GİRESUN ÇAYDA DA İDDİALI!...

GİRESUN ÇAYDA DA İDDİALI!...

GİRESUN ÇAYDA DA İDDİALI!...
Karadeniz
G.Tarihi: 21.07.2022 13:08
1186 Okunma
0
GİRESUN ÇAYDA DA İDDİALI!...

Giresun Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Hasan Çakırmelikoğlu, Giresun’da yetişen çayın, Giresun fındığı gibi ülkenin en kaliteli çayı olduğunu belirtti.

Eynesil’de faaliyet gösteren Amber Çay San. ve Tic. AŞ tarafından Ören Beldesinde çay hasadı etkinliği düzenlendi. Buradaki etkinliğe katılan Giresun Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Hasan Çakırmelikoğlu, iklim ve toprak yapısı nedeniyle yüksek kalitede olan Giresun Çayına gün geçtikçe ilginin arttığı belirtti. Başkan Çakırmelikoğlu, 1.Sürgün çay sezonunun hayırlı olmasını diledi. Giresun'un doğusundaki toprak yapısı çay tarımı için oldukça verim olduğunu belirten Çakırmelikoğlu,“İlimizde ortamla olarak 30 bin ton yaş çay üretilmektedir. Ynı, Ülkemizde üretilen çayların 2 ile 3 oranı ilimizde üretilmektedir. Baktığımızda çok az bir çay üretiyor gibi görünse de, çayın azlığı çaydan yeterince faydalanamadığımız anlamına gelmez. Giresun hem çaydan hem fındıktan yeterince faydalanıyor ve ürünlerimiz kalitesi ile birlikte ön plana çıkmaktadır. Çayımız kalitesini toprağın mineral yapısından ve ikliminden almaktadır. Bu Allah’ın bize, Giresun ilimize bahşetmiş olduğu iklim ve toprak yapısıdır. Çayımız tadını iklimden ve toprak yapısından alıyor. İlimizde Tirebolu Görele Espiye Eynesil Güce ilçelerimiz olmak üzere toplam 12 çay üretim tesisimiz bulunmaktadır. AMBER Çay Fabrikası da buna dahildir” dedi.

Amber Çay Sanayi A. Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Kara ise, “Geçen yıl bölgemizde yaklaşık olarak 138.000 ton yaş çay hasadı yapıldı Bundan 7,5 ton civarında kuru çay ürettik. Bunun 2. 5 tonunu geçen yıl AMBER çay üretti. Geri kalanında ÇAYKUR dahil, diğer fabrikalarda üretildi. Bu yıl rekolte yüzde 25 civarında düşük. Geçen yıl 40 bin ton olan rekoltenin bu yıl 30-33 binton olmasını bekliyoruz. Çayımızı Tirebolu ve Eynesil markası olarak piyasaya sunuyoruz. Amacımız tüm ülkemize bu damak tadını vermektir. Bizim ürettiğimiz çaylar bu bölgemizin çaylarından oluşmaktadır, bu bölgenin kalitesini taşımaktadır.” dedi.

BÖLGEMİZ ÇAYINA OLAN TALEP ARTMAKTADIR

Amber Çay Sanayi A. Ş Koordinatörü Şevket Alaeddinoğlu ise, sosyal sorumluluk anlayışı ile kooperatif zihniyetinde kurulan Amber çayın günlük 260 ton yaş çay işleme kapasitesine çıkarak, Doğru Giresun Bölgesinin en büyük çay fabrikası olduğunu kaydetti.

Alaeddinoğlu, “Amber Çay Sanayi A.Ş 1988 yılında Asım Kaya öncülüğünde 80 çay müstahsilinin bir araya gelerek Giresun İli Eynesil ilçesinde günlük 20 ton yaş çay işleme kapasitesi ile kurulmuştur. En önemli kuruluş amacımız, o tarihte Devlete ait çay fabrikasının kapasite yetersizliği ve çay alım politikalarından kaynaklı sorunlar nedeni ile üreticinin yaş çaylarını satamaması, çayların ziyan olması gibi mağduriyetlerinin giderilmesidir. Fabrikamızda ilçemizde ve çevre ilçelerde üretilen yaş çayları işleyerek, bölge halkının refahına katkı sağlamaktayız. Aynı zamanda tüketiciye doğal, aroması yüksek, rengi dingin, ülkemizin en kaliteli çayını sunmaktayız.”dedi.

