“24. Cerrahi Günleri Giresun Kongresi” Gerçekleşti

“24. Cerrahi Günleri Giresun Kongresi” Gerçekleşti

“24. Cerrahi Günleri Giresun Kongresi” Gerçekleşti
Giresun
G.Tarihi: 05.04.2017 10:03
1506 Okunma
0
“24. Cerrahi Günleri Giresun Kongresi” Gerçekleşti

Üniversitemiz Tıp Fakültesi ile Cerrahi Günleri Derneğinin birlikte düzenledikleri “24. Cerrahi Günleri Giresun Kongresi”  25 Mart 2017 Cumartesi günü, Güre Yerleşkesi Şehit Ömer Halisdemir Konferans Salonunda gerçekleştirildi.
 
Rektörümüz Prof. Dr. Cevdet COŞKUN, Rektör Danışmanı Doç. Dr. Nazım ELMAS, Tıp Fakültesi Dekan Vekili ve aynı zamandan Rektör Danışmanı Yrd. Doç. Dr. Abdullah ÇELİK, Üniversitemiz öğretim üyeleri, stajyer doktorlar ve çok sayıda öğrenci katıldığı programın açılış konuşmasını GRÜ Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. İlker ŞENGÜL yaptı.
 
Daha önce Ordu’da yaptıkları toplantının ardından Giresun’da yapacakları bu kongrenin verimli geçmesini umduğunu belirten İlker ŞENGÜL sözlerine şu şekilde devam etti: “Medikal anlamda söylenecek çok söz var. Ancak, hem ilgi alanım hem de bizim gibi endemik bir guatr ve tiroid hastalıkları olan bölgemiz adına belirtmek isterim ki; Amerikan Tiroid Birliğinin, 2006 “guideline”nının modifikasyonu olan ATA (American Thyroid Association) 2009 kılavuzu sonrasında, yakın bir zaman önce ATA 2015 kılavuzu konsensusa bağlandı ve kılavuz, Thyroid dergisi 2016 Ocak sayısında yayınlandı. Ayrıca; Mart 2015’te, Boston’da Endokrin Patoloji Derneği Konferansında, en sık görülen tiroid kanseri olan papiller tiroid kanserinin bir alt grubu olan (subgrup) ancak agresif seyirli olan folliküler varyant papiller tiroid kanserinin (FVPTC) daha iyimser şekli diyebileceğimiz enkapsüle (kapsüllü) folliküler varyant papiller tiroid kanseri “(EFVPTC)” yeniden değerlendirilmiş ve bu terim yerine “NIFTP” (non-invasive follicular thyroid neoplasm with papillary-like nuclei) yani “papiller çekirdek özellikleri gösteren non-invaze folliküler tiroid neoplazmı” gibi yepyeni bir terim kabul edilmiştir.
 
Tüm dünya için bu çok yeni terimin, tanımın yanı sıra; Haziran 2016’da Japonya Yokohama’da  düzenlenen 19. Uluslararası Sitoloji Kongresinde; 2007 yılında Bethesda, Maryland’da kabul edilen o yıldan bugüne tiroid sitolojinde kabul edilen ve kullanılan Bethesda Sistemi, Dr. Ali ve Vielh tarafından ilgili panelde değerlendirilmiş, papiller tiroid karsinomunun (PTC) çok daha agresif olan “Hobnail varyantı” eklenmiş, ATA 2015 klavuzunda, Bethesda Sisteminin yine aynı şekliyle kabul edilmesine rağmen, “Hurthle hücreli karsinom” tanımı yerine “Onkositik karsinom/adenom” tanımı kullanıma girmiş, başka, diğer önerilerde bulunulmuş ve “Tiroid Sistemi Raporlamasında Bethesda Sistemi II”nin 2018 yılında oluşturulacağının ümit edildiği ifade edilmiştir.”
 
Programda kısa bir konuşma yapan Rektörümüz Prof. Dr. Cevdet COŞKUN, tüm katılımcıları selamlayarak başladığı konuşmasında, tıbbın tahsili en zor bölümlerden biri olduğunu, cerrahlığın da tıp içerisindeki en ağır branşlardan biri olduğunu söyleyerek, farklı bölgelerden bir çok uzmanın bir araya geldiği bu kongrenin Giresun’da, Giresun Üniversitesinde yapılmasının kendileri için çok önemli olduğunu ifade etti.
 
