Giresunun Yüz Akı Proje

Geçen yıl Taksim’de yapılan Büyük Giresunlular Yürüyüşünden sonra gittiğimiz Esenyurt’ta Giresun Kültür Evinin temelini atmıştık. Atmıştık diyorum ama iş o kadar da basit bir şey değildi. Yakınlarda bulunan bir futbol sahasını dolduran 10-15 bin Giresunlu yüzlerce STK temsilcisi ve sanatçının katılımı ile görkemli bir temel atma töreniydi. Oysa öğle saatlerinde Taksim’e toplanan Giresunlu normal olarak evlerine dağılması gerekirken “hadi ya Allah” diyerek İstanbul’un öteki ucundaki Esenyurt’a akın etmiş ve temel atma töreninde yerlerini almışlardı. O zamanlar hayal gibi görünen şey, bugün içinde kahvaltımızı yaptığımız muhteşem bir eser olarak karşımızdaydı.

Eser elbette çok güzel, İstanbul’da da bir ilk diyoruz ama esasında ilk de sayılmaz. Arnavutköy Giresunlular Derneği de kendi mülkünde ancak o bu kadar muhteşem değil. Güzel bir alanda tek katlı ve tek salonlu bir yer. Burası başlı başına 4 katlı çok amaçlı bir bina olarak yapılmış. Esenyurt Belediye Başkanı Sayın Necmi Kadıoğlu burayı yaparak Giresunluların hizmetine sunmuş. Gerisi Giresunluların maharetine kalmış.

Giresun kültür evi, dört kat olarak düşünülmüş. Kot farkından bodrum kat gibi görülen yer esasında diğer sokaktan bakıldığında giriş katı. Bu kat tuvalet, mescit ve makine dairesi olarak düşünülmüş. Giriş katı ise tam bir restoran. Fırını ve yemekleri ile Giresunluların damak tadına hitap eden bir yer. Fiyat aralıkları da uygun olursa Giresunlular dışında diğer hemşerilerimizin de uğrak yeri olmaması için hiçbir neden yok. Duvarlar ve merdiven boyunca koyulan Giresun resimlerinin her biri ayrı bir değerimizi tanıtmak için konulmuş. Görele kemençesinin hemen yanına Giresun kirazı, Şebin cevizi, Çamoluk balı, Çavuşlu Ekmeği, fındık harmanı ve yayla resimleri çok iyi gitmiş. Birinci kata çıkıldığında karşımıza Giresun’un en önemli tarihi şahsiyetleri olan Topal Osman Ağa ile Binbaşı Hüseyin Avni Alpaslan yan yana resmedilmiş. 42 ve 47 gönüllü alayların bu ünlü komutanları yeni neslimizin hafızlarına kazınmak istenmiş.

Yine bu katta çok amaçlı düşünülmüş salon var. Kapasitesi istenildiğinde 300’e kadar çıkabiliyor. Burada hemşerilerimiz cüzi bir masraf karşılığında düğün, nişan ve kına gibi etkinliklerde kullanılacak. Sadece bunun için değil çeşitli eğitim toplantılarında, konferans ve seminerlerde de kullanılabilecek olan bu salon güzel bir seslendirme düzeneği ile de zenginleştirilmiş. Bir üst kat ise çok amaçlı kullanılabilecek derslikler, yönetim kurulu odası ve başkanlık odası olarak düzenlenmiş. 20-24 kişilik ufak dersliklerde kemençe eğitimi başlamış bile. Yönetim kurulu toplantılarının yapılacağı oda ise her dernek ve vakfın arayıp da bulamadığı konforda dizayn edilmiş. Başkanlık odası ise sadece kendisi için düşünülmemiş. Diğer dernekler de bu odada misafirlerini kabul edebilsinler diye düşünülmüş.

Binanın içi kadar değerli bir yanı da bahçesi. Bahçesine Giresun’la özdeşleşmiş meyvelerinden birer ikişer tane dikilmiş. Dün dalından töngel bile yedik. Yine dalında ikinci defa veren armuttan birer ikişer görmek kısmet oldu. Elma, erik, kiraz, karayemiş, dut, yenidünya gibi değişik meyveler kısa zaman sonra boy atıp gelişecekler. Ancak her meyveden olsun diye sık dikilmişler. Bakalım büyüyünce ne yapacaklar. Tabi bahçe denilince mazudan söz etmeden geçilmez. Benim mazu dediğim şeye serender de deniliyor. İçinde çay içmenin nasip olduğu mazu oturup sohbet emek için çok güzel bir mekân olmuş. Gaz lambası ile aydınlatılan mekânda lüküs ile de aydınlatma mümkün. Yoğurt ve ayran küleği, übrük, bakraç, kepçe, kaşık gibi mutfak eşyaları yanında hellik, eğer, bakır leğen, cizlavet lastiği gibi çok kullanılan eşyalar da mazu içine serpişleştirilmiş. Duvara da tek fişek tüfek ihmal edilmemiş. Mazunun altına ise odun yerine köstere, beşik, çiten, yayık ve külek konulmuş.

İstanbul’da bulunan Giresunluların çocuklarını da alarak bir Pazar günü kahvaltısını veya öğle yemeği için burayı tercih etmesinde fayda var. Esenyurtlu Giresunlular Derneği Başkanı Abdurrahman Ada’ya bizi davet ettiği ve ağırladığı için teşekkür ederek ayrılırken bir daha ya kısmet dedik.
Dikkat! Yazılan yorumlar hiçbir şekilde sitenin görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.

BU HAFTA OKUNANLAR

BU HAFTA YORUMLANANLAR

ANKET

Türkiye′de salgını önlemek için alınan ek tedbirler yeterli mi?
İmsak00:00
Güneş00:00
Öğle00:00
İkindi00:00
Akşam00:00
Yatsı00:00

GÜNLÜK BURÇLAR

KoçBoğaİkizlerYengeçAslanBaşakTeraziAkrepYayOğlakKovaBalık

SÜPER LİG

TakımOGMBAP

ZİYARETÇİ DEFTERİ

Düşüncelerinizi bizimle paylaşmak ister misiniz?Ziyaretçi Defteri