HOBİ OLARAK BAŞLADI GEÇİM KAYNAĞI OLDU

HOBİ OLARAK BAŞLADI GEÇİM KAYNAĞI OLDU

HOBİ OLARAK BAŞLADI GEÇİM KAYNAĞI OLDU
Karadeniz
G.Tarihi: 12.07.2021 20:21
1122 Okunma
0


HOBİ OLARAK BAŞLADI GEÇİM KAYNAĞI OLDU


Trabzon’un Tonya ilçesine bağlı Kalınçam Mahallesi’nde yaşayan Fatih Kaplan, üniversite eğitiminin ardından köyüne dönerek tarımla ilgilenmeye başladı. Kaplan’ın hobi olarak evlerinin yanındaki araziye diktiği ligarba fidanları geçim kaynağı oldu.

Türkiye’de birçok farklı isimle anılan yaban mersinine olan talep gün geçtikçe artıyor. Maviyemiş ve yaban mersini olarak da bilinen ligarba üreticiler için yeni kazanç kapısı oldu. Erciyes Üniversitesi Biyomedikal Mühendisliği Bölümünden mezun olduktan sonra memleketine dönen Fatih Kaplan, ailesi ile birlikte hayalini kurduğu ligarba olarak bilinen yaban mersini yetiştiriciliğine başladı.

Kaplan ailesi, 2012 yılında ORKÖY’ün yaptığı proje kapsamında ligarba meyvesinin gelir getireceğine inanarak arazilerinin 2,5 dönümlük bölümüne yaklaşık 800 fidan dikti. Ligarbadan bekledikleri ürünü elde ettiklerini belirten Kaplan, “Ligarba yetiştiriciliği bu yörede iklim şartlarına uygun olduğu için arazimizin belli bir bölümünü ligarba üretimine ayırdık. Bahçemizde üç çeşit meyve vardır. Duke, brigitta ve bluecrop cinsi. Bu cinslerden duke erkenci, bluecrop dukeden hemen sonra ve brigitta Temmuz sonlarında meyve veriyor. Ligarba fidanı dikilirken mevcut iklim koşullarına ve bölgeye uygun cins fidanlar dikilmelidir.” dedi.

“ÇOK KÂRLI BİR ÜRÜN”

Ligarba yetiştiriciliğinin verimli ve kârlı olduğunu belirten Fatih Kaplan, “Bu bölgede çay yetişmiyor, ancak ligarba yetişiyor. Bu nedenle verimli bir bitki olan ligarba, bu yörede dikimi yapılırsa, çaya alternatif olabilecek kazançlı bir bitki dikilmiş olur. Yöremizde, hayvancılık maliyetleri yüksek olduğundan dolayı fazla bir kazanç sağlamıyor. Ancak ligarba, dikimi yapıldıktan sonra ekonomik bir maliyet gerektirmiyor. Bir ligarba fidanı ortalama 6 kg ürün vermektedir. Ligarbanın çiçeği fındık ve diğer meyvelerdeki gibi dondan kırağıdan etkilenmiyor. Bu sebeplerden dolayı ligarba artışı fazla olan bir bitkidir. Dikimi yapıldıktan 3 yıl sonra meyve vermeye başlıyor ve 7 yıl sonra meyve veriminde tam kapasiteye ulaşıyor. Ligarbayı dikme planları olan kişiler, dikim yapacakları alanın toprağından numune alarak analiz yaptırmaları ve sonuca göre dikim yapmaları daha sağlıklı olacaktır.” ifadelerini kullandı.

“PAZAR SIKINTISI YOK”

Bölgenin temel geçim kaynağı hayvancılığın yanında mutlaka farklı tarım ürünlerine yönelmek gerektiğini de ifade eden Kaplan, ürünü pazarlamada da sıkıntı yaşamadıklarını anlattı. Kaplan, “Ürünü pazarlarken hiçbir sıkıntı yaşamıyoruz. Ürünün bir kısmını donmuş, bir kısmını da canlı olarak pazarlıyoruz. Donmuş ürünün kilogramı 25 TL civarındayken canlı ürününki 30 TL civarında oluyor. Biz toptan sattığımız için bir kısmını Trabzon civarına veriyoruz, ürünün büyük bir kısmı İstanbul’a gidiyor. Yıllık ortalama 20 bin TL gelir elde ediyoruz. Ligarbanın kullanım alanı çok geniş. Özellikle sağlık açısından çok faydalı olduğu için insanlar ciddi miktarda ligarba tüketiyor.” şeklinde konuştu. TONYAHABER





 
Dikkat! Yazılan yorumlar hiçbir şekilde sitenin görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.

BENZER HABERLER

VİDEO GALERİ

BU HAFTA OKUNANLAR

BU HAFTA YORUMLANANLAR

ANKET

Türkiye′de salgını önlemek için alınan ek tedbirler yeterli mi?
İmsak00:00
Güneş00:00
Öğle00:00
İkindi00:00
Akşam00:00
Yatsı00:00

GÜNLÜK BURÇLAR

KoçBoğaİkizlerYengeçAslanBaşakTeraziAkrepYayOğlakKovaBalık

SÜPER LİG

TakımOGMBAP

ZİYARETÇİ DEFTERİ

Düşüncelerinizi bizimle paylaşmak ister misiniz?Ziyaretçi Defteri