Karadeniz Bölgesinde ve dolayısıyla Giresun’da sık rastlanan, guatr ve tiroid hastalıkları ile ilgili, 2009 yılından  itibaren Tiroid Hastalıkları Birimi ve 2014 yılından itibaren de Endokrin Cerrahisi Biriminin kurulmuş olduğu ve bu çatı altındaki çalışmaların, yakın zamanda hayata geçirilen affiliasyon protokolü ile hız kazandığını belirten Rektörümüz, Ocak 2017’den itibaren imzalanan protokol kapsamında, Eğitim ve Araştırma Hastanesinde diğer cerrahi prosedürlerin de başarı ile uygulandığını söyledi.
 
Sayın ÇOŞKUN, iki yıllık Genel Cerrahi Staj programının tamamlandığını, gelecek yıl sonu itibariyle Üniversitemiz orijinli ilk Tıp Fakültesi mezunlarını vereceklerini söylerken, bunun yanı sıra genel cerrahi asistanlığı müracaatının tamamlamış olup, başlangıcı için resmi prosedürlerin tamamlanmasının beklendiğini de sözlerine ekledi.
 
Giresun’da düzenlenen ilk ulusal tıp kongresi niteliğini taşımasından dolayı etkinliğin ayrı bir önem taşıdığını belirten Rektörümüz, tüm gün sürecek programın verimli geçmesi temennisiyle konuşmasını bitirdi.
 
Rektörümüzden sonra, Cerrahi Günleri Derneği Başkanı ve İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cüneyt KAYAALP kürsüye çıktı.
 
Cerrahi Günleri toplantılarının 10. yılını tamamladığını, 10 yılda 23 kez Türkiye’nin çeşitli yerlerinde toplantılar geçekleştirdiklerini söyleyen Sayın KAYAALP, daha önce iki defa Karadeniz’de toplantı yapma  imkanı bulduklarını Giresun Üniversitesinde yaptıkları bu toplantıyla üçüncü defa bu bölgede olmaktan memnuniyet duyduklarını belirtti.
 
Giresun Üniversitesinin  ev  sahipliğini  yaptığı  toplantıya,  hem  Karadeniz’den  hem  de  ülkenin  diğer  yörelerinden  katılımlar olduğunu ve ilk  kez sözlü  sunumların  bir  toplantı  kitapçığında  yer aldığını söyleyen  Prof. Dr. Cüneyt KAYAALP,  “24. Cerrahi Günleri Giresun Kongresi”nin düzenlenmesine verdikleri destekten ötürü Rektörümüze ve organizasyon komitesine teşekkür ederek sözlerini noktaladı.
 
Giresun’da ve Üniversitemizde ilk Ulusal Cerrahi Kongresi ve ilk Ulusal Tıp Kongresi olma özelliğine sahip kongreye, ulusal katılımlı 19 konuşmacının yanı sıra, farklı illerinden 40’ın üzerinde genel cerrah katılırken, cerrahi videolar eşliğinde 19 bildiri sunuldu.
 
Tüm gün yapılan sunumların ardından programın kapanış konuşmasını yapan Doç. Dr. İlker ŞENGÜL; sunum yapan konuşmacılara, Prof. Dr. Cüneyt KAYAALP, Yrd. Doç. Dr. Abdullah ÇELİK, Yrd. Doç. Dr. Demet ŞENGÜL, Yrd. Doç. Dr. Tuğrul KESİCİOĞLU, Yrd. Doç. Dr. Fatih SÜMER ve Op. Dr. Tuncer ÖZTÜRK, Tıbbiyeliler ve Avicenna Öğrenci Toplulukları ile emeği geçen herkese teşekkür etti.
 
Prof. Dr. Cüneyt KAYAALP’e, KTÜ Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mithat Kerim ARSLAN’ın plaketlerini takdim etmesinin ardından toplu fotoğraf çekimi ile kongre sona erdi.
Dikkat! Yazılan yorumlar hiçbir şekilde sitenin görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.

BENZER HABERLER

VİDEO GALERİ

BU HAFTA OKUNANLAR

BU HAFTA YORUMLANANLAR

ANKET

Türkiye′de salgını önlemek için alınan ek tedbirler yeterli mi?
İmsak00:00
Güneş00:00
Öğle00:00
İkindi00:00
Akşam00:00
Yatsı00:00

GÜNLÜK BURÇLAR

KoçBoğaİkizlerYengeçAslanBaşakTeraziAkrepYayOğlakKovaBalık

SÜPER LİG

TakımOGMBAP

ZİYARETÇİ DEFTERİ

Düşüncelerinizi bizimle paylaşmak ister misiniz?Ziyaretçi Defteri