GÖRELE'DE DİKMETAŞ KATLİAMI

GÖRELE'DE DİKMETAŞ KATLİAMI

Ermeniler 1915 yılında Görele,nin Sağlık,Maksutlu,Karadere köylerinde yaşayan gelecek yıllarda asker olma ihtimali yüksek olan 15 yaş ve üzerindeki gençleri yol yaptıracağız,sizi çok iyi besleyeceğiz ve sonunda para vereceğiz diyerek vede itiraz edenleri zorlayarak toplamışlar.Topladıkları bu gençleri İbrahim düzü denilen yerin doğu yamacına getirerek bir arada olmaları sağlanmış.

Burada yaklaşık 30 erkek toplanmıştır.Toplanan bu erkekler ne yapacaklarını merak ederken Ermeni ve Rus askerler bu kişilerin ellerini akadan bağlamaya başlarlar işte o an öldürüleceklerini anlayan bu gençlerden Tongu Mehmet medrese eğitimi aldığından durumu anlayarak öldürüleceklerini Kelime-i Şahadet getirmelerini söyler.

Rus ordusunda görev yapan kazak askerler bu gençlere eğer ataş emri verilirse havaya ateş edeceklerini ve karşılarına kim denk gelirse ölmüş gibi yapmalarını söyler.Bir tane gençin cebinede çakı koyar.

Biraz sonra söylenildiği gibi kurşuna dizilirler.Ermenilerin denk geldiği gençler şehit olur.Kazak askerlerin denk geldikleri ise ölü numarası yaparak yere yatarlar.Ermeni ve ruslar uzaklaşınca sağ kalanlar fısıldaşarak kimin sağ kaldıkları anlaşılır.Kendilerine verilen çakı ile iplerden kurtulup tepeden aşağı koşarak oradan uzaklaşırlar.Geride yaklaşık 20 kadar gençi şehit vermişlerdir.Kaçanlar yöreyi çok iyi bildiklerinden saklanırlar.

Bu durumun haberini alan köyün muhtarı olan Mustafa Kodalak ve kardeşi Karaman Halil Kodalak tüm ekipleri toplayarak olayın yaşandığı bölgeye giderek çatışmaya başlarlar.
Bu katliamda şehit olan gençler Tongu Mehmet(18 yaşında) Tongu Yusuf(15 yaşında) Ayız'ın Raşit,Meliklerin Mustafa,Kahveci Bilal,Kahveci Şaban,Çöpüğün Mustafa,Sayidin İbrahim,Mamuğun Yusuf gibi tespit edilen yaklaşık 20 kişidirler.

Bu katliamda kurtulanlar Toşa'nın Mehmet,Gülü'nün Ali,Tötük Ömer,Midik Mahmut,Kara Ali gibi o yörenin cocuklarıdır.
Şehitlerin üzeri bir müddet sonra topraklar ile örtülmüş etrafları taşlar ile çevrilip şehitlik korunmak istenmiştir.

Ruslar ve Ermeniler bölgeden gittinten sonra mezarlar kazınıp Ayazın Raşit ve Meliklerin Musatafa kıyafetlerinden tanınarak oradan alınıp aile mezarlığına defnedilmişler diğer şehitlerde alınacakken köyün en yaşlışı olan Tongu Elife Nine ''Bırakın Şehitler orada kalsın'' diyor.Bunun üzerine diğer şehitler yerinde bırakılıyor.

Bugün Giresun ili Görele ilçesi Maksutlu Köyü sınırları içinde İbrahim Düzü doğu yamaçlarında Dikmetaş mevkisinde bir şehitliğin olduğu bilinmekte ama ne yazıkki katiamın yaşandığı gün gibi bırakılmış olup Şehitliğe yakışır duruma getirilip korunma altına alınmamıştır.

Paylaşan : Murat Otlak Kodalak Maçka Gürgenağaç köyünden...

Bu bilginin kaynağı: Bünyamin Nami Tonka, "Giresun-Görele Maksutlu Dikmetaş Mevkinde Rus Ermeni Katliamı ve Şehitlerimiz", Trabzon ve Çevresi Uluslararası Tarih-Dil-Edebiyat Sempozyumu, I (Tarih), Trabzon 2002, s. 527-530.
Dikkat! Yazılan yorumlar hiçbir şekilde sitenin görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.

BU HAFTA OKUNANLAR

ANKET

Türkiye′de salgını önlemek için alınan ek tedbirler yeterli mi?
İmsak00:00
Güneş00:00
Öğle00:00
İkindi00:00
Akşam00:00
Yatsı00:00

GÜNLÜK BURÇLAR

KoçBoğaİkizlerYengeçAslanBaşakTeraziAkrepYayOğlakKovaBalık

SÜPER LİG

TakımOGMBAP

ZİYARETÇİ DEFTERİ

Düşüncelerinizi bizimle paylaşmak ister misiniz?Ziyaretçi Defteri