Mus'ab Bin Umeyr kimdir?

Mus'ab Bin Umeyr kimdir? İslamın ilk öğretmeni Mus'ab Bin Umeyr'in Şehid edilmesi..​
İslam dünyasının meşhur sahabelerinden biri olan Musab bin Umeyr, ‘ilk öğretmen’ adıyla tanınan ve Medine’de İslam’ın yayılmasında önemli role sahip şahsiyetlerden biridir.
Musab bin Umeyr kimdir? Hangi kabileye mensuptur ve ona ithaf edilen sözler nelerdir? 
Mus'ab Bin Umeyr Kimdir? Kısaca Mus'ab Bin Umeyr'in Hayatı Ve Sözleri
Kabe’nin sancaktarlık görevini (sidane/hicabe) alan Abduddaroğullarına mensup olan Mus’ab bin Umeyr, zengin bir ailenin çocuğuydu. Mekke’de yaşayan ve lüks içerisinde yaşayan bu sahabe, İslam’ın en tanınmış simalarından biridir.

Mus'Ab Bin Umeyr Kimdir?

Abdüddaroğullarında yetişen ve yakışıklığı ile meşhur olan Musab bin Umeyr, şık giyinimi ve sürdüğü kokularla meşhur birisiydi. Mekke ahalisi onu güzel kokusuyla tanırdı. Peygamberimiz aleyhisselam’ın azadlı kölesi Zeyd ona İslam’ı tebliğ etti. O da bu tebliği kabul etti ve Müslüman oldu.

İlk zamanlar annesi tepki gösterdi ve onu evden kovdu. Güzel kokulu ve şık giyinimli Musab artık fakir birisiydi. İşkence ve tehditlerden yılmadı. Kararlılığını gösterdi. Güzel üslubu ve yakışıklılığı nedeniyle Medine’ye ‘ilk öğretmen’ sıfatı ile görevlendirildi. Rasulullah sallalahu aleyhi vesselem İslam dinini anlatmak üzere Musab bin Umeyr’i Medine’ye gönderdi.

Kısa sürede İslam Medine’de yayılmaya ve kabul görmeye başladı. Mekkeli müşrikler Hz. Muhammed aleyhisselam’a hayatı zindan etmişti ve ona hareket alanı bırakmamıştı. Müslümanlar da tehdit ve işkenceler altında yaşamak zorunda kalıyordu. Medine’de Evs ve Hazreç kabilelerinin Müslümanlığı kabul etmesiyle birlikte Mekkeli Müslümanlar Medine’ye hicret etti.

Kısaca Mus'Ab Bin Umeyr'in Hayatı ve Sözleri

Tarih kitaplarında Musab bin Ümeyr’in en meşhur sözü Bedir Savaş’nda esir düşen kardeşi hakkındadır. Bu söz kardeşlikle ilgili ilmihallerde ve tefsirlerde örnek teşkil etti. Ebu Aziz Musab’ın Müşrik kardeşlerinden biriydi ve Bedir’de Müslümanlara karşı savaşmıştı. Ebu Aziz esir düştü ve Musab ile karşılaştı. ‘seninle kardeş değil miyiz?’ dedi. Musab bin Umeyr ‘şu elini bağlayan kişi benim kardeşimdir.’ dedi ve elini bağlayan Müslümana ‘ Azizin elini sıkı bağla annesi zengindir’ dedi.

Bedir savaşı sonrasında cereyan eden Uhud Savaşı Musab Bin Umeyr’in son savaşı oldu. Bu savaşta sancağı taşıyan sahabeydi ve önce kolları kesildi sonra şehid edildi. Rasulullah aleyhisselam şehidler arasında gezerken Musab’ı gördü ve ağladı. Zira Mekke’nin en zengin ve en yakışıklı genci için bir kefen bulunamadı. Ayakları otlarla üst kısmı ise bir parça bezle örtüldü ve bu şekilde gömüldü. İlk öğretmen Musab bin Umeyr, ahireti dünya hayatına tercih eden örnek sahabelerden biridir.

Hz Peygamberimiz Muhammed Mustafa sav Efendimiz'e Salatu selam olsun..
O'nu yalnız bırakmayan  Malların'dan
Çoluk , çocuk larından Vaz geçip Bütün gaye Ve Amaçları ALLAH'cc ve Resulü İçin  Canlarından Vazgeçen,,,, Şanlı Ashabına Ve Ehli-beyt'ine selâm olsun.
Onların Nurlu yolundan giden sadatı kiram'a selâm olsun...
Onları Sevenlerine Selam olsun...!
AMiN Amin Amin.

Dikkat! Yazılan yorumlar hiçbir şekilde sitenin görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.

BU HAFTA OKUNANLAR

ANKET

Türkiye′de salgını önlemek için alınan ek tedbirler yeterli mi?
İmsak00:00
Güneş00:00
Öğle00:00
İkindi00:00
Akşam00:00
Yatsı00:00

GÜNLÜK BURÇLAR

KoçBoğaİkizlerYengeçAslanBaşakTeraziAkrepYayOğlakKovaBalık

SÜPER LİG

TakımOGMBAP

ZİYARETÇİ DEFTERİ

Düşüncelerinizi bizimle paylaşmak ister misiniz?Ziyaretçi Defteri