FINDIK MART AYINDA AFET YAŞADI

FINDIK MART AYINDA AFET YAŞADI

FINDIK MART AYINDA AFET YAŞADI
Giresun
G.Tarihi: 01.04.2016 14:27
1438 Okunma
0
Bu sezon fındığın başına gelmeyen afet kalmadı. İlk önce geçen haftalarda yağan kar ve ardından oluşan don afeti 400 metre üstünde hasar oluşturdu. Ardından geçen hafta esen şiddetli rüzgar dalları sağa sola çarpa çarpa perişan etti.
Yetmedi Pazar günü yağan kar yağışı yine 400 metre yukarısında bulunan fındık alanlarında 10-15 cm kar biriktirdi. Yağış devam ediyor. Ardından hava açar ayaz olursa fındık olayı yükseklerde biter.

Fındık zarar görüyor fiyatlar neden düşüyor?

Çok ilginç bir durum daha var. Fındık son 3 haftada üç kez orta ve yüksek kesimlerde don, rüzgar ve kar nedeniyle zarar gördü. Bu rekolteyi en az % 40 etkileyecek. Buna rağmen geçen seneden de fındık olmamasına rağmen halen fındık fiyatlarının düşmesi anlaşılır gibi değil.
Fındık donuyor fiyat düşüyor. Fındık rüzgarda dökülüyor fiyat düşüyor. Bunca felaketin üstüne fındığın üzerine bir daha 15 cm kar yağıyor yine fiyat düşüyor. Bu nasıl bir oyundur, nasıl bir senaryodur anlamadım gitti.

Ziraat odaları daha etkin olmalı

Burada ziraat odaları daha aktif olmalı ve bu kayıpları kamuoyuna iyi duyurmalıdır. Toplumsal algı oluşursa fındık fiyatları rayına oturur.
Kim saklarsa saklasın fındık orta kesimden üstünde zarar gördü. Bunun saklanacak yanı yok. Paylaşım sayfalarında yağan kar, fırtınada dökülen tomurcuklar, kırılan dallar. Hepsi fındığın zarar gördüğünün ıspatı.
Bu saatten sonra üreticimiz bilsin ki fiyat düşüyorsa bu bir oyundur. Kimse oyuna gelmesin. Fındık fiyatı mutlaka yükselmek zorunda. Bu nedenle ona göre hareket edilmeli.
Burada odalar, üretici temsilcileri, medya ve siyasiler kamuoyunu iyi yönlendirmelidir. Derhal hasar tespiti yapılarak kamuoyu doğru bilgilendirmeli ve spekülatörlerin oyunu bozulmalıdır.
HAKAN ALPARSLAN
GAZETE IŞIK
Dikkat! Yazılan yorumlar hiçbir şekilde sitenin görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.

BENZER HABERLER

VİDEO GALERİ

BU HAFTA OKUNANLAR

BU HAFTA YORUMLANANLAR

ANKET

Türkiye′de salgını önlemek için alınan ek tedbirler yeterli mi?
İmsak00:00
Güneş00:00
Öğle00:00
İkindi00:00
Akşam00:00
Yatsı00:00

GÜNLÜK BURÇLAR

KoçBoğaİkizlerYengeçAslanBaşakTeraziAkrepYayOğlakKovaBalık

SÜPER LİG

TakımOGMBAP

ZİYARETÇİ DEFTERİ

Düşüncelerinizi bizimle paylaşmak ister misiniz?Ziyaretçi Defteri