FINDIK ÜRETİCİLERİMİZİN DİKKATİNE!

FINDIK ÜRETİCİLERİMİZİN DİKKATİNE!

FINDIK ÜRETİCİLERİMİZİN DİKKATİNE!
Türkiye
G.Tarihi: 08.05.2020 13:53
1981 Okunma
0
Fındık üretim alanlarında son 4 yıldan bu yana yoğun olarak verim ve kalite düşüklüğüne neden olan külleme hastalık etmeni (Phyllactinia guttata (Wallr.:Fr.) Lev.  ve Erysiphe spp.) bir fungus olup kışı yere dökülen yapraklarda ya da yere dökülen bitki artıklarında geçirerek bahar döneminde kışlama formlarından çıkarak etrafa yayılmakta ve yeni bulaşmalara neden olmaktadır. Hastalık bitkinin yapraklarına, sürgünlerine ve çotanaklar üzerinde belirtiler meydana getirmektedir. Üreticilerimizin Fındık bahçelerini kontrol ederek geçen yılda bahçede hastalık bulaşık ise hastalığın çıkışına bakmaksızın koruyucu ilaçlarla mücadeleye başlamalı, önceki yıllarda hastalık etmeni görülmemiş ise yaprakların para büyüklüğüne geldiği dönemde hastalık genç yaprak ve sürgünlerde kontrol edilmeli ve olası bulaşma durumunda hastalıkla mücadele etmeleri aksi halde önemli Fındık ürününde verim ve kalite kayıplarıyla karşı karşıya kalınabilecektir. Hastalık kontrolü yapılırken bahçe kenarlarındaki hava sirkülasyonunun ve hava sıcaklığının daha yüksek olması nedeniyle ilk çıkışları bu alanlarda gözlemlemek ilk çıkışların bu alanlarda bulmak mümkündür.

Hastalık etmeni fungus ilk belirtilerini taze sürgün ve yapraklarda görülmekte, yaprak üstlerinde renk açılmaları, sarımsı beneklenme şeklinde lekeler meydana getirmektedir. İleriki dönemlerde ise yapraklarda fotosentez alanı daraldığı için kahverengileşmekte, şeker üretimi durmakta bitkide gelişim geriliği görülerek yapraklar vaktinden önce görevlerini yapamadan dökülmektedir. Hastalık etmeni fungus bulaşmanın ardından doku içersinde spor gelişimleri tamamlayarak yapraklarda, sürgünlerde ya da çotanaklarda fungusun beyaz un serpilmiş gibi bir görünüm almakta, daha sonra renkte matlaşma puslu bir yapı almakta ve sonrasında kahverengileşerek erken dönemde dökülmektedir. Eğer hastalık etmeni fungus erken dönemde çotanağa bulaşmış ise dokunun yumuşak olması nedeniyle çotanaklarda da kurumalar meydana gelmektedir. Hastalık çotanaklara geç dönemde bulaşırsa çotanak bu durumdan önemli ölçüde etkilenmeyecektir. 

Hastalık etmeni fungus rüzgarla taşınabiliyor olması yazlık formların enfeksiyondan sonra 3 gün gibi kısa bir sürede döngüsünü tamamlaması hastalığın bulaşma ve şiddetini artırmaktadır. Külleme hastalığı İlimiz Fındık bahçelerde bulaşık olduğu bilinmekte ayrıca hastalık şiddetine bakıldığında yaprağın fotosentez alanında %35-50 oranında daralmaya neden olduğu, bu yüzde 2020 yılı üretim sezonunda üreticilerimizin daha dikkatli olarak hastalık etmenini Fındık bahçelerinde görülmesi durumunda uygun mücadele metodlarıyla hastalıkla mücadele etmeleri tavsiye dilmektedir.

Mücadele Metodları;

1. Kültürel Önlemler; Bulaşıklık kaynağı olabilecek bitki artıklarını bahçeden uzaklaştırarak ilk enfeksiyon kaynakları ortadan kaldırılmalı

2. Tarla içersinde iyi bir taç oluşumu sağlayarak ocak başına maximum 5-6 dal bırakılarak hava sirkülasyonu sağlanmalı, hastalık ilk önce taze sürgün ve yapraklarda bulaşma gerçekleştirdiğinden dip temizliklerini sezon içinde en az 2 kez yapılmalı dip sürgünlerinin hem verim üzerine olumsuz etkisi ortadan kaldırılmalı hem de hastalığın bulaşması önlenmelidir.

