Devamlılık kaçınılmaz ama bunun olumsuz yanları da var

Kimyacı Lavoisier (1743-1794) "Hiçbir şey yoktan var olmaz ve var olan hiçbir şey vardan yok olmaz" demişti ya... Aynı kuram sosyal bilimler için de geçerli değil midir? Kendi tarihimizin bugüne yansımalarına bakınca da bu kuramın doğrulandığını ve "Devamlılık" olgusunun kaçınılmaz biçimde var olduğunu görmez miyiz? 

Her şey devam ediyor 
Ankara'yı İstanbullular kurmadı mı? Kurtuluş Savaşı'nı yöneten ve Cumhuriyet'in kurucu babaları olan askerler de, eski Osmanlı subayları değil miydi? Veya 2002'den bu yana iktidar olan AK Parti'nin oy aldığı seçmen tabanı irdelendiğinde, Serbest Fırka'dan Demokrat Parti'ye, Adalet Partisi'nden Özal'ın ANAP'ına uzanan bir sürecin yansımaları bulunamaz mı? 

Modernleşme devrimleri 
Atatürk'ün gerek devlet yapımıza gerekse toplumumuzun yaşamına "Batılılaşma" ve "Modernleşme" olarak getirdiği devrimler ve reformlar, aslında 3'üncü Selim'le başlayan ve daha sonra "Tanzimat"la devam eden bir arayışın vardığı noktalar değil midir? Bütün bu olguları tarih boyunca irdelediğinizde, reformculuğun bizde çok hoş karşılanmadığını da söylemeniz mümkündür. 

Reformculuğun bedeli 
Örneğin reformcu ve sanatkâr Padişah 3'üncü Selim'in Kabakçı Mustafa ayaklanması sonunda katledilmesini hatırlayabilirsiniz. 3'üncü Selim'in başlattığı reformları daha ileri taşıyan halefi 2'nci Mahmut'un, Mısırlı İbrahim Paşa karşısındaki yenilgisini ve Kütahya'ya kadar uzanan istilanın Padişah'ı kahrettiğini, 54 yaşındayken verem olduğunu ve bazılarına göre de kahrından öldüğü yorumlarını da hatırlayabilirsiniz. 

Seçilmiş reformcular 
"Gerçekten seçilmiş" ilk Başbakan Adnan Menderes idam edilirken, onun reformlarını ve hizmetlerini hatırlayan var mıydı? Türkiye'yi yeniden yapılandıran Turgut Özal'ın yaşarken neler çektiğini unutmanız mümkün müdür? Şimdi Cumhurbaşkanı olan Tayyip Erdoğan da inkâr edilmesi mümkün olmayan bir "Reformcu" değil midir? Aşağılanan ve dışlanan toplum kesimleri onun kararlılığı sayesinde siyaset çemberi içine girebildi... 

Erdoğan ve HDP'liler 
Erdoğan'ın mimarı olduğu Anayasa değişikliği olmasaydı, HDP kurulduğu gün Anayasa Mahkemesi tarafından kapatılırdı. Erdoğan'ın başlattığı "Açılım Süreci"nin içeriğini Cumhuriyet'in önceki siyasal kadroları telaffuz bile edemezlerdi. Ama "Devamlılık" yine devrede... Erdoğan'a en fazla yüklenenler ve "Açılım Süreci"ni sabote edenler de onun reformları ile siyasete girebilenler değil mi?
Dikkat! Yazılan yorumlar hiçbir şekilde sitenin görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.

BU HAFTA OKUNANLAR

ANKET

Türkiye′de salgını önlemek için alınan ek tedbirler yeterli mi?
İmsak00:00
Güneş00:00
Öğle00:00
İkindi00:00
Akşam00:00
Yatsı00:00

GÜNLÜK BURÇLAR

KoçBoğaİkizlerYengeçAslanBaşakTeraziAkrepYayOğlakKovaBalık

SÜPER LİG

TakımOGMBAP

ZİYARETÇİ DEFTERİ

Düşüncelerinizi bizimle paylaşmak ister misiniz?Ziyaretçi Defteri