GİRESUN TARİHİNDEN BİR YAPRAK: YEŞİLTEPESPOR (4)

GİRESUN TARİHİNDEN BİR YAPRAK: YEŞİLTEPESPOR (4)
 
Mevlüt KAYA
(Geçen haftanın devamı)
Yeşiltepespor, Giresunspor’la 1940’lı yıllara dek pek çok kez müsabakalar gerçekleştirmişti. 1936’da Yeşiltepespor’un Giresunspor’u yendiği müsabakalardan biri dönemin basınında şöyle yer almıştır:
“Yeşiltepe Giresunspor’u 4-0 Yenerek Kupayı Aldı
Halkevi Spor Komitesinin tertip ettiği spor şenlikleri 23 Nisan’da Tayyare alanında yapıldı.
Seyirciler arasında valimiz ile refikası da müsabakaları alaka ile seyrediyorlardı.
İlk evvela atletizm müsabakaları neticesinde 100 metrede Mustafa Kalyoncu (S.S.), 200 m. İbrahim (S.S.), 1500 m. Veli Işık (Yeşilkaya), 400 m. Bayrak yarışında (S.S.), Bisiklet ağır koşusunda Abdullah Bozbağ (G.S.), Bisiklet sürat yarışında Eyüp (G.S.), tek adım ve uzun atlamada Hüseyin (Hilal), üç adım uzun atlamada M. Kalyoncu birinci gelmişlerdir.
Bu müsabakalardan sonra Yeşiltepespor-Giresunspor takımları arasındaki futbol maçı hakem Bay Emin Sadıkoğlu’nun idaresinde oynandı.
Rüzgâr Giresunspor lehinde esiyordu. Buna rağmen kuvvetli müdafaaya malik olan Yeşiltepeliler ara sıra tehlikeli akınlar yapıyordu. Ve bu akınlar esnasında bir de frikik kazandılar. Ortahaf Mehmet’in çektiği kuvvetli bir şut kalecinin elleri arasından G.S. kalesine girdi. Buna mukabil Yeşiltepe aleyhine verilen penaltıyı kaleci kurtardı.
Bundan sonra iki tarafın hücumları arasında birinci devre 0-1 Yeşiltepe’nin lehine bitti.
İkinci devrede Yeşiltepe takımının sol açığı Şeref’in çok seri akışlarından sonra yaptığı ortalardan G.S. kalesi ciddi tehlikeler geçiriyordu. Nitekim Yeşiltepe soliçi Abdullah güzel yer tutuşundan istifade ederek takımına iki gol kazandırdı. Bundan sonra Giresunsporluların İbrahim vasıtasıyla yaptığı çok tehlikeli bir akını Mehmet ağır surette yaralanmak suretiyle kesti. Bundan sonra Mehmet çıkarak yerine Talat girdi. Yeşiltepeliler yine bir hücum esnasında bir korner kazanıyor. İsmail’in çektiği korneri solhaf Abdurrahman kafa ile dördüncü golü de atarak takımını 0-4 galip vaziyete çıkarıyor. Ve oyun da bu netice ile bitiyor. Bu maçta G.spor’dan Niyazi, Yeşiltepespor’dan Abdullah ve Mehmet, Şeref güzel oynadılar.” (Akgün, 30 Nisan 1936).
Yeşiltepe Spor Kulübü bu dönemdeki pek çok kulüple birlikte, 3530 sayılı Beden Terbiyesi Yasası’nın yürürlüğe girmesiyle 28 Mart 1941’de kapatılmış, bundan sonraki süreçte Giresunspor ile birleşerek çivit-kırmızı formayla Akıngençlik Spor Kulübü’nü kurmuşlardır. Bu kulüplerin birleşmesi sürecinde Giresun ilk bölge başkanı Vali Muhtar Akman’ın teklif ve yardımları olduğu nakledilmektedir. Bu tarihlerden sonra yapılacak olan spor faaliyetleri, Beden Terbiyesi Bölge Başkanlığı’nın denetiminde ve sağlıklı bir tüzüğe, yönetmeliğe temellenmiştir (Özkaya, 1987, s.18-19). 3530 sayılı Beden Terbiyesi Yasası’nın ilgili kısımları şöyleydi:
“Kulübler, gruplar
Madde 13-Gençlerin beden terbiyesi ve sporu bu kanun ile kurulacak ve bu kanun hükümlerine intibak ettirilecek olan kulübler ve gruplar vasıtasile yaptırılır. Mektep ve kışla dışında elli ve daha çok beden terbiyesi mükellefiyeti çağında yurddaş bulunan köy, kasaba, şehir ve münferid mahallerde kulüb, elliden az yerlerde spor grupları kurulur. Beden terbiyesi mükellefiyeti çağında yurddaş sayısı beş yüzden fazla olan kasaba ve şehirlerde her kulübe beş yüzden fazla ve iki yüzden noksan düşmemek şartile kasaba ve şehir kulüpleri tesis olunabilir. Bu kulüplerin ve grupların imkân ve lüzumuna göre tesisi ve kulüplerin bu kanun hükümlerine göre, tevhidi, tefriki ve feshi genel direktörlüğün göstereceği lüzum üzerine İcra Vekilleri Heyetince kararlaştırılır.
Madde 14-Halkevleri kendi mensublarına ve arzu edenlere kapalı veya açık salonlarda beden terbiyesi genel direktörlüğü ile müşterek olarak tertib edilecek programlara göre jimnastik, iskrim, güreş, yürüyüş, salon oyunları ve millî rakıslar gibi beden terbiyesi hareketleri yaptırılabilir.”
(Resmi Gazete, Beden Terbiyesi Kanunu, Kanun No: 3530, Kabul Tarihi: 29/6/1938, s. 10301, Yayın Tarihi: 16 Temmuz 1938). –Devam edecek-
           
 
Dikkat! Yazılan yorumlar hiçbir şekilde sitenin görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.

BU HAFTA OKUNANLAR

BU HAFTA YORUMLANANLAR

ANKET

Türkiye′de salgını önlemek için alınan ek tedbirler yeterli mi?
İmsak00:00
Güneş00:00
Öğle00:00
İkindi00:00
Akşam00:00
Yatsı00:00

GÜNLÜK BURÇLAR

KoçBoğaİkizlerYengeçAslanBaşakTeraziAkrepYayOğlakKovaBalık

SÜPER LİG

TakımOGMBAP

ZİYARETÇİ DEFTERİ

Düşüncelerinizi bizimle paylaşmak ister misiniz?Ziyaretçi Defteri