Doğu Giresun Bölgesi çaylıkları Keşap ilçesi sınırlarından başlayıp Espiye, Güce, Tirebolu, Görele, Çanakçı ve Eynesil ilçesini kapsadığını belirten Alaeddinoğlu, “Çay bahçelerinin çok büyük bölümü Eynesil, Tirebolu ve Güce ilçeleri hudutları içerisindedir. Bölgede yılda ortalama 35 bin ton yaş çay yaprağı hasadı yapılmaktadır. Bu yaş çay yaprağından yıllık ortalama 7 bin ton kuru çay elde edilmektedir. Bu da Türkiye kuru çay üretimi yüzde 3’üne denk gelmektedir. Bölgemiz çayının kaliteli olmasındaki en önemli nedenler, toprak yapımızda yer alan bakır oranın çok düşük ve diğer ağır metallerin yok denecek kadar az olması, kararında yağmur, güneşi bol olması ve çay fidanlarının genç olmasıdır. Bütün bunlar yan yana geldiğinde üretilen siyah çayda, kendine has aroma ve dingin bir renk ortaya çıkmaktadır. Buda bölgemizin çayında daha yüksek kalite ve farklı bir lezzet olarak kendini göstermektedir. Bu bölgenin çayı tüketicinin damağında kalıcı bir tat bırakmakta, bu nedenle her geçen gün bölgemiz çayına olan talep artmaktadır. Doğu Giresun Bölgesinde yılda yaklaşık 7 bin ton siyah çay üretilmesine rağmen 20 bin ton civarında başka bölgelerden gelen çaylar bu bölgenin çayı gibi lanse edilerek piyasaya sürülmektedir. Bu nedenle Bölgemiz çayına olan güven ve beğenilme oranı şikayetler ile düşme eğilimi göstermektedir.

Bizler, bölgemiz çiftçileri tarafından yetiştirilen ve güvenilir firmalar tarafından imal edilen Türkiye'nin en kaliteli çaylarını üretmekteyiz. Bölgemiz çiftçileri tarafından toplanan yaş çayları alıp, güvenilir firmalar tarafından imal edilen Türkiye'nin en kaliteli çaylarını satın almaları, tüketicilerden beklentimizdir” diye konuştu.

Eynesil’deki çay hasadı etkinliğine Görele Belediye Başkanı Tolga Erener, Vakfıkebir Belediye Başkanı Muhammet Balta, Giresun TSO Başkanı Hasan Çakırmelikoğlu, Giresun İl Orman ve Tarım Müdürü Dr. Muhammet Angın Giresun Borsa Genel Sekreteri Eren Nizam, Giresun Turizm İl Müdürü Kemal Gürgenci, Ören Belediye Başkanı Mustafa Eren, Çavuşlu Belde Belediye Başkanı Fatih Duzcu, Amber Çay Sanayi A. Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Kara, Koordinatör Şevket Alaattinoğlu ve üreticiler katıldı. Ahmet CEYLAN


Dikkat! Yazılan yorumlar hiçbir şekilde sitenin görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.

BENZER HABERLER

VİDEO GALERİ

BU HAFTA OKUNANLAR

ANKET

Türkiye′de salgını önlemek için alınan ek tedbirler yeterli mi?
İmsak00:00
Güneş00:00
Öğle00:00
İkindi00:00
Akşam00:00
Yatsı00:00

GÜNLÜK BURÇLAR

KoçBoğaİkizlerYengeçAslanBaşakTeraziAkrepYayOğlakKovaBalık

SÜPER LİG

TakımOGMBAP

ZİYARETÇİ DEFTERİ

Düşüncelerinizi bizimle paylaşmak ister misiniz?Ziyaretçi Defteri