HÜKÜMET SÖZCÜSÜ NURETTİN CANİKLİ

HÜKÜMET SÖZCÜSÜ NURETTİN CANİKLİ

HÜKÜMET SÖZCÜSÜ NURETTİN CANİKLİ
Türkiye
2569 Okunma
0
HÜKÜMET SÖZCÜSÜ NURETTİN CANİKLİ
Ak Parti Giresun Milletvekili Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli Mevkidaşı Ordu Milletvekili Prf. Dr. Numan Kurtulmuş’un eniştesi vefat etmesi nedeniyle bu gün yapılan bakanlar kurulu sonrası geçici olarak bakanlar kurulu sözcüsü oldu.

Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli bakanlar kurulu sonrası şu açıklamalara yer verdi; 6 Haziran itibariyle nitratlı gübreye satış yasağı getirildi. Şuan itibariyle stoklarda 280 bin ton nitratlı gübre mevcuttur ve bloke edilmiştir. Kullanımın başlayacağı Şubat ayına kadar da nitratlı gübrenin takibi ve izlenmesine ilişkin bir alt yapı çalışmaları devam ediyor. Daha sonra kötüye kullanımını engelleyecek tarzda düzenleme yapılacak ve kullanımı takipli olarak serbest bırakılacaktır.

Kırmızı et üretimi yıllık 1 milyon 150 bin ton. Yaz aylarında tüketim artışı oluyor. 15 bin 500 ton kırmızı et ihlali için çalışma sürüyor. Fiyatların bu ayalrda artmaması için çalışmalar yürütülüyor. İlk defa mart ayında süt üreticilierinin mağdur edilmemesi için alımlar yapıldı. Bu alımlar devam edecek.

İŞLETME BAŞINA DÜŞEN ARAZİ MİKTARI TÜRKİYE’DE KÜÇÜK

En büyük problemlerden verimliliği de azaltan hususlardan bir tanesinin çok parçalı yapı ve işletme başına düşen arazi miktarının diğer ülkelerle kıyaslandığında son derece küçük oluşudur. Türkiye’de ortalama tarımda arazi büyüklüğü işletme başına 59 dekar iken, ABD’de bu rakam bin 820 dekar, İspanya’da 238 dekardır. Türkiye’deki bu rakamın son derece küçük oluşu ve parçalanmanın giderek artması tarımda verimliliği son derece olumsuz etkileyen ve aynı zamanda tarım arazilerinin de etkin bir şekilde kullanımını engelleyen sorunların başında gelmektedir. Bunun önlenmesi ve arazi toplulaştırılması ile ilgili yasal çalışmalar yapıldı ancak uygulamada karşı karşıya kaldığımız sorunları giderici ve bu arazi toplulaştırmasını daha da etkin hale getirici önlemler noktasında çalışmalar yapılıyor. Önümüzdeki günlerde bununla ilgili kanun tasarısı TBMM’ye sevk edilecek. Parçalı, hisseli, göç ve benzeri nedenler ile ekilemeyen arazilerin devlet tarafından sahipleri lehine kiraya verilmek üzere üçüncü kişilere böyle bir imkan elde edilmeye çalışılıyor. Atıl olan arazilerin tümü değerlendirildiğinde 17 milyar TL’lik hasıla artışı beklenmektedir.
YATIRIMCININ ÖNÜNDEKİ BÜROKRATİK ENGELLER AŞILIYOR

Yatırım ortamının iyileştirilmesine katkı sağlayacak çok önemli bir paketi önümüzdeki günlerde meclis gündemine getireceğiz. Çok kuvvetli bir paketi TBMM’ye sevk edeceğiz. Burada vergiler, ticaret kanunu çalışma bakanlığı ile ilgili düzenlemeler olacak. Yapılacak yatırımlar ana başlıklar halinde şöyle….

Yatırımcının maliyetini azaltacak düzenlemeler yapılacak.

Damga vergisi ve harçlar kanununda yatırımcının maliyetini azaltacak düzenlemeler yapılacak.

Sözleşmelerde sadece bir nüsha üzerinden damga vergisi ve noter harcı alınacaktır. Bu 52 yıldır devam eden bir uygulama… 52 yıl sonra böyle bir düzenlemenin yapılaması son derece önemlidir.

İleri teknolojik şirketlerin alımında damga vergisi ve harç muafiyeti getirilecektir.

Kamu ihalelerinde ihalenin iptal edilmesi halinde ödenen damga vergisi iptal edilecek.

Türkiye’de iş yapma kolaylığını artırmak amacıyla süreç merkez bankası tarafından takip ediliyor. Türkiye’nin bu anlamda yükselmesini sağlamak için şirket kuruluşunda bürokratik eng eller kaldırılacak.

Yurt dışındaki fuarlara katılımda kolaylık sağlanacaktır.

Teşvik potansiyelini daha da ileri götüreceğiz. AR-GE teşvik potansiyeli artıyor.

Birikimli hayat sigortalarından aylık ödeme şeklinde uygulamayı teşvik etmek amacıyla ilave teşvikler gelecek.

Uluslararası şirketlerin Türkiye’deki merkezlerine yönelik vergi istisnası getirilecek.

Şirket ortaklarına bağımsız çalışma izni geliyor.

Kısa süreli çalışacak yabancı çalışanlara belli şartlarla çalışma izni verilecek.

Faizsiz finans hizmetinin önündeki tüm engelleri ortadan kaldırıyoruz.

SURİYELİ ÇALIŞANA KOLAYLIK

Farklı bakanlıklar tarafından verilen uluslararası çalışma izinleri artık sadece Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından verilecek.

Özellikle Suriyelilere yönelik daha kolay çalışma izninin yolu açılacak.

Yabancı bilim adamı için kolaylık sağlanacak.

Yabancı öğrencilere kısmi çalışma hakkı geliyor.
 
Dikkat! Yazılan yorumlar hiçbir şekilde sitenin görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.

BENZER HABERLER

VİDEO GALERİ

BU HAFTA OKUNANLAR

ANKET

Türkiye′de salgını önlemek için alınan ek tedbirler yeterli mi?
İmsak00:00
Güneş00:00
Öğle00:00
İkindi00:00
Akşam00:00
Yatsı00:00

GÜNLÜK BURÇLAR

KoçBoğaİkizlerYengeçAslanBaşakTeraziAkrepYayOğlakKovaBalık

SÜPER LİG

TakımOGMBAP

ZİYARETÇİ DEFTERİ

Düşüncelerinizi bizimle paylaşmak ister misiniz?Ziyaretçi Defteri