''Dünya Gazeteciler Günü'' diye bir gün yok!

Gaziosmanpaşa, Bayrampaşa, Sultangazi, Eyüp ve Arnavutköy’deki bazı gazeteci arkadaşların oluşturduğuYerel Medya Grubu olarak, 2010 yılında 22 Ekim tarihini yerel medya günü olarak ilan etti. Bu günle ilgili imza altına aldığımız yazıyı o dönemin çeşitli milletvekillerine ulaştırdık. Çünkü yerel medyanın kendini ifade edeceği bir günü yoktu!  

Bu tarih tr.wikipedia.org kaynaklarına göre;  ortak coğrafyamızda çıkan ilk özel gazete Agah Efendi ve Şinasi tarafından çıkarılan Tercüman’ı Ahval Gazetesi’nin çıkış tarihi 22 Ekim 1860… Bazı kaynaklar 21 Ekim olarak gösteriyor olabilir. 21-22 günü, tarih arşivlerine bakıp netleştirilebilir. 

Bizde bu tarihi yerel medyanın bir günü olsun diye 2010 yılında ‘Yerel Medya Günü’ olarak ilan ettik. Ve 2010 yılından itibaren 22 Ekim tarihlerinde çeşitli toplantı ve etkinliklerle kutlamaya başladık. 

Geçtiğimiz 2015 yılında kaynağı nereden çıktığı belli olmayan bir söylem ortaya çıktı.  “21 Ekim Dünya Gazeteciler Günü” 

Bu gün ile ilgili olarak ortalıkta alınan bir karar yok. Nerden çıktığı net belli değil… Olmayan bir gün… Bu günü kim nerede ilan etti ise banada söylesin, öğrenelim, cahil kalmayalım! Ya da bu kadar kişi ve kurumu cahil konuma sokmayalım! 

İşte böyle nerden çıktığı belli olmayan böyle bir gün için gazeteciler başta olmak üzere, valiler, belediye başkanları, çeşitli kurumlar kutlama mesajları yayınlıyor…  

Böyle bir gün var mı diye hiç mi sorgulanmaz?  

“21 Ekim Dünya Gazeteciler Günü” diye bir yutturmaca nasıl yutulur. Nasıl kandırılır koca koca kurumlar.  Bizim coğrafyamızda ilk. Dünya demek doğru bile değil. 

Biz bu günü 2010 yılında ilan ettik ve kutluyoruz. Bazıları bizi 2015 yılında ancak fark ettiler. Ama yanlış fark etmişler. 

Bilmeyenler için; işte gazetecilerle ilgili olan günler. 

- 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü var.  Çalışmayanlar ne yapsın! Ayrıca bu gün yerel medya ile tam ilişkili değil. 212 sayılı yasa ile ilgili… 

- 03 Mayıs Uluslararası Özgür Basın Günü. Paris’de Sınır Tanımayan Gazeteciler Birliği’nce başlatıldı. BM’de 1994’te kabul etti. Bu neden kutlanmıyor. 

- 24 Temmuz Türk Basınından Sansürün Kaldırılması Günü  ve Gazeteciler (Basın) Bayramı. Bu kutlanıyor... 

- 21 veya 22 Ekim, Yerel Medya Günü veya Gazeteciler Bayramı.  Biz bunu 2010 yılında ilan ederek kutlamaya başladık. 2015 yılında ise ülke geneline yayıldı.  Yerel Medya olarak biz bunu kutluyoruz. 

Fakat bu “Dünya Gazeteciler Günü” uydurmaca, yutturmaca bir tabir ile kutlanmaya çalışılması büyük bir yanlış. 

Sonuç olarak 2010 yılında ilan ettiğimiz 21-22 Ekim “Yerel Medya Günü” nün bugün Türkiye genelinde kutlanmaya başlanılmış olması yerel gazetecilerin bir gücü, bizim bir gururumuz olarak ortadadır.

http://www.dailymotion.com/video/xcgsua_yerel-medya-gunu-22-ekim_creation

http://www.bayrampasa.bel.tr/icerik.asp?is=118q1663q10q1118q1116q11q12q1hadq1qpis

https://www.dailymotion.com/video/xujngd_yerel-medya-gurubu-ve-bayrampasa-belediyesi-nin-ortak-programi-ile-22-ekim-yerel-medya-gunu-kutlandi_news
Dikkat! Yazılan yorumlar hiçbir şekilde sitenin görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.

BU HAFTA OKUNANLAR

BU HAFTA YORUMLANANLAR

ANKET

Türkiye′de salgını önlemek için alınan ek tedbirler yeterli mi?
İmsak00:00
Güneş00:00
Öğle00:00
İkindi00:00
Akşam00:00
Yatsı00:00

GÜNLÜK BURÇLAR

KoçBoğaİkizlerYengeçAslanBaşakTeraziAkrepYayOğlakKovaBalık

SÜPER LİG

TakımOGMBAP

ZİYARETÇİ DEFTERİ

Düşüncelerinizi bizimle paylaşmak ister misiniz?Ziyaretçi Defteri