1936’DA VİLAYET TEFTİŞLERİ (2)

1936’DA VİLAYET TEFTİŞLERİ (2)
 
Mevlüt KAYA
 
1936 yazında Giresun genelinde günlerce süren bir teftiş ve tetkik gerçekleştiren Vali Feyyaz Bosut, oldukça yorucu olmasına rağmen yapılan hizmetleri yerinde görmüştü. Alucra ve Şebinkarahisar kazalarının ardından sahil kesiminde de önemli incelemelerde bulunan, eksiklikleri tespit ederek yapılması gereken şeyleri ortaya çıkaran vali Bosut, yollar, köprüler ve ulaşım üzerindeki analizlerinin ardından kültür ve eğitim hususlarına da zaman ayırmış, genel durumu değerlendirdikten sonra yapılması gereken hizmetleri dile getirmişti.
Bosut, Alucra ve Şebinkarahisar yöresindeki incelemelerinin ardından, buralardaki ziraî durumu şöyle özetlemişti:
“Geçen kuraklık Alucra ve Karahisar kazalarımızda fazla hissedilmiştir. Bu yıl bu iki kazada ekin vaziyeti çok iyidir. Bu durumdan köylü memnundur. Yağmurlar Alucra tarafında ekinlere biraz zarar vermişse de umumi iyilik içinde bunun ehemmiyeti yoktur.”
            Vali Bosut, titizlikle inceleme yaptığı yörede eğitim ve kültür alanındaki tespitlerini ve düşüncelerini Giresun basınıyla şöyle paylaşmıştı:
“Karahisar’da mevcut ortaokul yanında tamam bir bina vardır. Burada bir pansiyon vücuda getirmek istiyoruz. Vekâletten tahsisat isteyeceğiz. Bu suretle diğer kazalardan gelen çocukların gelen çocukların yatıp kalkmaları için yer temin edilmiş olacaktır…
Karahisar içinde muntazam okul binası yok gibidir. Askerlik şubesi karşısında eksik bir bina var. Burasını güzel bir ilkokul haline getirmek mümkündür. Milli Müdafaa Bakanlığından bu binanın alınmasına çalışacağız...
Alucra kaza merkezindeki ilkokul binasının sıvalarının kısmen dökülmekte olduğu görülmektedir. Bunu tamir ettireceğiz. Bununla beraber mektebin yanında tamamlanmamış bir bina vardır. Burayı tamir ettirip köylerden gelen çocukların yatı vaziyetlerini temin etmek mümkündür”…
Vali Bosut, köy okulları ve ulus okulları hakkındaki tespit ve görüşlerini de şöyle ifade etmişti:
Öğretmen verilen köylerde okul binaları henüz tamamlanmamış olanlar vardır. Bunların çabucak başarılması için esaslı tedbirler alınmış ve icap edenlere emir verilmiştir… Vilayetimizde halkın bilhassa asırlarca ihmal edilen Cumhuriyetin büyük davası olan köylümüzün okutulmasına gücümüz yettiği kadar gayret etmekteyiz. Bu yıl bu işi daha geniş tuttuk. Mektebi olmayan köylerde halkı okutma için dört ay sürecek ulus okulları açmağa gayret edeceğiz.”
Bosut’un inceleme yaptığı Alucra ve Şebinkarahisar kazalarında “spor işleri”ne dair demecinde de önemli bilgiler mevcuttu:
“Bu iki kazada nizamlı spor ihmal edilmiştir. Esasen köylünün hayatı işleri icabı daimî ve tabii bir spor içinde geçmektedir. Buranın köylüsü saf ve temizdir. İçki, kumar bilmezler. Hayat onları daima çalışmağa sevk etmiştir. Yazık ki, emekleri nispetinde ellerine bir şey geçmez. Fakat kaza merkezlerinde birer spor kulübüne ihtiyaç vardır. Bunları temin ettik.”
Basına verdiği demeçte: “Parti örgütlerimiz üzerinde parti arkadaşlarımızla görüştük. İşlerin tüzüğümüze uydurulması, arasız takip edilmesi için icap eden tedbirleri beraber aldık. Yaz, kış çalışmaları için program hazırladık” diyen Bosut, Şebinkarahisar’da sağlık işlerinin eksikliğine dikkat çekmişti:
“Karahisar dispanseri kapalı bir vaziyettedir. Ortada herhalde bir operatör lazımdır. Ve bu operatörün çalışabileceği küçük bir hastane kurmak zaruridir. Karahisar’a civar, kendi vilayet merkezlerine uzak kazalar da bu hastaneden kolaylıkla istifade edebilmek imkânlarını bulacaklardır. Bunun için alakadar vilayetlerle anlaşarak burada 10-15 yataklık bir hastane tesis etmek imkânlarını aramaktayız.” (Metindeki alıntıların ve verilerin tümünün kaynağı, 30 Ağustos 1936 tarihli Akgün gazetesidir).
 
 
Dikkat! Yazılan yorumlar hiçbir şekilde sitenin görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.

BU HAFTA OKUNANLAR

BU HAFTA YORUMLANANLAR

ANKET

Türkiye′de salgını önlemek için alınan ek tedbirler yeterli mi?
İmsak00:00
Güneş00:00
Öğle00:00
İkindi00:00
Akşam00:00
Yatsı00:00

GÜNLÜK BURÇLAR

KoçBoğaİkizlerYengeçAslanBaşakTeraziAkrepYayOğlakKovaBalık

SÜPER LİG

TakımOGMBAP

ZİYARETÇİ DEFTERİ

Düşüncelerinizi bizimle paylaşmak ister misiniz?Ziyaretçi Defteri