İTHALAT VE İHRACATTA YÜKÜMÜZÜ KENDİ GEMİLERİMİZLE TAŞIYACAĞIZ

FARUK ÖZLÜ: İTHALAT VE İHRACATTA YÜKÜMÜZÜ KENDİ GEMİLERİMİZLE TAŞIYACAĞIZ

İTHALAT VE İHRACATTA YÜKÜMÜZÜ KENDİ GEMİLERİMİZLE TAŞIYACAĞIZ
Ekonomi
G.Tarihi: 17.06.2018 09:17
1457 Okunma
0


FARUK ÖZLÜ: İTHALAT VE İHRACATTA YÜKÜMÜZÜ KENDİ GEMİLERİMİZLE TAŞIYACAĞIZ

'Koster Filosu Yenileme Projesi İmza Töreni, WOW İstanbul Otel'de yapıldı. Törende konuşan Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, "İthalatta ve ihracatta kendi yükümüzü kendi gemilerimizle taşıyacağız." dedi.

'Koster Filosu Yenileme Projesi İmza Töreni, Başbakan Binali Yıldırım, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, UDHB Müsteşarı Suat Hayri Aka, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi, Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, Kıyı Emniyeti Genel Müdürü Hızırreis Deniz, Türkiye Denizcilik Federasyonu Genel Başkanı Erkan Dereli, KKTC Türk Denizcilik İşletmeleri Genel Müdürü Cemalettin Şevli, İMEAK Deniz Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Tamer Kıran, İMEAK DTO Meclis Başkanı Salih Zeki Çakır ve denizcilik sektöründen birçok ismin katılımıyla WOW İstanbul Otel'de gerçekleşti.

Devlet ve özel sektör ortaklığıyla gerçekleşecek olan Koster Yenileme Projesi ile gemi arzını artırmadan ve navlun piyasasını bozmadan hurdaya gemi vermek amaçlanıyor. Denizcilik sektörü için son derece önemli olan Koster Yenileme Projesi için yıllardır çalışmalar yürütülüyordu. Geçtiğimiz Ocak ayında İMEAK Deniz Ticaret Odası’nda gerçekleşen Koster Filo Yenileme Çalışması Toplantısı'nda projenin içeriği sektöre anlatılmıştı. Bugün ise, 'Koster Filosu Yenileme Projesi’nin imza töreni düzenlendi. 

Törende konuşan İMEAK Deniz Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Tamer Kıran, 'Bu projeye imza atanlar, Türk denizcileri ve Türkiye Cumhuriyetidir. Bu tarihi bir projedir. Bu zamana kadarki emekler ve verilen hizmetler ortadadır. Kendi adımıza bıkmadan usanmadan kendimizi de güncelleyip ileriye adım atmaya devam ediyoruz. 30 milyon kapasiteyle dünyada 15. sıradayız. Aynı zamanda kosterler yaşlandığı için çoğu hurdaya gitmiş bulunmakta. Hurdaya gitmeyenler ise günümüz şartlarını sağlayamadı veya başka bölmelerde ticarete devam etmeye çalışıyorlar. Bu projenin önemi anlaşılmaya başlanmıştır. Çok geniş ölçekte onlarca kişi bu projeyi tarafsız bir şekilde incelediler, irdelediler ve aynı sonuca ulaştılar. 2012 yılında 2500 civarı çalışan gemi varken bu gemi sayısı 2017’de 1800’lere kadar düşmüştür." şeklinde konuştu.

"Kosterlerin yüzde 44'ü 20 yaş üzerindedir"

Kıran ayrıca kosterlerin yüzde 44’ünün 20 yaş üzerinde olduğunu ifade ederek sözlerini şu şekilde tamamladı; "Hedefimiz, piyasa ihtiyaçlarına göre 100 gemi inşa etmektir. Böylece 30 bin üzeri aileye istihdam sağlayacağız. Yerli katkı oranını arttırmak için projeyi sürekli güncelleyeceğiz. Bu proje, devlet - özel sektör mutabakatıyla desteklenmiş çok önemli bir proje. Hala başarılacak çok şey var, projemize destek veren Başbakanımız Binali Yıldırım’a, Ekonomi Bakanımız Nihat Zeybekçi'ye ve Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanımız Ahmet Arslan’a teşekkür ediyorum." 

"Sektör, uluslararası boyutu nedeniyle krizden etkilendi"

Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan ise denizcilik sektörünün uluslarası bir sektör olması nedeniyle uluslararası krizlerden en çok etkilenen sektör olduğunu belirterek, "2008 dünyadaki krizler bizim başka alanlarda ülke olarak krizden etkilenmememizi sağlamakla birlikte bu sektör etkilendi. Uluslararası boyutu nedeniyle etkilendi." dedi.

Arslan, sektörün tekrar canlanması, tekrar kalkınması, koster filosunun tekrar Karadeniz'i ve Akdeniz'i Türk gölü haline getirebilmesi adına Başbakan Binali Yıldırım'ın bakanlık dönemi de dahil olmak üzere projeye verdiği önemin şahitlerinden olduğunu söyledi.

