FINDIKTA KÜLLENME VE DALKIRANLA MÜCADELE PANELİ

“Fındıkta Külleme Ve Dalkıranla Mücadele” Paneli Yoğun Katılımla Gerçekleşti

FINDIKTA KÜLLENME VE DALKIRANLA MÜCADELE PANELİ
Giresun
G.Tarihi: 23.12.2016 22:04
9889 Okunma
0
“Fındıkta Külleme Ve Dalkıranla Mücadele” Paneli Yoğun Katılımla Gerçekleşti
Üniversitemiz Fındık Araştırma ve Uygulama Merkezi (GİFAM), Çevre Mühendisleri ile Giresun Fındık Araştırma Enstitüsünün, Doğa Sevenler Topluluğunun katkılarıyla düzenlediği "Fındıkta Külleme ve Dalkıran" başlıklı panel, 19 Aralık 2016 Pazartesi günü saat 10:00'da, Güre Yerleşkesi Mehmet Akif Ersoy (Sosyal Tesisler) Konferans Salonunda gerçekleştirildi.
 
Panelin açılış konuşmasını yapan Fındık Araştırma Enstitüsü Müdürü Aysun AKAR, son yıllarda özellikle Giresun, Ordu ve Trabzon’da birim alandan alınan verimin normalin altına düştüğünü belirterek sözlerine başladı. Bu durumun, çevresel ve sosyolojik birçok sebebinin olduğuna ifade eden Aysun YAKAR, "Özellikle birincil standart bölgedeki fındık üretimi yaptığımız alanın altıncı, yedinci sınıf tarım arazisi niteliğinde olmasından, hastalık ve zararlılara kadar bahçelerimizin bir kısmının ekonomik ömrünü tamamlamış olmasından tutun da kültürel ve kimyasal mücadelenin yeteri kadar yapılmaması gibi pek çok neden sayılabilir." dedi.
 
Daha sonra kürsüye çıkan Ziraat Odası Başkanı Nurettin KARAN, fındıkta küllemenin, 2014 yılında yaşanan don felaketine dayandığını belirterek, "O günden beri bununla ilgili etkin bir mücadele yöntemi belirleyemedik ve etkin mücadele edemedik. Çiftçilerimizin yaşlanması, bahçelerimizin yaşlanması ve hastalığın da ilerleyerek devam etmesine rağmen bir mücadele yöntemi belirleyemedik. İnşallah bu toplantının sonucunda etkin bir yöntem belirleyerek, etkin bir mücadele mücadele yolu buluruz" dedi.
 
Panelin düzenlenmesinden ötürü Giresun Üniversitesine ve Fındık Araştırma Enstitüsüne teşekkür eden Ticaret Odası Başkanı Özcan COŞKUN’un kısa konuşmasından sonra kürsüye Tarım İl Müdürlüğünden Şube Müdürü Arif KAHYA çıktı. İl Müdürlüğünün yaptığı faaliyetleri çeşitli verilerle aktaran Sayın KAHYA, hastalıkların haricinde, fındıkla uğraşan nüfusun yaşlanmasının da bir diğer sorun olduğunu belirterek sözlerini bitirdi.
 
Programda bir konuşma yapan Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Mustafa Serkan SOYLU,  son yıllarda fındıkta yaşanan problemin sadece fındık üreticilerinin değil, tüm Giresun’un sorunu olduğunu belirterek,  Giresun Üniversitesi olarak bu alanda yapılacak araştırmalara katkı sağlayacaklarını ve destekleyeceklerini ifade etti.
 
Açılış konuşmalarının ardından Üniversitemiz Fındık Araştırma  ve Uygulama Merkezi Müdürü Doç. Dr. Mükrimin Şevket  GÜNEY’in moderatörlüğünü yaptığı panele geçildi. Sayın GÜNEY panelin açılış konuşmasında,  fındığın ve fındık gibi yağlı çeşitli tohumların mineral ve vitamin içeriklerine değindi. Dünyada ve Türkiye’de son 10 yıldaki fındık üretim ve tüketim verilerini değerlendirerek, ülkelere göre fındık ihracat oranlarını anlatan Doç. Dr. Mükrimin Şevket GÜNEY,  ihracatta Almanya’nın başta olduğunu belirtti.
 
Sayın GÜNEY’den sonra Fındık Araştırma Enstitüsünden Dr. Arzu SEZER “Fındıkta Külleme Hastalığı ve Mücadelesi” başlıklı sunumunu yaptı. Fındıkla ilgili Türkiye’de ve dünyanın farklı ülkelerinde görülen hastalık çeşitlerini anlatan Arzu SEZER daha sonra külleme hatalığına ve bunun nedenlerine değindi. Hastalığın şiddetini arttıran faktörlere ve yıllara göre ilerleme hızına değinen Arzu SEZER, hastalıkla mücadele yöntemlerinden, kültürel ve kimyasal mücadele yollarına değindi.
 
Panelin bir diğer konuşmacısı olan Ordu Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Ali GÜNCAN, “Kimyasal Mücadele ve İlaçlama Teknikleri” başlıklı bir sunum yaptı. Tarımsal zararlılarla mücadelede dikkat edilmesi gerekenler hususları; doğru teşhis, doğru savaş yöntemi, doğru uygulama zamanı, doğru pestisit seçimi, doğru alet seçimi ve doğru uygulama başlıklarında toplayan Ali GÜNCAN, “Tarımda ilaç nedir?” sorusuyla kimyasal mücadele yöntemlerine değindi. Kimyasal mücadeleye başlanmasında etkili olan faktörler, bu ilaçların kullanma şekilleri ve kimyasal savaşta başarı için dikkat edilmesi gereken hususları detaylı bir şekilde anlatan Yrd. Doç. Dr. Ali GÜNCAN, kimyasal mücadelenin dezavantajlarına da değinerek, öncesinde ve sonrasında yapılması gerekenleri anlattı.
 
Son olarak Doç. Dr kibar AK “Dalkıran” konulu bir sunum yaptı. Fındık bahçelerinde çeşitli yazıcı zararlı böcek olduğuna ve dalkıran adıyla bilinen Xyleborus dispar’ın da bunlardan biri olduğuna değinen Dr. Kibar AK, bu böceklerle mücadelede dikkat edilmesi gereken hususları aşama aşama anlattı. Dalkıranla mücadelede kültürel yöntemlerin ilk tercih edilmesi gereken yöntemler olduğunu söyleyen Sayın AK, sonuç elde edilememesi durumunda kimyasal tekniklere de başvurulabileceğini belirtti.
 
Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Serkan SOYLU, kamu kurum ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, fındık üreticileri, üniversitemiz akademik ve idari personeli ile öğrencilerin katıldığı program, soru-cevap bölümü ve akabinde, panelistlere, etkinliğin düzenlenmesine katkı sağlayan kurum ve kişilere plaketlerinin takdim edilmesi ile sona erdi.

 
Dikkat! Yazılan yorumlar hiçbir şekilde sitenin görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.

BENZER HABERLER

VİDEO GALERİ

BU HAFTA OKUNANLAR

ANKET

Türkiye′de salgını önlemek için alınan ek tedbirler yeterli mi?
İmsak00:00
Güneş00:00
Öğle00:00
İkindi00:00
Akşam00:00
Yatsı00:00

GÜNLÜK BURÇLAR

KoçBoğaİkizlerYengeçAslanBaşakTeraziAkrepYayOğlakKovaBalık

SÜPER LİG

TakımOGMBAP

ZİYARETÇİ DEFTERİ

Düşüncelerinizi bizimle paylaşmak ister misiniz?Ziyaretçi Defteri