Çin zulmünü anlatmak için Anadolu seferine çıktılar

Doğu Türkistan için Anadolu seferine çıkan Türkler, yaşadıkları Çin zulmünü Trabzon’da anlattılar

Çin zulmünü anlatmak için Anadolu seferine çıktılar
Türkiye
G.Tarihi: 07.10.2021 08:12
1093 Okunma
0
Çin zulmünü anlatmak için Anadolu seferine çıktılar

Çin zulmünü anlatmak için Anadolu seferine çıktılar Doğu Türkistan için Anadolu seferine çıkan Türkler, yaşadıkları Çin zulmünü Trabzon’da anlattılar


 Doğu Türkistanlı toplama kampı mağdurları Çin yönetimine seslerini duyurmak ve ailelerine ulaşmak için verdikleri mücadele kapsamında il il gezerek yaşadıkları mağduriyeti anlatıyor. Ortahisar Belediyesi konferans salonunda gerçekleştirilen toplantıda Çin’in zulmünü anlatan Doğu Türkistanlılar gözyaşlarına hakim olamadı. Kamplarda 3 ya da 8 milyon Türk’ün olduğu söyleniyor.

2007’den beri Türkiye’de yaşadığını söyleyen Mirza Ahmet İlyasoğlu, 2011’den itibaren memleketine dönemediğini söyledi. "2011’den beri evime gitme şansım olmadı. Çünkü Türk vatandaşları geçtikten sonra vize verilmiyor. 2011’den beri annemin kokusunu alamadım. Kendi evime de dönemedim. 3 çocuk babasıyım.” dedi. Kudret Gulca, 2018’de Türkiye’ye geldiğini Türk vatandaşı olduğunu açıkladı. “Çin zulmünü anlatmak için kardeşlerimle beraber Anadolu’da seferine çıktık.” diye konuştu.

Cevlan Şirmehmet, 2011’de Türkiye’ye okumak için geldiğini İstanbul Ticaret Üniversitesi Hukuk Fakültesi mezunu olduğunu anlattı. “Benim Türkiye’de okumam ailemin 2018’de toplama kamplarına alınmasına neden oldu. 2019 yılında bana bir haber ulaştı. Annem, babam ve kardeşlerimin topyekûn toplama kamplarına alındığını söylediler. Babam ve kardeşim 2 yıl kampta kalıp, çıkmış. Annem ise 2013’de Türkiye’ye gelip beni ziyaret ettiğinden dolayı hapse attılar. O gün bugündür aileme kavuşabilmek için mücadele ediyorum. Kime sorsak Birleşmiş Milletler dahil ailelerimizden haber alamadık. Biz de arkadaşlarımızla beraber organize olup il il gezerek derdimizi anlatıyoruz.” şeklinde açıklama yaptı.

Medine Nazımi,2009’da Türkiye’ye geldiğini Çin Özerk bölgesinde Çin edebiyatı okuduğunu, 3 çocuk annesi olduğunu,  İstanbul’da yaşadığını dile getirdi. Kardeşinin üniversite okuma amacıyla Türkiye’ye geldiğini İstanbul Üniversitesi İşletme bölümünden mezun olduğunu kaydetti. Doğu Türkistan’da hasta annesine bakmak için memleketine döndüğünü ancak bir daha Türkiye’ye dönemediğini açıkladı. Kardeşinin toplama kamplarına alındığını belirten Nazımi, kardeşinin Türkiye’de yaşadığı için bölücülükle suçlandığını söyledi. Nazımi, “Kız kardeşim Mevlüde başta olmak üzere karanlık toplama kamplarında 400-500 civarında Uygur Türkleri Türk vatandaşları tutsaktır. Türkiye Cumhuriyetinden kendi vatandaşlarını kamplardan kurtarmasını istiyoruz. Kardeşimin karanlık toplama kamplarında başına ne geldi bilmiyorum. Düşünmek de istemiyorum. Üzüntüden annem ise hayatını kaybetti.” açıklamalarına yer verdi.

4 çocuk babası olduğunu kaydeden Nur Muhammet Uygur, çocuklarının hayatta olup olmadığını bilmediğini söyledi. 2017’de babasının hapse atıldığını 6 ay sonra da vefat ettiğini ve bunu da 4 yılın ardından sonra duyduğunu aktardı.



Günebakış
Dikkat! Yazılan yorumlar hiçbir şekilde sitenin görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.

BENZER HABERLER

VİDEO GALERİ

BU HAFTA OKUNANLAR

BU HAFTA YORUMLANANLAR

ANKET

Türkiye′de salgını önlemek için alınan ek tedbirler yeterli mi?
İmsak00:00
Güneş00:00
Öğle00:00
İkindi00:00
Akşam00:00
Yatsı00:00

GÜNLÜK BURÇLAR

KoçBoğaİkizlerYengeçAslanBaşakTeraziAkrepYayOğlakKovaBalık

SÜPER LİG

TakımOGMBAP

ZİYARETÇİ DEFTERİ

Düşüncelerinizi bizimle paylaşmak ister misiniz?Ziyaretçi Defteri