Bu çalışmanın hem sektörün hem de koster filosunun yenilenmesi için aynı zamanda tershanelerin tekrar tam kapasiteyle iş yapabilmesini sağlayacağını belirten Arslan, koster filosunun yenilenmesi adına yapılan çalışmaları anlattı.

Arslan projeyi, gerek armatörlük sektörü gerek tersanecilik sektörü olarak çok önemsediklerini ifade etti.

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi ise konuşmasında, dünyadaki toplam ticaretin yüzde 85 kadarının deniz vasıtasıyla yapıldığına değindi. Zeybekçi; 'Taşıma anlamında da güçlü bir kapasiteye sahibiz. Aynı zamanda bu gemileri inşa edebilecek kapasiteye sahibiz. Bu teşvik sistemi, ülkemizin cari açığını kapatmada çok önemli, ihracatın ve yatırımların büyümenin yarısını karşılıyor olması ve bunun böyle devam etmesi çok önemli." dedi.

"Negatif açıklama yapmak gibi bir yarış içerisindeler"

Zeybekçi konuşmasında, kredi derecelendirme kuruluşlarının Türkiye aleyhine karar almada adeta bir yarış içinde olduklarını vurgulayarak konuşmasını şu şekilde sürdürdü; "Türkiye’nin kredi notunu düşüren kredi derecelendirme kuruluşları negatif açıklama yapmak gibi bir yarış içerisindeler. Bu kredi derecelendirme kuruluşlarının açıklamış olduğu rakamlar yalan ve bankalarımızın açıklamış olduğu kar oranları ile bu kuruluşlar suçüstü yakalandılar. Hükümetimizin öngürelebilir bir büyüme sürecinde önümüzdeki dönemde atacağımız adımları daha da arttıracak. 24 Haziran'dan sonra ise kesintisiz 5 yıllık iktidarımız döneminde dünyanın en istikrarlı ülkeleri arasına sokacak ve büyümeler tekrardan artarak devam edecek."

"İthalatta ve ihracatta kendi yükümüzü kendi gemilerimizle taşıyacağız"

'Denizcilik sektörü ve gemi inşa sanayimizin gelişmesi için Koster filomuzu yenilemek istiyoruz.' diyen Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü ise Koster Filosu Yenilenme Projesi'nin, yerli ve milli sanayi hedefinin çok önemli halkalarından biri olduğuna vurgu yaptı.

Özlü; 'Bu proje, ülkemizin milli menfaatleriyle doğrudan ilgilidir. Proje 2023 sonrasında, deniz ticareti filomuzu modern gemileri ile donatmaya adanmıştır. Dış ticaretimizin çok önemli bir bölümü deniz yoluyla gerçekleşmekte. Ülkemiz, deniz ticaretinin önemli rotalarında yer almaktadır. Akdeniz ve Karadeniz’i deniz ticaretinde merkez haline getirmek için filomuzu yenilemek istiyoruz. Bir koster gemisinin ekonomik ömrünün yaklaşık 20 yıl olduğu gözönüne alındığında koster filomuzun oldukça yaşlı olduğu gerçeğiyle yüz yüze geliyoruz. Deniz ticaretimizi güçlendirmek için liman arkası bölgeleri de güçlendiriyoruz. Yüksek teknoloji alanlarında yerli ve yabancı yatırımcıları çekebilmek ve küresel bir güç olmak hedefiyle mega endüstri bölgeleri kuruyoruz. Bunun en yakın örneklerinden biri Filyos projemizdir. Filyos endüstri bölgesi, büyüyen, gelişen güçlü ve büyük Türkiye’nin sembol eserlerinden birisi olacaktır. Bugün imzalanacak proje kapsamında KOSTER Denizcilik Anonim Şirketi’ni kuruyoruz. Bu şirkete yüzde 49 pay ile bakanlık olarak ortak oluyoruz. Yüzlerce yıl boyunca Çaka Bey’in, Umur Bey’in, Barbaros Hayrettin’in kadırgalarla fethettiği denizlerde bundan sonra yerli ve milli kosterlerimizle yer alacağız ve bayrağımızı dünyada dalgalandıracağız. İthalatta ve ihracatta kendi yükümüzü kendi gemilerimizle taşıyacağız." şeklinde konuştu.Hamza AKTAY / DENİZ HABER AJANSI
Dikkat! Yazılan yorumlar hiçbir şekilde sitenin görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.

BENZER HABERLER

VİDEO GALERİ

BU HAFTA OKUNANLAR

BU HAFTA YORUMLANANLAR

ANKET

Türkiye′de salgını önlemek için alınan ek tedbirler yeterli mi?
İmsak00:00
Güneş00:00
Öğle00:00
İkindi00:00
Akşam00:00
Yatsı00:00

GÜNLÜK BURÇLAR

KoçBoğaİkizlerYengeçAslanBaşakTeraziAkrepYayOğlakKovaBalık

SÜPER LİG

TakımOGMBAP

ZİYARETÇİ DEFTERİ

Düşüncelerinizi bizimle paylaşmak ister misiniz?Ziyaretçi Defteri