, orman alanlarımızı ciddi oranda genişletmiş, 4.5 milyar fidanı toprakla buluşturmuş durumdayız. Erozyon ile mücadelede dünya lideriyiz. Yılda, 500 milyon ton olan toprak kaybını, yaptığımız çalışmalar ile 154 milyon tona düşürdük. 2023 hedefimiz, 130 milyon tona düşürmektir. Ayrıca, arazi kullanım planlaması ile halen atıl durumda bulunan 2,9 milyon ha alanın tarıma kazandırılması için çalışmalarımızı başlattık. İnşallah bu alanın tarıma kazandırılmasıyla beraber ekonomimize katkısı yıllık 13 milyar lira olacaktır.

"MODERN SULAMA SİSTEMLERİNİN DESTEKLENMESİ KAPSAMINDA 2019'DA 300 MİLYON TL HİBE VERECEĞİZ"

Genişletme olanağı olmayan tarım arazilerini artan nüfusun ihtiyaçlarını karşılayabilmek için, tüm doğal kaynaklarla birlikte akılcı kullanmak gerektiğini de ifade eden Pakdemirli, "İyi bir planlama, işin en temel öğesidir" dedi ve ekledi: "Bugüne kadar 6.5 milyon ha alanı suyla buluşturduk. Tarımda su kaynaklarının verimli kullanılabilmesi için modern sulama sistemlerinin desteklenmesi kapsamında, %50 hibe veriyoruz.  İnşallah, 2019 yılında, 300 milyon TL hibe ödemesi yapacağız."   

Tarım ve Orman Bakanlığı'nın, tarım arazilerinin sürdürülebilir kullanımı ve etkin korunması ile tarımsal üretimin artırılması için mevzuat çalışmalarına devam ettiğini de belirten Pakdemirli, bu sayede, tarımsal üretimin arttırılmasının önünde engel olan tarımsal amaçlı seralarda, ruhsat aşamasında yaşanan sıkıntıların ortadan kaldırılması için gerekli düzenlemelerin de ivedilikle yapıldığını söyledi.

Bakan Pakdemirli, tarıma ve toprağa dair her konunun Eylül veya Ekim ayında yapılması planlanan 3. Tarım Şurası'nda ele alınacağını da açıkladı.

Açılışı yapılan "İklim Esnekliği İle Ekosistem Yönetimini Geliştirerek Gıda Güvenliğine Yönelik Entegre Arazi Kullanım Planlaması (ILUP)" Projesinin ilk etapta pilot il Ankara'nın Ayaş ilçesinde yürütüleceğini ancak daha sonra ülkenin tamamına yayılacağını belirten Pakdemirli,  "Bu proje ile toprak ve su potansiyelini belirleyerek, Entegre Arazi Kullanım Planının yapılmasını öngörüyoruz. Yine, tarım alanlarının korunmasını ve üretim potansiyeline uygun kullanılması ile diğer sektörler için de alternatif alanların belirlenmesini amaçlıyoruz" ifadelerini kullandı.
Dikkat! Yazılan yorumlar hiçbir şekilde sitenin görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.

BENZER HABERLER

VİDEO GALERİ

BU HAFTA OKUNANLAR

ANKET

Türkiye′de salgını önlemek için alınan ek tedbirler yeterli mi?
İmsak00:00
Güneş00:00
Öğle00:00
İkindi00:00
Akşam00:00
Yatsı00:00

GÜNLÜK BURÇLAR

KoçBoğaİkizlerYengeçAslanBaşakTeraziAkrepYayOğlakKovaBalık

SÜPER LİG

TakımOGMBAP

ZİYARETÇİ DEFTERİ

Düşüncelerinizi bizimle paylaşmak ister misiniz?Ziyaretçi Defteri