KULAKKAYA YAYLASINDA...

Giresun Dereli ilçesine bağlı 1800 rakımlı Kulakkaya Yaylası'nda, Bahçeşehir Üniversitesinin ev sahipliğinde "Yeşil Büyüme ve Sürdürülebilir Kalkınma" zirvesi düzenlendi.

KULAKKAYA YAYLASINDA...
Giresun
G.Tarihi: 16.03.2022 10:04
747 Okunma
0
Vali Ünlü : “‘Sürdürülebilir Kalkınma’ Küresel Bir Uygulama Planı Haline Gelmiştir”

Vali Enver Ünlü, Giresun’nun Kulakkaya Yaylası’nda gerçekleştirilen, yeşil büyümenin yerel yönetimler bakış açısının politik ve ekonomik etkileriyle değerlendirildiği “Yeşil Büyüme ve Sürdürülebilir Kalkınma Zirvesi” programına katıldı.

Bahçeşehir Üniversitesi’nin ev sahipliğinde, Kulakkaya Yaylasında 18 Şubat Cuma günü gerçekleştirilen zirve; Farklı üniversitelerden isimlerin yanı sıra, önemli bürokrat ve kurumlardan konuşmacılar ile yeşil büyüme ve sürdürülebilir kalkınma alanının paydaşları olan kamu, özel sektör, yerel yönetimler, STK’lar ve akademi üyelerinin katılımıyla gerçekleşti.

Zirvede; Bahçeşehir Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Şirin Karadeniz, Ordu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ali Akdoğan, OECD Türkiye Daimi Temsilcisi Prof. Dr. Kerem Alkin, BM Mukim Koordinatörü Alvaro Rodriguez, BAU Global Başkanı Enver Yücel ve Giresun Valisi Enver Ünlü açılış konuşması yaptı.

Açılış konuşmalarının ardından program 3 farklı oturumla devam etti. Ekonomi Politik ve Yeşil Büyüme, Yeşil Büyümeye Uyum Sağlamanın Ekonomik Etkileri, Firma ve Yerel Yönetim Perspektifinden Yeşil Büyüme panel başlıklarının yer aldığı zirvede; OECD Türkiye Daimi Temsilcisi Prof. Dr. Kerem Alkin, BM Mukim Koordinatörü Alvaro Rodriguez ve birçok üniversitenin akademisyenleri zirve konusuyla ilgili konuşma yaptı. Konuşmacılar, iklim krizine ilişkin belirli sektörlerde alınan önlemler ve değerlendirmeleriyle ilgili konuşmalar ve sunumlar gerçekleştirdi.

Kulakkaya Yeşil Büyüme ve Sürdürülebilir Kalkınma Zirvesi’nde özellikle ekonomi ve yönetişim perspektifinden sürdürülebilir ekonomi kavramı ve modelleri ele alınarak bilgi üretilmesi ve ekolojik, ekonomik ve sosyal sürdürülebilir kalkınma hedeflerinin gerçekleştirilmesi için siyasi ve ekonomik karar alıcılara pozitif öneriler sunulması hedefleniyor.

VALİ ÜNLÜ : “‘SÜRDÜRÜLEBİLİR KALKINMA’ KÜRESEL BİR UYGULAMA PLANI HALİNE GELMİŞTİR”

Zirvenin açılışında, zirveyi düzenleyenler ile katılımcıları selamlayarak bir konuşma gerçekleştirilen Vali Ünlü “Doğal güzellikleri ile dillere destan Kulakkaya Yaylamızda düzenlenen bu anlamlı zirvede sizlerle bir araya gelmekten memnuniyet duyuyorum. Bugün ki zirvemizin konusu olan Yeşil Büyüme ve Sürdürülebilir Kalkınma, 20. Yüzyıldan itibaren hem ülkemiz, hem de dünya gündemine girmiş önemli bir konudur. Gelecek kuşakların ihtiyaçlarını karşılayabilme olanağından ödün vermeksizin, günümüz kuşaklarının da ihtiyaçlarını karşılayabilecek bir kalkınma modeli olan ‘Sürdürülebilir Kalkınma’ uluslararası anlaşmalarla küresel bir uygulama planı haline gelmiştir.

Bu zamana kadar, çevre duyarlılığı ile ilgili birçok adım atılmış, sözleşmeler imzalanmış, zirveler düzenlenmiştir. Dünyada Yeşil Büyüme ve Sürdürülebilir Kalkınma ile ilgili atılacak adımlar konusunda çok önemli kararlar alınmıştır. Ülkemizde de sürdürülebilir çevre ve sürdürülebilir kalkınma tanımlarını içine alan Çevre Kanunu 11/08/1983 tarihli Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girmiştir. Kanununun amacı bütün canlıların ortak varlığı olan çevrenin, sürdürülebilir çevre ve sürdürülebilir kalkınma ilkeleri doğrultusunda korunmasını sağlamaktır.

