FINDIK FİYATINDA DÜŞÜŞ SÜRÜYOR

GİRESUN,TRABZON FINDIK,FINDIK FİYATINDA DÜŞÜŞ SÜRÜYOR

FINDIK FİYATINDA DÜŞÜŞ SÜRÜYOR
Giresun
G.Tarihi: 17.10.2016 07:55
1913 Okunma
2
Dünya fındık üretiminin yüzde 75'ini, ihracatının yüzde 70'ini gerçekleştiren Türkiye'de iç piyasada fındık fiyatı her geçen gün düşüyor.

2016-2017 fındık sezonunun başladığı 1 Eylül'de serbest piyasada 15 Lira’dan işlem görmeye başlayan fındık 10,75 TL seviyesine kadar geriledi. Rekoltenin geçen yıla oranla % 50 oranında az olmasına rağmen fiyatın her geçen gün gerilemesi üreticiler nezdinde tepkilere sebep oldu.

Ordu Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Başkanı Ufuk Ünal, hükümetin bir an önce fındıkta lisanslı depoculuk sistemini aktif hale getirmesi gerektiğini belirtti. Türkiye'de en çok fındık alımı yapan firmanın İtalyan menşeli dış kaynaklı bir firma olduğuna dikkat çeken Ünal, "Fındık fiyatının düşük seyretmesi ve büyük alıcının sadece dış kaynaklı bir firma olması piyasalarda olumsuz etkiler yaşanmasına sebep oluyor. Daha çok alıcının olduğu bir piyasanın oluşmasını istiyoruz. Bu durumdan kurtulmak için bir an önce lisanlı depoculuğun ve ürün borsasının hayata geçirilmesi gerekir" dedi.

Türkiye'nin tarım ürünleri ihracatı içerisinde yılda 3 milyar Dolar’ı aşan döviz geliri ile fındık olduğuna dikkat çeken Ünal, "Türkiye'de diğer tarım ürünlerinde ürün borsası, lisanslı depoculuk sistemi olmasına rağmen en çok ihracat gelirine sahip olan fındıkta olmaması bir handikaptır. Fındıkta düzenli bir fiyat sisteminin oluşması ve üreticinin korunması için lisanslı depoculuğun acilen aktif hale getirilmesi, hükümet tarafından desteklenmesi gerekmektedir. Aksi takdirde fındık sadece dış kaynaklı bir firmanın tekeline düşürülmüş olacaktır" diye konuştu.

Türkiye'de en çok fındığın Ordu'da onun ardından Giresun'da üretildiğine dikkat çeken Ünal, "Bu 2 ilin ekonomisi fındığa dayalıdır. Diğer illerde de fındık üretiliyor ama o illerin alternatif ürün kaynakları ve değişik sektörlerden oluşan bir ekonomi anlayışı var. Ancak Ordu ve Giresun ekonomisi fındığı dayalıdır. Fındık fiyatının beklenenin altında düşük seyretmesi bu 2 ilin ekonomisini şu an itibariyle olumsuz etkilemiş durumda ve bir kaos yaşanmaktadır" şeklinde konuştu.
Dikkat! Yazılan yorumlar hiçbir şekilde sitenin görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
izzet çoban7 yıl önce
fındığı yakın ama bu fıyata satmayınn... curuk zeytının fıyatına bakın ayıp ya bu utanç bırılerine yeter....sayın başbakan yardımcıarı canıklı numan kurtulmus sayın suleyman soylu karadenızlılerın ezılmesıne ızın vermeyın
Giresunlu 7 yıl önce
vatandaşı italyanlara sömürten 3 5 vatan haini yalama tüccarın allah belasını versin

BENZER HABERLER

VİDEO GALERİ

BU HAFTA OKUNANLAR

BU HAFTA YORUMLANANLAR

ANKET

Türkiye′de salgını önlemek için alınan ek tedbirler yeterli mi?
İmsak00:00
Güneş00:00
Öğle00:00
İkindi00:00
Akşam00:00
Yatsı00:00

GÜNLÜK BURÇLAR

KoçBoğaİkizlerYengeçAslanBaşakTeraziAkrepYayOğlakKovaBalık

SÜPER LİG

TakımOGMBAP

ZİYARETÇİ DEFTERİ

Düşüncelerinizi bizimle paylaşmak ister misiniz?Ziyaretçi Defteri