Kimyasal Mücadele;

1. Hastalık bahçede geçen yıllarda bulaşık ise yapraklar para büyüklüğüne geldiği dönemde yani çotanak bağlama döneminde ilaçlı mücadeleye başlanmalı, ilacın etki süresine göre 15-20 gün aralıklarda hasada kadar ilaçlamalara devam edilmelidir. Bitki Koruma Ürünü seçiminde 1. ve 2 ilaçlamayı Kükürt 800 g/l aktif maddesinden tercih edilmeli, böylece hem külleme hastalığı baskı altına alınacak hem de Fındık alanlarında önemli bir zararlı olan Fındık Kozalak Akarı zararı da önlemiş olacaktır. Diğer ilaçlamalarda ise ruhsatlı preparatlardan etki mekanizması ve kalıntı süresine dikkat edilerek ilaçlamalara devam edilmelidir.

2. Hastalık bahçede geçen yıllarda bulaşık değilse hastalık görülür görülmez ilaçlı mücadeleye geçilmelidir.

İlaçlama Programı

1. İlaç( Geçen yıl Bulaşık ise) ; Hakim çeşidin yaprakların para büyüklüğüne geldiği dönem 15-20 Nisan tarihinde Kükürt 800 g/l aktif maddesinden 100 litre suya 400 cc gelecek şekilde uygulanmalıdır. Uygulamada Kükürt aktif maddesinin yanına ilave olarak yaprak gübreleri eklenip uygulanabilir. Ayrıca ilaçlamada aktif maddenin yakıcı özelliğini de dikkate alarak sabah serinde ya da akşam serinde ilaçlı mücadele gerçekleştirilmelidir.

2. İlaç ; 25 Nisan -5 Mayıs  Hastalığın bulaşmasını önlemek amacıyla ve ayrıca Kozalak Akarı zararına karşı Kükürt 800 g/l aktif maddesinden 100 litre suya 400 cc gelecek şekilde uygulanmalı, Uygulamada Kükürt aktif maddesinin yanına ilave olarak yaprak gübreleri eklenip uygulanabilir.

3. İlaç ; 15-25 Mayıs tarihleri arasında bahçede Fındık Kurdu Zararlısı mevcutsa   zararlıya kontrol altına alabilecek bitki koruma ürünleriyle birlikte külleme hastalığına ruhsatlı  bitki koruma ürünü takviyesi de yapılabilir.

4. İlaç ; 5-15  Temmuz tarihleri Gerekli görülmesinde ruhsatlı bir ilaç küllemeye karşı kullanabilir. Bu dönemde ayrıca yeşil ve kahverengi kokarcanın popülasyon yoğunluğuna dikkat ederek gerekli görülmesi durumunda ruhsatlı preparatlardan kullanarak birkaç hastalık ve zararlı etmenini kontrol altına alınmış olacaktır.

5. Gerek görülmesi halinde son bir ilaç daha yapılabilir.

Kullanılacak Bitki Koruma Ürünleri Bitki Koruma Ürünleri Satış Bayisinden alınarak Bitki Koruma Ürünleri uygulama belgesine sahip kişiler tarafından yapılmalıdır.

Daha ayrıntılı bilgi ve belge için İl ve İlçe Müdürlüklerine başvurabilirsiniz.
Dikkat! Yazılan yorumlar hiçbir şekilde sitenin görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.

BENZER HABERLER

VİDEO GALERİ

BU HAFTA OKUNANLAR

ANKET

Türkiye′de salgını önlemek için alınan ek tedbirler yeterli mi?
İmsak00:00
Güneş00:00
Öğle00:00
İkindi00:00
Akşam00:00
Yatsı00:00

GÜNLÜK BURÇLAR

KoçBoğaİkizlerYengeçAslanBaşakTeraziAkrepYayOğlakKovaBalık

SÜPER LİG

TakımOGMBAP

ZİYARETÇİ DEFTERİ

Düşüncelerinizi bizimle paylaşmak ister misiniz?Ziyaretçi Defteri