“SAYIN CUMHURBAŞKANIMIZ, TÜRKİYE'NİN PARİS ANLAŞMASINA TARAF OLACAĞINI TÜM DÜNYAYA İLAN ETTİ”

Yine bilindiği üzere Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan'ın Birleşmiş Milletler 76'ncı Genel Kurulu'nda, Türkiye'nin Paris Anlaşmasına taraf olacağını ve 2053 yılında net sıfır emisyon hedefine ulaşacağını tüm dünyaya ilan etmesinden sonra Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından ‘Paris Anlaşmasının Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun’ 7 Ekim 2021 tarihli ve 31621 sayılı Resmi Gazete ’de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir.

Anlaşma kapsamında sağlanan finansman ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığımız tarafından; Yenilenebilir enerji, hidroelektrik geliştirme ve rehabilitasyonu, enerji verimliliği, düşük karbonlu üretime destek verilmesi, yeşil organize sanayi bölgeleri, KOBİ’lerin dijitalleşme çalışmaları, akıllı tarım, biyogaz enerji üretimi, yenilenebilir enerjiyle hassas tarım ve gıda atıklarının azaltılması, kara yolu ulaşımından demir yolu taşımacılığına geçiş, kentlerde toplu taşıma, e-araçlar, su kaynakları yönetimi, taşkın kontrolü projeleri, sıfır atık girişimleri, yeşil ve 'net sıfır' binalar gibi birçok sektörümüzü ilgilendiren alanlarda iklim değişikliğiyle mücadele kapsamında gerek özel sektörün gerek kamunun bu noktadaki projelerine destek sağlanmaktadır. Bütün bu gelişmeler kapsamında gördüğümüz üzere ülkemiz Yeşil Büyüme alanında ciddi adımlar atmış bulunmaktadır.

VALİ ÜNLÜ “ÇEVREMİZİ KORUMA KONUSUNDA HASSAS DAVRANMALIYIZ”

Peki bu konuda bizler ne yapabiliriz? Tarım ve iklim politikalarımızı birlikte değerlendirerek, doğal kaynakların restorasyonu, toprakta karbon ayrıştırması ve karbon depolanması, toprak kalitesi ve en uygun su kullanım metotlarını benimsemeliyiz. Birey olarak çevremizi korumalı, iklim değişikliği üzerinde etkisi olan ürünlerin kullanımı konusunda daha hassas davranmalıyız.

Toplu taşıma araçlarını kullanmak bile karbon salınımının azalmasında ciddi bir rol oynuyor. Rüzgâr ve güneş enerjisi gibi yenilenebilir ve sürdürülebilir yeşil enerji kaynaklarını daha ön planda tutmalıyız. Ormanlık alanlarımızı korumalı, daha çok ağaçlandırma yapmalıyız. Doğaya gerçekten hak ettiği saygıyı gösterirsek, doğa bize bunun karşılığını fazlasıyla verecektir.

Bizler de bugün üzerimize düşen sorumluklarla ilgili fikirlerimizi istişare etmek için siz kıymetli konuklarımızla bir araya geldik. Doğal kaynakların verimli kullanımını savunan, kirliliği ve çevresel etkileri en aza indiren, çevre yönetiminin ve doğal sermayenin etkin kullanımını optimize eden Yeşil Büyüme Modeli ve Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri ile ulusal uyum stratejileri kapsamında Kulakkaya Yeşil Büyüme ve Sürdürülebilir Kalkınma Zirvesi’nde sizlerle bir araya gelmekten memnuniyet duyduğumu yineliyor, zirvemizin çevremizin korunmasına yol göstermesini ve hayırlı çalışmalara vesile olmasını diliyorum” ifadelerini kullandı.

Giresun Valiliği Basın Yayın
Dikkat! Yazılan yorumlar hiçbir şekilde sitenin görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.

BENZER HABERLER

VİDEO GALERİ

BU HAFTA OKUNANLAR

BU HAFTA YORUMLANANLAR

ANKET

Türkiye′de salgını önlemek için alınan ek tedbirler yeterli mi?
İmsak00:00
Güneş00:00
Öğle00:00
İkindi00:00
Akşam00:00
Yatsı00:00

GÜNLÜK BURÇLAR

KoçBoğaİkizlerYengeçAslanBaşakTeraziAkrepYayOğlakKovaBalık

SÜPER LİG

TakımOGMBAP

ZİYARETÇİ DEFTERİ

Düşüncelerinizi bizimle paylaşmak ister misiniz?Ziyaretçi Defteri