ETİN YANINDA BOLCA SALATA TÜKETİN

ETİN YANINDA BOLCA SALATA TÜKETİN

ETİN YANINDA BOLCA SALATA TÜKETİN
Trabzon
G.Tarihi: 14.09.2016 07:36
9817 Okunma
0
ETİN YANINDA BOLCA SALATA TÜKETİN
Kurban Bayramı sürecinde fazla et tüketimi mide, kalp hastalıkları, sindirim problemleri gibi ciddi sağlık sorunlarını beraberinde getirebiliyor. Bayram süresince kontrolsüz şekilde yemek yeme eğilimi gösteren kişilerin sağlıklarını riske attığını söyleyen Acıbadem Adana Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Çisem Gündüz, özellikle kronik rahatsızlığı olanların bayramda beslenmelerine çok daha fazla dikkat etmeleri gerektiğini belirtti.
Pişirme yöntemine dikkat 
Kurban etlerinin pişirme yönteminin oldukça önem taşıdığını belirten Gündüz, pişirme yöntemi olarak mümkünse haşlama, buğulama ve fırınlamanın tercih edilmesini, kızartma ile kavurmadan kaçınılması gerektiğini söyledi. Gündüz, “Kavurma için ‘Bayram sabahlarının olmazsa olmazı’ diyorsanız, pişirirken içine ekstra yağ koymaktan kaçmalısınız. Bunun yanında yemeği hayvanın içyağları ve kuyruk yağı ilave etmeden sadece kendi yağıyla kısık ateşte pişirmelisiniz. Tüm et çeşitlerini pişirirken içine ekstra tereyağı, margarin veya herhangi bir sıvı yağ eklemeden, sadece kendi yağlarıyla pişirmeye özen göstermelisiniz” dedi.
Et ile bol salata yenmeli
Kırmızı et yüksek hayvansal protein ile beraber; demir, çinko, fosfor, magnezyum mineralleri ile vitamin A, B1, B6, B12 içerdiğini ancak kırmızı etin C ve E vitaminlerinden yoksun olduğunu söyleyen Beslenme ve Diyet Uzmanı Çisem Gündüz, bu eksikliği tamamlamak amacıyla sebze ve salata tüketimine de sağlıklı beslenme adına özen gösterilmesi gerektiğini vurguladı.
Gündüz, kırmızı etin doymuş yağ içeriğinden dolayı özellikle şişmanlık, kalp-damar, hipertansiyon, böbrek ve diyabet sorunu olanlar ile mide rahatsızlığı yaşayan kişilerin kurban eti tüketimine dikkat etmesi gerektiğini kaydetti.
24 saat sonra tüketilmeli
Kurban etinin sindirimi zor olan bir besin olduğunu söyleyen Beslenme ve Diyet Uzmanı Çisem Gündüz, dinlendirilmeden yenilen etlerdeki sertliğin hem sindirimde hem de pişirmede zor olduğunu ifade etti. Gündüz, sindirimde zorluk yaşamamak için, şişkinlik, hazımsızlık gibi mide ve bağırsak rahatsızlığı olan kişilerin kurban etlerini kesildikten 24 saat sonra tüketmelerini önerdi.
Öğle öğünü tercih edilmeli
Kurban Bayramı ile birlikte sakatat tüketiminin de arttığına dikkat çeken Gündüz, kolesterol ve kalp-damar rahatsızlığı yaşayan kişilerin sakatat tüketmemesi uyarısında bulundu. Gündüz, “Et tüketimini öğle öğününde yaptıktan sonra akşam için zeytinyağlı sebze veya kurubaklagil yemekleri tercih etmeli, mümkünse yanında da yoğurt ve yeşil salatayı eksik etmemelisiniz” diye konuştu.
Çözülen et tekrar dondurulmamalı
Beslenme ve Diyet Uzmanı Çisem Gündüz, kurban etlerinin muhafaza edilmesi ve doğru saklama şeklinin sağlık açısından önemli olduğunu vurguladı. Kurban etlerinin tek seferde pişirmelik miktarlara bölünüp küçük parçalara ayrılarak buzdolabı poşetleri ya da yağlı kağıtlar ile buzluklarda veya derin dondurucularda saklanması gerektiğini belirten Gündüz, pişirmek için buzluktan çıkarılan etlerin buzdolabının alt raflarına indirilerek çözdürülmesi, çözdürülen etin hemen pişirilmesi ve tekrar dondurulmaması gerektiğini sözlerine ekledi. ORDU OLAY
İHA
Dikkat! Yazılan yorumlar hiçbir şekilde sitenin görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.

BENZER HABERLER

VİDEO GALERİ

BU HAFTA OKUNANLAR

ANKET

Türkiye′de salgını önlemek için alınan ek tedbirler yeterli mi?
İmsak00:00
Güneş00:00
Öğle00:00
İkindi00:00
Akşam00:00
Yatsı00:00

GÜNLÜK BURÇLAR

KoçBoğaİkizlerYengeçAslanBaşakTeraziAkrepYayOğlakKovaBalık

SÜPER LİG

TakımOGMBAP

ZİYARETÇİ DEFTERİ

Düşüncelerinizi bizimle paylaşmak ister misiniz?Ziyaretçi Defteri